Dnes začnou Česko vést 2 premiéři: Topolánek a Fischer

Michal Žák Kateřina Eliášová, Michal Žák
9. 4. 2009 0:05
Jan Fischer řekl, že jmenování přijme. Vládní tým si začne sestavovat po Velikonocích
Ve čtvrtek ve 14:00 se tento muž - Jan Fischer z ČSÚ - stane premiérem.
Ve čtvrtek ve 14:00 se tento muž - Jan Fischer z ČSÚ - stane premiérem. | Foto: ČSÚ

Praha - Česko bude mít ode dneška dočasně dva premiéry.

Tiskový odbor Pražského hradu oznámil, že prezident Václav Klaus jmenuje ve čtvrtek ve dvě hodiny po poledni předsedou vlády dosavadního šéfa Českého statistického úřadu Jana Fischera.

Klaus tak akceptoval dřívější dohodu představitelů koaličních stran a sociální demokracie. "Prezident republiky vyjádřil uspokojení nad řešením, které odpovídá jeho požadavkům, jež zformuloval poté, kdy vláda podala demisi," sdělil Aktuálně.cz mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Fischer: Přijímám

"Předsedové stran mě seznámili s průběhem politických jednání a sdělili mi, že prezident je připraven jmenovat mne předsedou vlády. Jsem připraven tento úkol zítra přijmout," uvedl ve středu odpoledne budoucí premiér.

Sestavovat svůj kabinet ovšem začne až po Velikonocích. "Dohodl jsem se na tom s oběma předsedy politických stran," doplnil Fischer.

Jakékoliv další informace o svém nástupu do čela vlády odmítl poskytnout. "Je předčasné dopouštět se jakýchkoliv dalších prohlášení," zdůraznil.

Jan Fischer přijme pověření k sestavení vlády dva týdny poté, co hlava státu převzala z rukou Mirka Topolánka (ODS) demisi současného kabinetu, kterému sněmovna vyjádřila nedůvěru.

Než ale Jan Fischer sestaví úřednickou vládu, která bude mít mandát do předčasných voleb, bude zemi i nadále řídit Topolánek.

Ten večer vyjmenoval, jaké základní úkoly Fischera a jeho tým čekají: "Jsou to rozhodně těžké úkoly, tato vláda se zapotí. Především to bude dotáhnout po 9. květnu české předsednictví; v plánu jsou summity ve Washingtonu, Rusku, summit EU-Čína v Praze... Pak jde o protikrizová opatření... přípravu státního rozpočtu na příští rok... V neposlední řadě je nutné udržet celou administrativu v chodu do 9. - 10. října, a to také není malý úkol."

Foto: Ludvík Hradilek
Jak komentoval situaci Topolánek?
Vládní krize má děsivé dopady v zahraničí, shrnul premiér
Dokument:
Přečtěte si prohlášení odstupujícího premiéra

Vzpurní lidovci

Předsedové ODS, ČSSD, lidovců a zelených uzavřeli dohodu v neděli večer.

Už o den později se ovšem situace zkomplikovala, když Celostátní výbor KDU-ČSL rozhodl, že se lidovci nebudou podílet na personálním obsazení překlenovacího kabinetu. Vzápětí se připojili i představitelé SZ.

Lidovci trvají na tom, že by měl dovládnout současný kabinet, což se nezamlouvá ani ODS, ani ČSSD. Premiér Topolánek proto začal vyjednávat přímo s poslanci. Jeho návrh dosud podepsalo 5 ze 13 lidoveckých poslanců. Hrozí jim přitom, že budou vyškrtnuti z kandidátky.

Jiří Paroubek ovšem ve středu odpoledne dodal, že stále doufá v podíl lidovců na vládě. O situaci znovu jednal večer s dosluhujícím premiérem Topolánkem.

Pro Aktuálně.cz schůzku komentoval slovy, že poslanecký klub ČSSD projedná situaci znovu ihned po Velikonocích. "Řekl jsem mu ovšem také, že ČSSD vznik a existenci úřednické vlády podpoří," napsal Paroubek v textové zprávě redakci.

 

Právě se děje

Další zprávy