Čunkův kritik Severa se vrátil. Už má zase funkci

job, brp
1. 2. 2008 15:50
Byl zvolen předsedou poslaneckého klubu
Novopečený šéf klubu poslanců KDU-ČSL Pavel Severa
Novopečený šéf klubu poslanců KDU-ČSL Pavel Severa | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Nejhlasitější vnitrostranický kritik lidoveckého předsedy Jiřího Čunka se vrátil do vysoké funkce v KDU-ČSL.

Týden před volbou prezidenta, do níž jsou lidovci s rozpolceným názorem na to, koho volit, byl Pavel Severa zvolen předsedou poslaneckého klubu KDU-ČSL. Politik, který na protest proti Čunkovým protiromským výrokům (o opálených lidech - pozn.red.) opustil loni zjara post místopředsedy poslaneckého klubu, nyní postoupil ve stranické hierarchii o místo výš a stal se prvním mezi lidoveckými poslanci.

A zároveň také členem předsednictva lidovců.

Střídá Michaelu Šojdrovou, která několikrát veřejně prohlásila, že navzdory doporučení lidoveckých stranických orgánů bude volit na Hrad nikoli Václava Klause, ale Jana Švejnara.

Klíčový Švejnar?

Oproti tomu Severa řekl, že doporučení by měli straníci respektovat: "Je to jasné stanovisko a když už tady je, zřejmě se bude respektovat, není to žádný trhací kalendář," řekl Aktuálně.cz poslanec Pavel Severa.

Dnes ale Aktuálně.cz řekl: "Já dosud nejsem rozhodnutý, koho budu na Hrad volit."

Pro lidovce je jméno současného prezidenta zárukou, že bude schválen zákon o církevních restitucích. (podrobnosti čtěte zde)

Ještě včera večer Severa popíral, že by na předsedu kandidoval. "Kolegyně bude chtít znovu kandidovat. U nás si dnes nemůžete být jistí ničím," odpovídal na dotaz Aktuálně.cz, zda by o post stál.

Na dotaz, zda Šojdrová nebude mít potíže kvůli svému názoru na volbu prezidenta, řekl: "Podpora Švejnara? To si myslím, že je to poslední, co by jí uškodilo. Ráno to v každém případě nebude jednoduché."

Další z poslanců, Ladislav Šustr, zase odhadoval, že pokud by se šéfem klubu stal někdo jiný než Šojdrová, mohl by to být Milan Šimonovský nebo Tomáš Kvapil. "Rozhodně jí otevřená podpora Jana Švejnara nemůže prospět," řekl na adresu bývalé předsedkyně.

Šojdrová se přesto stala alespoň místopředsedkyní klubu. Svoje místo ji uvolnil poslanec Tomáš Kvapil. Také volitel Jana Švejnara.

"Vzdal jsem se v její prospěch kandidatury na místopředsedu. Domnívám se, že svou funkci předsedy zastávala dobře a navíc považuji za vhodné, aby ve vedení klubu byla žena, proto jsem se takto rozhodl. Jsem rád, že ji klub tajným hlasováním určil jako 1. místopředsedkyni," řekl Kvapil. "Bohužel přicházíme dnes o ženu ve svém předsednictvu," dodal.

Šojdrová totiž ztrátou nejvyššího postu ztrácí také pozici v předsednictvu strany, kam se nyní dostal Severa.

Severa versus Čunek

Severa se veřejně a rozhodně postavil proti tomu, aby stranu vedl člověk s kontroverzním slovníkem. "Konzervativní strana, jako je KDU, se nemůže a ani nesmí pomyslet na to, že by využívala určitého latentního extremismu a řekl bych xenofobie v naší společnosti," uvedl tehdy pro Českou televizi.

Když se mu však nepodařilo prosadit v KDU-ČSL názor, že by předseda Jiří Čunek měl odstoupit, rezignoval na post místopředsedy poslaneckého klubu.

Po rezignaci řekl, že odejít musel jen kvůli Čunkovým postojům k romské komunitě a ne kvůli obvinění z korupce: "Nemohu být ve vedení klubu, když nesdílím s vedením strany názor na tak zásadní věc," prohlásil tehdy pro Aktuálně.cz.

"Každý z nás může být obviněn z čehokoliv, je jenom otázka, jakým způsobem se obhájí nebo kdy se obhájí," řekl v ČT.

Dále čtěte:

Připravujeme podrobnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy