Daňová a penzijní reforma je potřeba, míní občané

pra
28. 1. 2008 15:15
Většina občanů s reformami počítá
S reformou zdravotnictví souhlasí 74 procent občanů. Proti jsou hlavně důchodci a lidé se základním vzděláním
S reformou zdravotnictví souhlasí 74 procent občanů. Proti jsou hlavně důchodci a lidé se základním vzděláním | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Většina Čechů souhlasí s nutností připravovaných reforem. Největší podporu má podle dnes zveřejněného průzkumu společnosti STEM daňová reforma. Pro je 77 procent občanů. Změny ve zdravotnictví vítá 74 procent lidí.

Méně naléhavě občané vnímají reformu penzijního systému (66 procent) a školství (61 procent).

STEM sledoval názory lidí v oblastech, v nichž reformy už probíhají nebo jsou připravovány. Na otázky týkající se daní, penzijního systému, zdravotnictví a školství odpovídalo v prvním lednovém týdnu 1362 respondentů starších osmnácti let.

Výsledky ukazují, že většina veřejnosti je na reformy připravena či je s nimi smířena. Podporu mají hlavně opatření, s nimiž se lidé setkávají v každodenní praxi.

Podnikatelé chtějí změnu daní, čtyřicátníci penzijní reformu

Změny ve školství považuje za nutné 61 procent lidí. Hlavně vysokoškoláci
Změny ve školství považuje za nutné 61 procent lidí. Hlavně vysokoškoláci | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Reformu daňového systému bez ohledu na věk, pohlaví a vzdělání pozitivně vnímá 77 procent občanů. Důraz na ni kladou hlavně podnikatelé a živnostníci, jimž se díky rovné dani daňové zatížení sníží nejvíce. Z hlediska politické orientace po ní nejvíce volají stoupenci ODS.

Za jeden z nejdůležitějších úkolů považují více než dvě třetiny občanů penzijní reformu. Nejdůrazněji ji požadují lidé starší pětačtyřiceti let. Naopak mladí lidé ve srovnání se starší a střední generací penzijní reformě nepřikládají takovou důležitost.

Levicové sympatie

Podstatné změny ve zdravotnictví nejvíce vítají pravicově orientovaní občané (85 procent), hlavně voliči ODS (88 procent). Kladný postoj sice převažuje i mezi stoupenci KSČM a ČSSD, ale právě mezi voliči těchto stran je i nejvíce odpůrců. Proti se častěji staví i lidé pokládající svou materiální situaci za špatnou, dělníci, důchodci a lidé se základním vzděláním.

Relativně nejmenší podporu mají reformní kroky ve školství. Více se k nim kloní dobře situovaní občané, studenti, odborní pracovníci a lidé s vysokoškolským vzděláním.

Se změnami souhlasí hlavně lidé podporující současnou politickou reprezentaci, jež stojí za jejich realizací. Mínění o nutnosti změn však převažuje i mezi lidmi sympatizujícími s opozicí.

Související:

 

Právě se děje

Další zprávy