Penzi získají Češi později. A budou na ni pracovat déle

Petr Holub
12. 2. 2008 11:50
Muži a ženy s jedním dítětem půjdou do penze v 65
Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas se domnívá, že s reformou není možné čekat. Věří tomu, že ji prosadí pomocí 102 hlasů ve sněmovně
Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas se domnívá, že s reformou není možné čekat. Věří tomu, že ji prosadí pomocí 102 hlasů ve sněmovně | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministři schválili návrh, který opět zvyšuje penzijní věk. Změna postihne čtyřicátníky a ještě mladší generace.

Muži narození v roce 1965 půjdou do penze v šedesáti pěti letech. Totéž platí pro bezdětné ženy i pro ženy s jedním dítětem, ovšem až od ročníku 1966.

Matky se dvěma dětmi narozené po roce 1967 dostanou státní důchod v 64 letech, matky se třemi dětmi narozené po roce 1968 budou mít na plnou penzi nárok ve třiašedesáti. Ženám se čtyřmi potomky se růst důchodové hranice zastaví v 62 letech. Týká se to už ročníku 1965.

Penzijní věk roste už třináctým rokem, nárůst se definitivně zastaví až v roce 2031.

Na penzi se pracuje déle

Na penzi přitom bude mít nárok pouze ten občan, který odpracuje 35 let, na rozdíl od současných pětadvaceti. Tato povinnost ovšem začne platit až od roku 2020.

Od roku 2010 se přitom do povinně odpracované doby přestane počítat studium na vysoké škole.

"Nutnost změny je mimo vší pochybnost," řekl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS), který vládě zákon předložil. Upozornil, že stejnou změnu by musela učinit každá vláda.

Nové hranice odchodu do důchodu
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Nové hranice odchodu do důchodu

  • 65 let - muži, ženy a matky s jedním dítětem
  • 64 let - matky s dvěma dětmi
  • 63 let - matky se třemi dětmi
  • 62 let - matky se čtyřmi a více dětmi

Čtěte více:

Česko totiž patří k pěti zemím, které Evropská unie upozorňuje, že dlouhodobě nedokážou udržet vyrovnaný rozpočet. Hlavním důvodem je očekávaný nárůst výdajů na penze, protože česká společnost stárne v Evropě nejrychleji.

"Demografii nemůžeme ošidit," podotkl Nečas.

Předčasně v šedesáti

Počet nových penzistů rychle vzrostl už v posledních pěti letech. Ještě v roce 2003 jich bylo necelých 40 tisíc, loni a předloni už skoro 50 tisíc.

Přitom se ukazuje, že se ani po zpřísnění v roce 2004 nepodařilo zastavit zájem o předčasné důchody. I když se už dnes téměř všechny trvale krátí oproti penzi při odchodu v zákonné lhůtě, přiznal stát loni sedmnáct tisíc předčasných důchodů, nejvíc v historii.

Nečas připustil, že možnost požádat o předčasný důchod zůstane zachována, dokonce se rozšíří.

Dnes je možné žádat o důchod tři roky před zákonnou lhůtou, od roku 2017 se už nebude zvyšovat hranice pro předčasný důchod nad 60 let.

Přibývá invalidů

Předčasné důchody přispívají k tomu, že dnes lidé odcházejí do penze reálně v 58 (muži) a 56 letech (ženy), i když zákonná hranice je o tři roky vyšší.

Krácené předčasné důchody neohrožují finanční stabilitu systému, riziko ovšem zvětšují invalidní důchody.

Úspěšných žadatelů o ně v poslední době přibývá. Čísla se nezvyšují u plných invalidních důchodů, kterých se každým rokem přizná okolo 12 tisíc. Loni však dosáhly rekordu částečné invalidní důchody, kterých bylo nově přiznáno přes 16 tisíc.

Proto se právě u částečných důchodů připravuje v roce 2010 přísnější režim. Část žadatelů, zvláště při menších zdravotních potížích, se bude muset spokojit se sazbou, která bude o třetinu nižší než dosud. 

Koalice zatím jednotně

Nečas označil schválená opatření za první krok penzijní reformy. Nadále chce rozvíjet především systém penzijního připojištění, aby lidé nebyli odkázáni jen na státní důchod.

Ovšem už přijetí prvního reformního kroku by podle expertů jeho ministerstva znamenalo, že Česko bude Evropskou komisí vyškrtnuto z kategorie zemí, které mají z dlouhodobého pohledu nestabilní rozpočet. 

Sněmovna by měla Nečasův zákon projednat v březnu. Má šanci projít zásluhou sto dvou koaličních hlasů. "Návrh jsme schválili jednomyslně," zdůraznil po jednání vlády premiér Mirek Topolánek.

Bonus pro matky zabral

Lidovcům ulehčil rozhodování ústupek ODS. Nečas totiž připustil, že se udrží výhoda, která umožňuje matkám odejít do penze dříve.

Naopak sociální demokraté a komunisté návrh odmítají.

ČSSD vadí další Nečasovy plány, podle kterých by lidé mohli platit část odvodů na penze soukromým společnostem. Tím přijde státní systém o peníze, které vydělá na vyšším penzijním věku.

Podle KSČM je možné sehnat peníze na důchody tím, že se zvýší pojistné.  

 

Právě se děje

Další zprávy