Další průzkum potvrdil vítězství ODS

Simona Holecová
18. 4. 2006 10:22
Praha - Pětačtyřicet dní před volbami potvrzuje ODS roli favorita. Nejen že by ji volilo nejvíce lidí, ale ještě zvýšila náskok na ČSSD Jiřího Paroubka.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Tak se dají přečíst výsledky průzkumu preferencí a volební prognózy, kterou připravila společnost Factum Invenio.

Ta oslovila v druhém dubnovém týdnu reprezentativní vzorek 1002 občanů starších osmnácti let. Zjišťovala nejen, koho by lidé volili, být volby dnes, ale také připravila prognózu povolebního složení. Prognóza je sice rovněž založená na stranických preferencích, ale bere v úvahu i fakta o chování lidí u voleb v předchozích letech, zohledňuje rovněž deklarovanou ochotu lidí jít hlasovat.

Mimochodem - nyní by se voleb do Poslanecké sněmovny zúčastnilo 54,1 procento oprávněných voličů.

Lidovci jsou zpátky "na svém"

Z odpovědí respondentů vyplynulo několik zajímavých postřehů.

Předseda ODS Mirek Topolánek rozdával 11. března při setkání s občany v pražském obchodním centru Chodov daňové kolečko ODS, s jehož pomocí si mohou lidé přibližně vypočítat výši svých daní, pokud by ODS prosadila zavedení rovné daně.
Předseda ODS Mirek Topolánek rozdával 11. března při setkání s občany v pražském obchodním centru Chodov daňové kolečko ODS, s jehož pomocí si mohou lidé přibližně vypočítat výši svých daní, pokud by ODS prosadila zavedení rovné daně. | Foto: čtk

Jednak: Mnohaměsíční propad lidovců se zastavil. "Podpora KDU-ČSL se 'zotavila' až na loňskou úroveň," přitaká Jiří Černý, analytik společnosti. Být volby nyní, volilo by stranu 12,3 procenta Čechů. Což je podobné jako například loni v červnu či říjnu.

Stále vysoké zůstávají zisky Strany zelených, drží se nad desetiprocentní hranicí voličské přízně. Ale její preference už - oproti předchozím měsícům nerostou.

Růst zelených se zastavil

Jan Herzmann, ředitel Factum, tento fakt přičítá tomu, že strana v době dotazování poprvé čelila náznaku skandálu - konkrétně šlo o případ dotací na rekonstrukci domu předsedy strany Martina Bursíka.

"V průběhu výzkumu se také objevily informace o takzvané ekologické daňové reformě, která by v režii Strany zelených měla významný dopad na ceny energií," upozorňuje Herzmann.

A preference ostatních stran?

Infobox

Rozdělení mandátů podle prognózy Factum Invenio:

Strana Počet křesel ODS 63 ČSSD 50 KSČM 39 KDU-ČSL 26 Zelení 22

Poznámka: Odhad mandátů je zatížen výběrovou chybou, která může pro kteroukoli stranu znamenat odchylku dvou křesel.

ODS by volby vyhrála s 29,5 procenty hlasů. Druhá ČSSD si oproti březnu mírně pohoršila, nyní by ji volilo 23,6 procenta občanů. "Je to tím, že voličská přízeň sociálních demokratů je méně stabilizovaná. Předpokládaný volební výsledek strany ovšem dlouhodobě osciluje kolem hladiny 25 procent," dodává analytik Černý.

Mimochodem - toto číslo by bylo velkým zklamáním pro premiéra Jiřího Paroubka, který nedávno oznámil, že spokojený bude až tehdy, pokud ČSSD ve volbách získá 30 až 32 procent hlasů.

Třetí zůstávají komunisté s 18,1 procenta hlasů.

Bude další "opo-smlouva"?

Co z této záplavy čísel vyplývá?

Pokud se přepočtou na získané mandáty, lze - s omluvou za odchylky - sestavit příští sněmovnu. Podle předpokládaného počtu získaných mandátů vzniknou dvě silná seskupení: Buď se moci ujme ODS s pomocí lidovců a Stranou zelených, nebo ODS podpořená "opoziční smlouvou" s ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy