Miloš Zeman na Hradě? Cesta pro jeho úspěch je umetená

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
26. 6. 2012 6:30
Bývalý premiér dnes oficiálně přijme kandidaturu, sesbíral dostatečný počet podpisů
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: Jan Langer

Praha - Bývalý premiér Miloš Zeman v úterý oficiálně přijme nominaci na prezidenta republiky. Jeho kampaň se už ale prakticky rozběhla: kolem silnic se objevily billboardy na podporu petice za kandidaturu, které zaplatila jeho Strana práv občanů - Zemanovci.

"To ještě není prezidentská kampaň, je to čistě kampaň na podporu Milošovy kandidatury," komentuje to předseda SPOZ Vratislav Mynář, který zároveň tuto kampaň vedl.

Tím, že se podařilo shromáždit více než 50 tisíc podpisů, úloha SPOZ podle Mynáře v první fázi skončila.

"Toto je zlomový bod. Teď teprve budeme vytvářet tým. Ani o tom, kde budeme shánět peníze, jsme nemluvili," odpovídá na otázku Aktuálně.cz, z čeho bude SPOZ Zemanovu kampaň hradit.

Kampaň ve stylu "životní příběh"

Podle Mynáře není jasné ani to, jakým způsobem Miloš Zeman kampaň povede - zda sáhne po autobusovém turné (které mu kdysi přineslo úspěch v parlamentních volbách jako předsedovi ČSSD, v posledních v roce 2010 ale SPOZ do Poslanecké sněmovny nedovedlo), nebo se spolehne na billboardy.

Jedna věc je ale jasná už teď - do všech schránek českých voličů by měla přistát stručná autobiografie Miloše Zemana.

"Miloš to nazval 'Životní příběh' a jsou to v podstatě dvě stránky formátu A4," prozrazuje předseda SPOZ, který, jak sám říká, dál zřejmě zůstane součástí Zemanova týmu pro samotnou kampaň.

Samotná kampaň má prý začít "ve velmi krátké době". "Ale jistě ne hned 1. července," dodává Mynář.

Zemanovy šance

Politolog Tomáš Lebeda dlouhodobě říká, že v prezidentských volbách budou mít spíše šance silní straničtí kandidáti nebo ti s podporou nějaké velké strany. Za určitých okolností ale Lebeda připouští i šance Miloše Zemana.

"Miloš Zeman má šanci, pokud bude slabý sociálnědemokratický kandidát. Bude tedy záležet na tom, jak si povede v předvolební kampani Jiří Dienstbier," vysvětluje Lebeda.

A vypočítává další faktory: krajské volby předcházející horké fázi prezidentské kampaně.

"V nich budou zřejmě opět dominovat celostátní témata na úkor krajských. Velké strany se minimálně pokusí prezentovat je jako souboj vláda versus opozice. Což nakonec ovlivní i prezidentskou volbu," říká Tomáš Lebeda.

V tu chvíli podle něj bude důležité, kdo by případně stanul proti Zemanovi ve druhém kole - a pokud by se Miloš Zeman profiloval jako výrazný levicový kandidát.

Část ČSSD ostatně Zemana podporuje. Drobným dokreslením je i skutečnost, že vlastně petici s podpisy voličů ani nepotřeboval. Nominaci mu už slíbilo 10 senátorů v čele se sociálním demokratem Vladimírem Drymlem.

Vůbec první přímá volba = neznámá pro voliče

"Prognóza těchto voleb ale je velmi obtížná, může se stát prakticky cokoliv. Chybí tu zkušenost s přímou volbou prezidenta. Určitá zkušenost s dvoukolovým systémem tady je - ze senátních voleb, ty mají ale velmi nízkou účast voličů," relativizuje své odhady expert na volební systémy.

A dodává: "Navíc teď chybí silní straničtí kandidáti."

Miloš Zeman je podle květnového průzkumu agentury Factum Invenio zatím se 13,3 procenta na třetí příčce podpory voličů. Dotahuje ale druhého Jana Švejnara (15,8 %). Žebříček zatím stále vede další expremiér Jan Fischer (24,1 %).

Jan Fischer hodlá kampaň odstartovat zřejmě až v létě, TOP 09 už dříve oznámila nominaci svého předsedy Karla Schwarzenberga, ODS teprve dokončuje stranické primárky, jejichž zřetelným favoritem je první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Jan Švejnar svoji kandidaturu, o které se dlouho spekuluje, zatím nepotvrdil poté, co odmítl po určitém váhání nabídku ČSSD, za niž kandidoval při poslední (ještě parlamentní) volbě proti Václavu Klausovi. Oficiálním kandidátem ČSSD se poté stal místopředseda strany Jiří Dienstbier.

Kandidaturu už ohlásila i Jana Bobošíková, za lidovce bude kandidovat Zuzana Roithová, za Svobodné Ladislav Jakl, nově pak bývalý ministr průmyslu a obchodu v Klausových vládách Vladimír Dlouhý.

 

Právě se děje

Další zprávy