Do penze v 65? Zákon jde dál, o jediný hlas

Martina Macková
12. 3. 2008 17:45
První krok reformy penzí ve sněmovně
Vládní koalice si vyslechla kritiku opozice.
Vládní koalice si vyslechla kritiku opozice. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Blog ekonoma Münicha
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Blog ekonoma Münicha

  1. Lesk a bída důchodové reformy

Praha - Poslanci dnes rozhodli, že Česko odstartuje důchodovou reformu. Novela o důchodovém pojištění je první krok.
Vláda se ale rozhodla jít do reformy bez dohody s opozicí.

Opozice prohrála boj o zamítnutí zákona. A to o jediný hlas.

Ze 179 poslanců bylo 89 pro zamítnutí a 87 proti. Z koaličního tábora se zdržel hlasování lidovecký poslanec Ludvík Hovorka. Zdrželi se také nezařazení poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka, Evžen Snítilý hlasoval jako opozice, pro zamítnutí.

"Nutnost změny je mimo vší pochybnost," říká ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS), který vládě zákon předložil. A upozorňuje, že stejnou změnu by musela učinit každá vláda.

Čtěte také: Penzi získají Češi později a budou na ni pracovat déle

Definitivních schválení normy ministr očekává na podzim s tím, že zákon by měl nabýt účinnosti 1. ledna 2010.

Začne se jednat?

Opoziční ČSSD se zákonem nesouhlasí. Vadí jí, že se vláda na tak zásadní reformě nedohodla s opozicí.

"Je potřeba široké dohody, aby bylo jasné, kam má systém směřovat. Reforma není nic nového, začala už v roce 1995," řekl bývalý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD).

"Občané si zaslouží vědět, jak bude důchodový systém vypadat za dvacet let, aby se podle toho mohli chovat. Mrzí mě neochota vlády diskutovat. Máme-li převzít zodpovědnost za tyto kroky, musíme vědět, jak dál," dodal.

Poslankyně Lenka Mazuchová (ČSSD) například zase dnes kritizovala fakt, že norma neumožňuje započítat dobu vysokoškolského studia do odpracovaných let pro výpočet důchodu.

"Až student skončí školu, nebude vědět, co platit dřív - bude platit odložené školné, penzijní pojištění nebo zariskuje ještě víc a vezme si hypotéku na bydlení? Nemůžeme pak čekat, že nám vysokoškoláci půjdou pracovat do státní správy a do školství. Je to jeden z faktorů, kvůli kterému doporučuji zamítnout zákon," řekla ve sněmovně.

Změny pro ročník 65 a mladší

Koalice plánuje a dál chce rozvíjet především systém penzijního připojištění, aby lidé nebyli odkázáni jen na státní důchod.

Česko totiž patří k pěti zemím, které Evropská unie upozorňuje, že dlouhodobě nedokáží udržet vyrovnaný rozpočet. Hlavním důvodem je očekávaný nárůst výdajů na penze, protože česká společnost stárne v Evropě nejrychleji.

Ovšem už přijetí prvního reformního kroku by podle expertů jeho ministerstva znamenalo, že Česko bude unií vyškrtnuto z kategorie zemí, které mají z dlouhodobého pohledu nestabilní rozpočet.

Změny se budou týkat lidí narozených v roce 1965 a mladších. Muži narození v roce 1965 půjdou do penze v šedesáti pěti letech. Totéž platí pro bezdětné ženy i pro ženy s jedním dítětem, ovšem až od ročníku 1966.

Někteří levicoví poslanci si přinesli do poslanecké sněmovny na podporu stávky učitelů vlajku Českomoravského odborového svazu školství.
Někteří levicoví poslanci si přinesli do poslanecké sněmovny na podporu stávky učitelů vlajku Českomoravského odborového svazu školství. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Matky se dvěma dětmi narozené po roce 1967 dostanou státní důchod v 64 letech, matky se třemi dětmi narozené po roce 1968 budou mít na plnou penzi nárok ve třiašedesáti. Ženám se čtyřmi potomky se růst důchodové hranice zastaví v 62 letech.

V roce 2017 se zvětší možnost odchodu do předčasného důchodu.

Dnes je možný předčasný důchod tři roky před oficiální hranicí odchodu do penze. V roce 2016 se předčasný důchod dostane na 60 let a tato hranice už se dál zvyšovat nebude. Výměra důchodu se bude dál snižovat, o kolik člověk dřív do důchodu odejde.

Penzijní věk roste už třináctým rokem, nárůst se definitivně zastaví až v roce 2031.

 

Právě se děje

Další zprávy