Tluchoř online: Paroubkovi a KSČM ostudu nikdo neodpáře

Kateřina Eliášová
8. 4. 2009 14:26
Hostem online rozhovoru Aktuálně.cz byl šéf poslanců ODS Petr Tluchoř
Šéf klubu ODS Petr Tluchoř.
Šéf klubu ODS Petr Tluchoř. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Čeští politici se dva týdny po pádu Topolánkovy vlády dohodli na řešení, jak vyvést zemi z politické krize.

Sociální a občanští demokraté se spolu se zelenými dohodli na předčasných volbách začátkem října a taky na tom, že od 9. května Česko k předčasným volbám přivede kabinet složený z úředníků.

"Půjde o vládu s jasným politickým mandátem. Pojem nepolitická vláda odborníků nepoužívám, já ji vidím jako letní překlenovací vládu, která dovede tuto zemi k předčasným volbám," řekl čtenářům šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř, který byl hostem online rozhovoru Aktuálně.cz.

A považuje i za reálné, že občanští demokraté vyhrají předčasné volby, které se uskuteční 9. a 10. října. "Paroubkovi a komunistům už tu ostudu nikdo neodpáře, poškodili Českou republiku neslýchaným způsobem," je přesvědčen.

Úřednický kabinet by měl vést šéf českých statistiků Jan Fischer. Tluchořovi vadí, že byl devět let členem KSČ. "Pro překlenovací vládu to považuji za překousnutelné. Mimochodem, již to začíná být tradice. Od roku 1989 jde o čtvrtou "překlenovací" vládu a v čele každé stál bývalý komunista: Čalfa, Stránský, Tošovský. To ale říkám s trochou nadsázky."

Jeho další odpovědi si přečtěte ZDE:

Odpovězeno: 08. 04. | 12:05Autor: borek

Otázka: Jak vy osobne hodnotite ono lidovecke "možná"?

Petr Tluchoř: Přeji krásné jarní poledne. Tato věta byla jistě řečena trochu v nadsázce. Nicméně postoj Jiřího Čunka je pro mne zcela nepřijatelný a on u mne přišel o zbytek důvěryhodnosti. V neděli Jiří Čunek podepsal nějakou dohodu a v pondělí dělal celý den vše pro to, aby dohoda neplatila.

Odpovězeno: 08. 04. | 12:09Autor: Modrý provokatér

Otázka: Necítite osobní odpovědnost za pád vlády?

Vaše angažování v kauze Morava by o tom i svědčilo.

Petr Tluchoř: Za tuto vládu a celou koalici samozřejmě nemohu odpovědnost jako předseda klubu nejsilnější strany necítit. Stál jsem u jejího zrodu, byl jsem ten, kdo v ODS prosazoval toto trojkoaliční řešení. Byl skoro malý zázrak, že se nám dařilo s tak křehkou většinou prosazovat téměř všechny vládní návrhy.

Mé angažování v kauze Morava je nesmysl..

Odpovězeno: 08. 04. | 12:14Autor: Martin

Otázka: ODS nechce vyhrat volby? Pokud ano, proc nenechate at si Paroubek s Klausem natlucou usta pri sestavovani jejich vlady. Po svrzeni vlady jsem byl rozhodnut jit znovu k volbam a volit ODS. Takhle k nim ale nepujdu, protoze stejne jenom skacete jak Paroubek s Klausem piska.

Petr Tluchoř: ODS chce vyhrát volby a věřím, že je i vyhraje. Zároveň je ale ODS zodpovědnou stranou, která nehraje na to, že "čím hůře, tím lépe". Nechceme, aby si s Paroubkem "natloukla ústa" i celá naše země.

Paroubkovi a komunistům už tu ostudu nikdo neodpáře, poškodili Českou republiku neslýchaným způsobem. Naší prioritou byly v takové chvíli předčasné volby. To se nám podařilo prosadit.

Odpovězeno: 08. 04. | 12:18Autor: Delta365

Otázka: Dobrý den pane Tluchoři, hodnotím Vás velice kladně ve vztahu k www.mensa.cz , což musí být pro Vás velice nepříznivé zjištění ve vyjednávání - jaké skutečné spojence jste měl v koalici a jak se nepříznivě projevil pan Čunek, Vás překvapilo ?

Petr Tluchoř: Mnohokrát děkuji za podporu. Krok pana Čunka nebyl zásadním překvapením, spíše definitivním potvrzením.

Přiznávám, že koaliční spolupráce nebyla vždy jednoduchá a hladká. Přesto jsem přesvědčen, že měla svou vysokou cenu. Pravostředové strany dokázaly, že lze v této zemi vládnout bez komunistů, bez velkých koalic a opozičních smluv. Jako vklad do budoucna to vidím velmi pozitivně a jsem hrdý na to, že jsem u toho mohl být.

Odpovězeno: 08. 04. | 12:25Autor: Veselý

Otázka: Kdy konečně přiznáte, že vládnout s pidistranymi nelze a přejdete na většinovou volbu.
Děkuji

Petr Tluchoř: Toto je dávný mýtus. Neplatí, že většinový volební systém automaticky produkuje politické prostředí dvou stran. Obávám se, že v českých podmínkách by produkoval ještě roztříštěnější Sněmovnu, než ten aktuální. Vedle ODS a ČSSD by, podle mého názoru, ve Sněmovně seděla KSČM a nezanedbatelná skupina "nezávislých mediálních hvězd". Vzpomeňme na Železného, Fischera, Bobošíkovou...

Tím neříkám, že není třeba s volebním zákonem nic dělat. Při jednáních v uplynulém týdnu, ale i v průběhu celého volebního období jsme se o to pokoušeli a já to jako jeden ze zásadních úkolů vidím i do budoucna.

Odpovězeno: 08. 04. | 12:26Autor: Jaroslav

Otázka: Mrzí mně, že pan president nepochopil, že je potřeba dovést předsednictví EU do konce. Chápu, že Vaše vyjednávací pozice byla těžká
a věřím, že ve volbách zvítězí rozum nad 30-ti korunovým poplatkem....

Petr Tluchoř: Myslím, že pan president to chápe, jen to nechce. Je mi to také líto. Díky za podporu.

Odpovězeno: 08. 04. | 12:29Autor: abigail

Otázka: hezky den, muzu se zeptat, proc to skladate bez lidovcu, tu vladu? dyt ste se dohodli!!!! ze vsichni ctyri

Petr Tluchoř: Jsem přesvědčen, že kroky k předčasným volbám i letní vláda se bude opírat o poslance ze čtyř demokratických stran ve Sněmovně. KDU nadále považuji za partnery. Snaha Jiřího Čunka na tom nic nemění..

Odpovězeno: 08. 04. | 12:31Autor: karel

Otázka: muzete rict, kdo bude ministrem vnitra? to asi zajima kazdyho

Petr Tluchoř: Omlouvám se, nemohu. Jméno každého ministra oné letní vlády bude nejspíš navrhovat panu presidentovi pověřený předseda vlády.

Odpovězeno: 08. 04. | 12:36Autor: Rita Holoubková

Otázka: Dobrý den, co říkáte na postoj Vaší kolegyně Miroslavy Němcové, která tvrdí,že se jedná o špatnou dohodu pro ODS. Jako volička ODS také nechápu, proč jste si nakonec s Paroubkem plácli a ustoupili mu. Překvapuje mě jistý druh zoufalství ve vašem chování v současné krizi.

Petr Tluchoř: Jedna věc je přání a věc zcela odlišná je realita. Také si myslím, že vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka byla absolutní nezodpovědnost a v době předsednictví a hospodářské krize i hazard s ČR. Také si myslím, že by vláda Mirka Topolánka měla mít možnost dokončit minimálně české předsednictví. Nemyslí si to ale pan president a nemyslí si to Jiří Paroubek. Naší prioritou byly co nejrychlejší předčasné volby. To se podařilo vyjednat. Letní překlenovací vláda a termín voleb dává jisté záruky, že nebude zničeno to, co se ODS a celé koalici podařilo za toto období prosadit.

Odpovězeno: 08. 04. | 12:39Autor: Milan

Otázka: Jak předpovídáte volební kampaň? Už nyní se ODS snížila na úroveň ČSSD a je agresivní... kam tohle dojde? Proč spouštíte stránky jako ČSSDprotiVám? Souhlasíte s takto vyhrocenými projevy politického boje? (a odpověď "když oni, tak my taky" mě neuspokojí)

Petr Tluchoř: Nejsem zastáncem agresivní negativní kampaně, budu se především snažit, aby ODS vysvětlovala to, co v této vládě prosadila a jak by chtěla tuto zemi dál vést. To neznamená, že nemáme upozornit na šílené nápady a kroky např.ČSSD.

Odpovězeno: 08. 04. | 12:41Autor: zu

Otázka: Proč nemáme také jen 2 strany jako jsou demokraté a republikáni v USA? Byly by jen ODS a ČSSD.

Petr Tluchoř: Myslím, že jsem již zčásti odpověděl. Takového stavu nelze dosáhnout nějakým jednoduchým volebním inženýrstvím. Jsem rád, že je dnes ODS schopna spolupracovat se stranami na pravo od středu.

Odpovězeno: 08. 04. | 12:47Autor: karel novák

Otázka: Vadí vám, že nový premiér Fischer byl devět let členem KSČ?

Petr Tluchoř: Ano, vadí, ale považuji to - pro překlenovací vládu - překousnutelné. Mimochodem, již to začíná být tradice. Od roku 1989 jde o čtvrtou "překlenovací" vládu a v čele každé stál bývalý komunista: Čalfa, Stránský, Tošovský.. To ale říkám s trochou nadsázky..

Odpovězeno: 08. 04. | 12:50Autor: Martin

Otázka: Nemrzi dnes vetsinu poslancu za ODS, ze volili Klause v prezidentskych volbach, kdyz on ted pres Schwippela, pomohl sesadit pravdepodobne posledni pravicovou vladu? On, ktery byl po dve desetileti ikonou pravice dopomohl de facto levici k moci. Nechapu a neodpustim.

Petr Tluchoř: Myslím, že nemrzí. Myslím, že bez zvolení Václava Klause by dnes nebyla ODS jednotná.

Odpovězeno: 08. 04. | 12:54Autor: -pekr-

Otázka: Jako dlouholetý volič ODS musím říct, že u mě máte velké mínus - celé se to upeklo moc rychle a téměř to působí, jako vítězství Paroubka a Klause. Myslím si, že vám tento postup jednoznačně u voličů uškodí. Co vy na to?

Petr Tluchoř: Myslím si, že voliči ODS nakonec ocení zodpovědnost, o postup ve prospěch České republiky. Nic v životě nelze dlouhodobě stavět na lítosti, ukřivděnosti. Prokazujeme, že nelpíme na svých křeslech ve vládě, ve Sněmovně..

Odpovězeno: 08. 04. | 12:56Autor: siafu

Otázka: Dobrý den,
Myslíte si, že je reálné, že tady budeme mít jakoukoliv vládu, řekněme,alespoň do měsíce?

Petr Tluchoř: Věřím, že za měsíc - tedy 8.května - budeme mít tuto vládu Mirka Topolánka, věřím, že za měsíc a den - tedy 9.května - budeme mít letní překlenovací vládu Jana Fischera.

Odpovězeno: 08. 04. | 13:00Autor: vaclav

Otázka: kolik uz jste nasbirali podpisu a kdy s tim pudete za tim panem na hrade?

Petr Tluchoř: Nevím přesný aktuální stav, někteří kolegové jsou v zahraničí, nejde o přesná čísla. Myslím, že dnes či zítra pan premiér se spojí s panem presidentem a oznámí mu dohodu založenou na podpoře poslanců čtyř demokratických stran ve Sněmovně.

Odpovězeno: 08. 04. | 13:02Autor: Míša

Otázka: Vyhrajete předčasné volby a pokud no tak o kolik?

Petr Tluchoř: Pevně věřím, že vyhrajeme! Čísla většinou netipuji, ani teď to neudělám. Pouze jednou jsem se, ještě před vstupem do Sněmovny, zúčastnil takového tipování na nejmenovaném konkurenčním internetovém zpravodajském serveru a trefil jsem to na desetinu procenta :)

Odpovězeno: 08. 04. | 13:07Autor: Petr

Otázka: Dobrý den, nedomníváte se že termín nepolitická vláda odborníků je nesmysl. Funkce ministra je politická funkce. Za druhé budou noví ministři minimálně doporučeni stranami a v konečném důsledku, vše schvaluje parlament složený z politických stran?

Petr Tluchoř: Vláda bude složená z lidí mimo politické strany, nicméně půjde o vládu s jasným politickým mandátem. Pojem nepolitická vláda odborníků nepoužívám, já ji vidím jako letní překlenovací vládu, která dovede tuto zemi k předčasným volbám.

Mnohokrát děkuji za dotazy a zájem. Mnohokrát se omlouvám všem, na které se s odpovědí nedostalo. Přeji krásné odpoledne a Velikonoce. Hlavu vzhůru, zvládneme to!

 

Právě se děje

Další zprávy