Vládu podpoří i lidovci. Jeden z pěti odpovídal online

Kateřina Eliášová
8. 4. 2009 15:18
Hostem Aktuálně.cz je šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavel Severa
Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavel Severa
Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavel Severa | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Sestavování nové překlenovací vlády Jana Fischera rozštěpilo KDU-ČSL.

Lidovci oficiálně kabinet nepodpoří přesto, že jejich předseda Jiří Čunek v neděli podepsal s Mirkem Topolánkem, Jiřím Paroubkem a Martinem Bursíkem dohodu o předčasných volbách a o obsazení nové vlády.

Část lidoveckých poslanců se proti Čunkovi postavila a slíbila vládě podporu, i když jim předseda hrozí, že v takovém případě nebudou na kandidátce do podzimních předčasných voleb.

Těmi, kdo navzdory hrozbám už podporu nové vládě podepsali, jsou ministr financí Miroslav Kalousek, poslanec Ladislav Šustr, ministryně obrany Vlasta Parkanová, Jiří Hanuš a předseda poslaneckého klubu lidovců Pavel Severa. Právě on byl hostem online rozhovoru na Aktuálně.cz.

"Slovo hádka není na místě. Každý máme ale trochu jiný pohled na řešení zablokované situace v naší zemi," popsal čtenářům současný stav v lidové straně. "Věřím, že konstruktivně dojdeme konečně k nějakému řešení, vládu snad sestavíme, zastabilizujeme situaci a nějak doklopýtáme k předčasným volbám," naznačil svůj pohled na další vývoj.

"Také věřím, že varovná slova Jiřího Čunka jsou pouze jen jeho názorem a nadále se budeme v rámci KDU-ČSL chovat demokraticky a připustíme výměnu názorů bez trestů."

Co dalšího řekl čtenářům Aktuálně.cz? Všechny jeho odpovědi najdete zde:

Odpovězeno: 08. 04. | 14:04Autor: abigail

Otázka: hezky den, da se strucne popsat, co se to u vas deje? to se rozpadnete

Pavel Severa: Slovo hádka není na místě. Každý máme ale trochu jiný pohled na řešení zablokované situace v naší zemi. Jsem přesvědčen, že když nedojde k dohodě a kompromisu, že se má jednat konstruktivně dál. Máme řešit problémy občanů a ne jen deklarovat, že jsme se neshodli. Jsme od toho, abychom řešení hledali, jsem z toho důvodu v politických pozicích a navíc jsme za to i placeni.

Odpovězeno: 08. 04. | 14:07Autor: John Abruzzi

Otázka: Pane Severa, nemyslíte, že by v zájmu všech českých křesťanů bylo nejlepší tu vaši farizejskou partaj konečně rozpustit a přestat tak škodit křesťanskému obrazu. Myslím, že mezi mimoparlamentními stranami máme křesťanštější strany. Ti z Vás, co to myslí vážně by do nich mohli vstoupit.

Pavel Severa: Ano, máte možnost vstoupit kam uznáte za vhodné a poprat se o svůj názor. Je jednoduché říkat obecné rady ale v každé skupině lidí najdete různé názory a hledat kompromis je někdy obtížné. Pokud někomu nevyhovíte v rámci kompromisu, může buď souhlasit nebo začít říkat, že to Vy neděláte dobře - takové jednání ale nevede k vyřešení a posunu vpřed. Přeji hodně štěstí pokud se budete veřejně angažovat - minimálně je to dobrá životní zkušenost.

Odpovězeno: 08. 04. | 14:10Autor: Martin Valek

Otázka: Napiste mi pane Severa proc by mel volic KDU-CSL volit opet tuto stranu. Pri volbe prezidenta byla drtiva vetsina clenu pro Svejnara. Naopak drtiva vetsina poslancu vcetne vas pro Klause. Pri radarove zakladne to same i pri zdravotnickych poplatcich to same. A zase v parlamentu jinak. Co vy na to?

Pavel Severa: Myslím, že drtivá většina je jen na jednu stranu ale to nechme stranou že vidíte drtivé většiny na obou polovinách. Myslím, že o demokracii v naší straně svědčí právě to, že jsme ve volbě prezidenta mohli každý rozhodnout dle svého svědomí a vědomí. Pokud nevíte proč volit KDU´-ČSL - to je jednoduché, přečtěte si program, který byl nezávislými odborníky, ekonomy a politology vyhodnocen před posledními volbami v r. 2006 jako program nejlepší, nejreálnější a nejpravdivější bez populistických bublin. Jsme zodpovědní a konzervativní a myslíme i na to, že nemáme právo zadlužit nezvratně naše děti.

Odpovězeno: 08. 04. | 14:12Autor: alex

Otázka: SOUHLASÍM S KDU,PROČ NEUSTÁLE PAROUBKOVI USTUPOVAT,JENOM CO CHCE ON!!!

Pavel Severa: Ano souhlasím není třeba ustupovat - na druhou stranu nelze nic nedělat a neřešit současnou situaci. Hledání kompromisu je složité ve chvíli, kdy každý na kompromis považuje zrovna ten svůj návrh. To jednání potom nikam nevede a můžeme jen lomit rukama, že jsme se nedohodli. Od nás se ale očekává vyřešení patu a zablokované situace nikoliv lamentování jak je to složité.

Odpovězeno: 08. 04. | 14:12Autor: Provokatér

Otázka: Jste gay?

Pavel Severa: Ne.

Odpovězeno: 08. 04. | 14:13Autor: G. Giormani

Otázka: Nemyslíte pane Severo, že by bylo ještě dobré konečně vyhodit Kalouskova řídícího důstojníka Jiřího Růžka a tím by konečně v KDU ČSL zavládl pokoj? Růžek totiž s Kalouskem cvičil jak s ochočenou opicí.

Pavel Severa: Hm...

Odpovězeno: 08. 04. | 14:17Autor: Ivana

Otázka: Pane Severo, nebylo by skutečně lepší, aby se vaše strana rozdělila na dvě? Lidovci to myslí dobře, křesťané taky, ale každý jinak.

Pavel Severa: Jsme konzervativní křesťanská strana stojící uprostřed politického spektra - proto z logiky někteří stojí od středu vlevo a někteří stojí od středu vpravu. Také se může stát, někdo stojí skutečně uprostřed, ale tady jsme u problému, že střed si každy představuje jinde a tak to není moc pravděpodobné. Máme sociální cítění a programy pro rodiny a v této oblasti jsme řazeni v polit. spektru vlevo, v oblasti podnikání máme program pro živnostníky i podnikatele nastaven motivačně a spravedlivě i s prvky solidarity a tady jsme řazeni vpravo. Mysslím, že lepší než dogmatické nálepkování je s chladnou hlavou hodnotit jednotlivé kroky a návrhy zda jsou ve prospěch občanů této země.

Odpovězeno: 08. 04. | 14:18Autor: Pylot

Otázka: Dobrý den. Myslíte, že je šance, aby s novým předsedou strany KDU-ČSL začne myslet více na to, jak být prospěšná ČR a ne jen sama sobě? Děkuji a přeji hezký den.

Pavel Severa: To je protimluv - každý náš předseda, každý lidovec, každý můj krok i mých kolegů je veden snahou a přesvědčením, že konáme nikoliv dobře pro KDU-ČSL ale pro celou společnost. Proto máme program o kterém jsme přesvědčeni, že je dobře prosazovat neb je pro občany výhodný a pro vývoj v zemi vhodný.

Odpovězeno: 08. 04. | 14:19Autor: volič - náhubkovej

Otázka: kdy odejdete - myslíme jako kompletně

Pavel Severa: Co myslíte ? Vsaďte si - v 9,30 nebo 17,15 nebo 19,45 - den, týden či rok neumím odhadnout.

Odpovězeno: 08. 04. | 14:23Autor: pavel

Otázka: Pane Severo, mohl byste mi sdělit, co je podle vašeho názoru dělítkem mezi tzv.křídly v KDU-ČSL - na jedné straně pan Kalousek, vy, paní Parkanová, pan Šustr atd. a na druhé straně pan Čunek, Juránek, Šojdrová atd.?

Pavel Severa: Dělítkem je možná právě to vnímání reality, kdy někdo více cítí zodpovědnost za zadlužení našich dětí a někdo je sociálně citlivější a má pocit, že máme být solidárnější a štědřejší. Těžko pak hledáme odpověď na to co škrtnout a co podpořit a kde na to vzít. Dnes je státní dluh tak velký, že každý z nás ( samozřejmě i VY) dlužíme přes 95 OOO Kč včetně kojenců. Jen si to představte, dítě se narodí, ještě nic neprovedlo a lup ho má na krku půjčku 95 000 Kč. No je to spravedlivé ?

Odpovězeno: 08. 04. | 14:26Autor: Marek Ouředník

Otázka: Poslední kroky předsedy Vaší strany nejsou příliš konstruktivní a státotvorné ve smyslu sestavení nové vlády. Navíc "výhružka" o horším postavení na kandidátce...vždyť Vám to jako straně může hodně uškodit při volbách a reálně jsou letos před námi dvoje volby. Rozhádanost eskaluje, proč?

Pavel Severa: Věřím, že konstruktivně dojdeme konečně k nějakému řešení, vládu snad sestavíme, zastabilizujeme situaci a nějak doklopýtáme k předčasným volbám. Země potřebuje aby vláda řešila problémy a ne abychom se zabývali vnitrostranickými a vnitropolitickými půtkami a ztráceli kredit v Evropě.
Také věřím, že varovná slova Jiřího Čunka jsou pouze jen jeho názorem a nadále se budeme v rámci KDU-ČSL chovat demokraticky a připustíme výměnu názorů bez trestů.

Odpovězeno: 08. 04. | 14:28Autor: JOSEF.OREL

Otázka: Tak co pane Severa, zase 2 dny před předčasnými volbami vyštracháte na světlo boží nějako Kundiceho zpávu č.2 !

Pavel Severa: Pokud máte zájem o nějaká taková svěží dílka - potom se musíte obrátit úplně na jinou adresu.

Odpovězeno: 08. 04. | 14:29Autor: Trapný

Otázka: Proč KDU nepodporuje rodinu? Mel byste skoncit společně s Kalouskem.

Pavel Severa: KDU podporuje rodinu nebo proč myslíte, že ne ?

Odpovězeno: 08. 04. | 14:30Autor: Svoboda

Otázka: Dobrý den, domnívám se, že váš pan předseda Jiří Čunek nebude ani tak zlý, jako spíše ne příliš bystrý. Proč jste za ním stáli, když eskalovaly jeho problémy v korupční kauze, kde se také jako ne příliš bystrý projevil? Tehdy jste mohli (a měli) JČ sesadit, ne?

Pavel Severa: Jsme demokratická strana, moje názory jste mohl v minulých letech sledovat. Myslím, že byly dost zřetelné.

Odpovězeno: 08. 04. | 14:33Autor: Standa

Otázka: Dobrý den,nejlepší by bylo, kdyby vaši stranu už nikdo nevolil a konečně vy patolízalové by jste neškodili této zemi

Pavel Severa: Myslím, že každý má možnost prokázat zájem o věci veřejné. Doporučuji zapojit se do politického života v nějaké straně. Potom možná zjistíte, že řešit mnohé problémy není vůbec jednoduché - už jen proto, že co člověk, to názor.

Odpovězeno: 08. 04. | 14:36Autor: Luboš

Otázka: Dobrý den. Nemyslíte, že by jste se všem občanům v ČR měli omluvit za to, co aktuálně předvádíte ? Jste placeni, a né málo, z našich daní, Vaší povinností je spravovat věci veřejné ke všeobecnému blahu. Nemyslím, že si zasloužíte byť jednu jedinou korunu výplaty.

Pavel Severa: Máte pravdu, - situace je to nepříjemná, těžko řešitelná bez ochoty hledat kompromis. Doufám, že se všichni polepšíme a bude lépe. Ovšem nikdo to za nás fakt neudělá.

Odpovězeno: 08. 04. | 14:37Autor: Frank

Otázka: Dobrý den, myslíte si, že budete ještě někdy vůbec u sestavování jakékoli vlády?

Pavel Severa: To nevím - ale vlády samozřejmě sestavujeme rádi, radostně a rychle.

Odpovězeno: 08. 04. | 14:38Autor: náhubkovej ofčan

Otázka: Jste tam všichni tak chytří jako paní Kateřina zvaná BIOmasa, pan Liška s hrubkou na svých stránkach, pan Topolánek jež vyslovuje FEJS jako FACe, pan Čunek jež zázračně božsky umí spořit....a za CO vlastně berete ty horentní sumy?

Pavel Severa: Vážený náhubkový ofčane, ohledně Biomasy fakt nejsem odborník na mrkev, z češtiny máte pravdu jsem měl vždy nejlépe za 2 ale číst i psát celkem umím.

Odpovězeno: 08. 04. | 14:40Autor: matka

Otázka: KOLIK Kč myslíte V- křesťan , že vydělá poctivou prací matka, žena třebas běžná prodavačka včetně svátků a KOLIK z toho projede do zaměstnání...tedy KOLIK jí zbyde čistý příjem..tipněte si..

Pavel Severa: T2žko odhadnout bez znalosti místa zamsěstnání zda v Praze či menším městě ale výdělek bych odhadoval od 12 tis výše, cesta do práce stojí různě také dle vzdálenosti - čistý příjem může být kolem 8 tis. Kč. Záleží skutečně na regionu a vzdálenosti do zaměstnání.

Odpovězeno: 08. 04. | 14:41Autor: Bureš

Otázka: Domníváte se, že přežijete jako strana oboje nadcházející volby? Ve svém okolí slyším stále dokola - dokud tam budou mít toho Čunka ... a nenažraného Cyrila (viz jeho soudní při o dědictví po restituentce), tak je nevolím!

Pavel Severa: Musíme dělat vše pro to, abychom jako subjekt reprezentující konzervativní křesťansko demokratické hodnoty nadále mohl působit na politické scéně.

Odpovězeno: 08. 04. | 14:42Autor: Paroubkův jezevčík

Otázka: Dobrý den, děkuji za to, že jste se zvepřel p. Čunkovi, který dlouhodobě likviduje KDU. Odstraňte toho parazita z vrcholné politiky a podpořte na sjezdu Cyrila Svobodu na předsedu, to je jediná šance k tomu, aby se KDU dostala ještě někdy do sněmovny. Pane Severo, děkuji za to, co děláte pro ČR.

Pavel Severa: Děkuji, myslím, že používat zdravý rozum je třeba a někdy i chladnou hlavu. S podporou Cyrila ...to si ještě fakt rozmyslím.

Odpovězeno: 08. 04. | 14:43Autor: vitezslav@[email protected]

Otázka: Myslite si ze bez pana Kalouska, ale s pany Hovorkou a Cunkem prekrocite v budoucich volbach 5% hranici nutnou pro vstup do parlamentu? Dekuji. VH

Pavel Severa: Naší snahou je, aby práce politické strany nebyla nahlížena jen přes jednotlivce. Že jsou kolegové Hovorka a Čunek velmi viditelní - to jsou.

Odpovězeno: 08. 04. | 14:45Autor: pavelp

Otázka: Vaše strana je dost ubohá, řekl bych trapná. Sledoval jsem vystoupení Hovorky a ŠOJDROVÉ při rozpravě k vyslovení nedůvěry vlády, nevím co chtěli svým vystoupením říct, když pak hlasovaly pro vyslovení důvěry. Můžete mě říct jak můžete žít s tím co zaznělo v této rozpravě, nebo jste už tak otrlý, že

Pavel Severa: Přiznám se bez mučení - už jsem určitým způsobem otrlý, že mi to ale vadí a mám jiné názory to je fakt. Každý má ale v demokracii právo na názor, důležité však je se správně rozhodnout, zda jsem schopen pracovat v týmu či nikoliv.

Odpovězeno: 08. 04. | 14:46Autor: Bureš

Otázka: Také jste slyšel, že nejlínějším a nejméně bystrým pracovníkem Ministerstva práce ... je jistý Hošek? Ale při poslední tiskovce stál přičinlivě za Čunkem a tvářil se odhodlaně leč oddaně. Kam ho vaše strana hodlá postavit nyní?

Pavel Severa: Pane Bureši, velmi bych uvítal, kdyby jste mi mohl dát k dispozici kriteria hodnocení jak jste k závěrům jež píšete došel. Možná bych tak kriteria využil i pro jiná hodnocení.

Odpovězeno: 08. 04. | 14:51Autor: HUS

Otázka: Svou politikou jste národ připravili o obrovský majetek. Zadlužili stát, občany i zbylé podniky.
Teď připravujete národ i o naději . Víte o tom, že takové jsou skutečné dopady vaší politiky.

Pavel Severa: Patřím k těm, kteří mají silný pocit odpovědnosti a proto mi zadlužování našich dětí vadí a nejsem rád, že na dluh žijeme na úkor dalších generací. Bude třeba skutečně dlouhodobě tento problém začít řešit. Možná by neškodilo, aby občan - volič měl vyměřeny určité výše daní podle toho, koho volil, aby došlo ke sdílení zodpovědnosti. Volil jsi stranu, která nasekala dluhy - ok neseš svůj díl odpovědnosti a proto máš například o 10% vyšší daň než ten, který volil stranu méně populistickou a rozhazovačnou, která díky malému populismu nedosáhla na posty ve vládě a dívá se z opozice jak populisté rozhazují peníze daňových poplatníků. To by bylo zajímavé že ?

Odpovězeno: 08. 04. | 14:53Autor: Jan Opršálek

Otázka: Je podle vás správné podpořit řešení, které zcela odporuje ústavě?

Pavel Severa: Jsem příznivcem odsouhlasit návrh čistého legislativního řešení změny ústavy aby tato změna platila dále i po schválení. To je např. návrh ze ¨Senátu. Návrh na jednorázovou úpravu ústavy už tu byl v roce 1997 - říkali jsme tomu "přeprasení " ústavy a říkali jsme všichni, že to je vyjímečně jednou a nikdy více - no vidíte a někdo si na to zase vzpoměl. Zkrátka jsem proti tomu, abychom z ústavy dělali trhací kalendář a využívali ji jak se zachce.

Odpovězeno: 08. 04. | 14:56Autor: Miloš

Otázka: Nezdá se Vám p.Severo, že od odchodu
p. Luxe nemáte žádného křesťanského
politika, kterého bychom si my věřící mohli
vážit?

Pavel Severa: S Josefem Luxem jsem měl tu možnost a čest nekolik let se v politice pohybovat a mohu potvrdit, že Josef Lux byl vyjímečnou osobností a nového Josefa Luxe skutečně hledáme stále marně. Snažíme se o to ale zatím se nám to nějak nedaří.

Odpovězeno: 08. 04. | 14:59Autor: 123

Otázka: Pane Severo, voliči už jsou dávno z politiky a především z politiků znechuceni. Děkujeme ODEJDĚTE!

Pavel Severa: Voliči budou vždy nespokojeni.To je v politice normální. Politik je od toho, aby řešil problémy a ne čekal vděčnost. žádný neomylný politik nečeká za rohem, politiku si děláme sami občané ve volbách volbou volených zástupců - poslanci nejsou elitou národa ale vzorkem národa. O každodenní podobu politiky se musíme starat všichni - nikdo to za nás neudělá, kritizovat umí každý ale dát všanc svoje jméno a názory - to stojí úsilí a ne vždy svoje názory obhájíte i když jsou sebelepší či rozumné.

Odpovězeno: 08. 04. | 15:03Autor: Frank

Otázka: Nehledě na skutečnost, že neodpovídáte na všechny otázky, píšete, že pracujete pro blaho občanů. Myslíte tím blahem i skutečnost, že jste porušil zákon o utajovaných skutečnostech a umožnil zveřejnit Kubiceho zprávu? V čem bylo blaho společnosti. V tom, že jste za toto porušení dostal pokutu?

Pavel Severa: Ano snažím se pracovat pro blaho občanů. Ne všichni jsou spokojeni - ne všichni mají stejné názory jako já - proto ne všichni volí jednu stranu či jednoho poslance. To je demokracie. Za chyby se platí - zanechal jsem bez dozoru utajované dokumenty Kubiceho zprávy - z mého výtisku se informace dostaly na veřejnost - za tuto nedbalost jsem dostal pokutu, tu jsem zaplatil - je to pro mne zkušenost a poučení do budoucnosti.

DĚKUJI VŠEM TAZATELŮM ZA ZAJÍMAVÉ OTÁZKY, DÍKY ZA ČAS A ZÁJEM A VĚŘÍM, ŽE SE PODAŘÍ ABY MNOHÉ PROBLÉMY BYLY DO PŘÍŠTÍCH DISKUSÍ VYŘEŠENY KU SPOKOJENOSTI VŠECH NESPOKOJENÝCH.
PŘEJI KRÁSNÉ DNY, KLIDNÉ SVÁTKY VELIKONOČNÍ A NĚKDY NA SLYŠENOU ČI VIDĚNOU ČI PSANOU.....
S PŘÁNÍM VŠEHO DOBRÉHO PAVEL SEVERA

 

Právě se děje

Další zprávy