Do Prahy jede Netanjahu. Jeho ex-poradce pomáhal ODS

Tereza Šídlová
7. 4. 2011 7:30
Poprvé v historii bude Česko hostit předsedu vlády Izraele
Do Česka dnes přijíždí Benjamin Netanjahu.
Do Česka dnes přijíždí Benjamin Netanjahu. | Foto: Reuters

Praha - Poprvé od vzniku židovského státu přijíždí do Prahy izraelský ministerský předseda.

Návštěva Benjamina "Bibi" Netanjahua s sebou nese nálepku historického okamžiku v česko-izraelských vztazích. Potvrdí také pozici Prahy jako jednoho z hlavních spojenců Izraele v Evropě.

Dobré vztahy s Izraelem neudržuje ale jen česká vláda a oficiální diplomacie. Své vlastní neformální kontakty má v izraelských politických kruzích i nejsilnější vládní strana ODS.

Zlí muži z USA

Je to zhruba rok, co ODS po pádu Mirka Topolánka vstupovala do ostré předvolební kampaně s obavou z historické porážky. Udržet se "nad vodou" a dokonce dosáhnout na premiérské křeslo straně pomáhala i dvojice americko-izraelských poradců: legenda ostrých předvolebních sloganů z USA Arthur Finkelstein a jeho spolupracovník George Birnbaum.

Druhý jmenovaný byl v minulosti shodou okolností šéfem kabinetu právě premiéra Benjamina Natanjahua. Oba političtí konzultanti z USA se dlouhodobě pohybují na izraelské politické scéně.

"Poradenské služby pánů Finkelsteina a Birnbauma využívala ODS ve volebních kampaních do Poslanecké sněmovny v roce 2009 a v roce 2010. Od ukončení loňské sněmovní kampaně už s oběma poradci nespolupracujeme," sdělil Aktuálně.cz mluvčí ODS Tomáš Bartovský.

Langer je zpátky

Neformální vazba mezi představiteli ODS a odborníky na politický marketing ze zahraničí ale stále existuje. Pojítkem je ex-ministr vnitra Ivan Langer, který poradce coby volební manažer ODS angažoval.

Volby osobně prohrál, pojítko s izraelskými poradci zůstalo.
Volby osobně prohrál, pojítko s izraelskými poradci zůstalo. | Foto: Ludvík Hradilek

Jak už dříve zjistilo Aktuálně.cz, Langerův vliv po jeho osobním volebním fiasku ve straně znovu stoupá.

„Se zahraničními poradci udržuji osobní kontakt," řekl Aktuálně.cz Langer. Naznačil jen, že například připravuje přednášku Arthura Finkelsteina pro institut CEVRO blízký ODS.

Langer si s americkými konzervativními poradci velmi rozuměl. Vzájemný vztah popisoval "stylově" výrazem pocházejícím z angličtiny. "Panuje mezi námi dobrá chemie," říkával politik.  

George Birnbaum, s nímž se Aktuálně.cz podařilo telefonicky spojit, odmítl, že by se na dojednávání vrcholné návštěvy svého bývalého šéfa podílel například neformálními kontakty. „Návštěva je věc diplomacie," řekl Aktuálně.cz politický konzultant. Langerova slova o svém neformálním vztahu s Prahou nicméně potvrdil.

Finkelstein s Birnbaumem pomáhali s kampaní například tady v regionu maďarské pravicové straně Fidesz, která při loňských volbách dosáhla na ústavní většinu. Mimochodem, šéf Fideszu a maďarský premiér Viktor Orbán přijel za Nečasem do Prahy v den, kdy začaly podzimní komunální volby - oficiálně v rámci turné po zemích EU před maďarským předsednictvím. 

Častý pohyb na ose Praha - Jeruzalém

Premiér Netanjahu bude v Praze pobývat dnes a zítra. „Bude to unikátní příležitost a historická návštěva," chválil si návštěvu už dříve ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Kredit za dojednání historicky první návštěvy izraelského premiéra si zaslouží především čeští diplomaté. Laicky řečeno si ji mimo jiné "vyjezdili". Izrael v uplynulých měsících navštívil jak šéf české diplomacie Schwarzenberg, tak i ministr obrany Alexandr Vondra. Oba o Netanjahuově návštěvě v zemi jednali.

I v Praze se v nedávné době vystřídaly vysoce postavené návštěvy z Izraele, v únoru tu byl například místopředseda vlády židovského státu Dan Meridor.

Tomáš Pojar, velvyslanec v Izraeli.
Tomáš Pojar, velvyslanec v Izraeli. | Foto: Ludvík Hradilek

ODS a celá česká diplomacie má v Tel Avivu taky velmi zkušeného a vlivného diplomata. Bývalý první náměstek ministra zahraničí a dnes velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar od loňského nástupu v Izraeli na návštěvě pracoval. Konečné rozhodnutí o termínu návštěvy padlo prý v únoru na bezpečnostní konferenci Herzliya v Izraeli. 

„Izraelský premiér v Česku nikdy nebyl. Z Česka bylo v Izraeli mnoho návštěv, roli hraje i reciprocita," podotkl jen k dojednávání vrcholné návštěvy velvyslanec v Tel Avivu.

Jednání o Libyi

Český premiér Petr Nečas bude s Netanjahuem jednat mimo jiné o válce v Libyi, o ekonomických záležitostech a možnostech posílit cestovní ruch.

"S Izraelem máme dlouhodobé, zvláštní vztahy založené na oboustranných sympatiích a sdílených zájmech. Dnes jsme navíc na evropské úrovni jedni z hlavních přátel Izraele," popsal současné česko-izraelské vztahy ministr obrany Alexandr Vondra. Připomněl také československou pomoc z dob, kdy židovský stát byl na počátku existence.

Lze očekávat, že Češi si budou s Netanjahuem rozumět. Například už na zmiňované konferenci v únoru Vondra v českém postoji k tehdy počínajícím nepokojům v arabském světě zohlednil i bezpečnost Izraele.

 

Právě se děje

Další zprávy