Dlouhý bude v boji o Hrad přesvědčovat voliče běháním

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
26. 6. 2012 20:30
Jako kandidát, kterého nepodporuje politická strana, začne sbírat podpisy pod petici

Praha - Běh napříč republikou, sponzorská setkání či přímé sponzorské dary - to jsou aktivity, kterými chce bývalý ministr průmyslu a obchodu v Klausových vládách Vladimír Dlouhý shánět peníze pro svou prezidentskou kampaň.

V úterý představil svou "vizi", jakýsi program, který by chtěl jako prezident prosazovat: mluvil o modernější administrativě, větším respektu k policii a soudnictví či o reformě vysokého a středního školství.

Vize a omezené pravomoci

Jedním dechem ale připustil, že jako prezident s omezenými pravomocemi by takový program mohl prosazovat jen stěží. Proto jedinou šancí, jak své představy alespoň nějak prosazovat, je "získat autoritu".

"A mohu být člověk, který ji může získat," prohlásil Vladimír Dlouhý a poukázal na to, že jako ministr byl populární.

Zároveň si postěžoval, že mezi přímým mandátem od voličů a pravomocemi prezidenta je zřetelný nesoulad.

Deklaroval také (podobně jako Jan Fischer), že by jako hlava státu nejmenoval vládu spolupracující s KSČM, ačkoliv v minulosti byl členem KSČ.

V tuto chvíli má na volební kampaň přes 4 miliony korun, další peníze chce získat od sponzorů či firem, na rozdíl od některých kandidátů (Zuzana Roithová) se nezříká ani podpory velkých finančních skupin, i když by raději peníze od "středních firem".

Zatím největší sponzorský dar má od Vladimíra Kováře, šéfa IT firmy Unicorn, který dal zhruba 2 miliony korun "jako fyzická osoba", jak zdůraznil Vladimír Dlouhý. Dalšími zhruba 2 miliony přispěla akciová společnost BGS Energy Plus a jako jednotlivec Tomáš Toperczer.

"Opustím všechny pracovní závazky"

Kampaň bude mimo jiné zahrnovat běh tohoto prezidentského kandidáta z východu Moravy až na západ Čech po etapách, vždy čtyři dny v týdnu. Začne po 6. srpnu a Dlouhý očekává, že to přitáhne zájem voličů.

"Jediné, co se bude na setkáních rozdávat, bude balená voda," prohlásil Dlouhý.

Pro kampaň slibuje zveřejňování sponzorů, ze kterých v tuto chvíli vylučuje jen firmy zabývající se hazardem.

Deklaruje, že v průběhu září "odejde ze všech svých pracovních závazků". Mimo jiné pracuje jako mezinárodní poradce investiční banky Goldman Sachs pro střední a východní Evropu.

Deník Insider už nicméně připomněl, že někdejší nejpopulárnější politik Vladimír Dlouhý je jako někdejší místopředseda dnes již zaniklé ODA spojen s krytím skutečných sponzorů tehdejší malé vládní strany.

"Z dnešního hlediska je jasné, že takto se nemají a nedají sponzorovat politické strany. Ale tenkrát jsme byli někde v počátku. Tenkrát se mi zdálo, že to není neetické," řekl o tom později v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes Vladimír Dlouhý.

 

Právě se děje

Další zprávy