Severa online: Vládu kvůli Čunkovi nepoložím

Jakub Antoš
19. 6. 2007 10:32
Poslanec Pavel Severa odpovídá na vaše dotazy
Pavel Severa, poslanec KDU-ČSL
Pavel Severa, poslanec KDU-ČSL | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Je jediným z lidovců, který se veřejně a rozhodně postavil proti tomu, aby stranu vedl člověk obviněný z korupce. 

A když se nepodařilo prosadit v KDU-ČSL názor, že by předseda Jiří Čunek měl do vyšetření kauzy poodstoupit z politiky, rezignoval Pavel Severa na post místopředsedy poslaneckého klubu.

"Nemohu být ve vedení klubu, když nesdílím s vedením strany názor na tak zásadní věc," vysvětloval letos v dubnu svůj krok zkušený politik.

Lidovci opět podrželi Čunka, Severa se vzdal funkce - ČTĚTE ZDE

Ani tato forma protestu mlčení spolustraníků vůči Jiřímu Čunkovi nezlomila. Zítra však bude právě kvůli předsedovi lidovců hájit koalice ve sněmovně svoji vládu při hlasování o nedůvěře, které vyvolala opozice.

V odpovědi na jeden z dotazů čtenářů však uvedl, že při zítřejším hlasování o nedůvěře vládě, se proti Topolánkovu týmu nepostaví. "Pro nedůvěru vládě hlasovat nebudu. Podporuji vládu, která chce zastavit zadlužování země," řekl Severa.

Paroubek poodhalil, jak chce potopit vládu - ČTĚTE ZDE

Odpovězeno: 19. 06. | 10:07Autor: karel

Otázka: Pane Severo, vyšlo vůbec někdy na veřejnost, že pan Hurta, údajný předavatel "provize", je také členem strany KDU-ČSL? Není i to důvod, proč strana stojí jako jeden muž za panem Čunkem:-).

Pavel Severa: Nemám vaše informace, pana Hurtu neznám a nevím ani zda je či není členem politické strany.

Odpovězeno: 19. 06. | 10:10Autor: Petr

Otázka: Věříte tomu, že u nás opravdu existuje mechanismus, který by obviněného politika vrátil zpět do funkce kterou před svým obviněním vykonával?

Pavel Severa: To jste uhodil hřebíček na hlavičku. Pravdou je, že u nás je situace velmi odlišná od jiných států, kde může politik po například půl roce soudního sporu zpět do funkce. U nás bohužel soudní spory trvají neúměrně dlouho několik let a ani politická kultura není na té úrovni, aby politik mohl počítat s automatickým návratem na původní post. Možná by té situaci pomohla úprava zákona o klouzavém mandátu, kdy by politik se mohl vzdát mandátu na dobu soudního sporu a potom by v případě neviny se mohl automaticky vrátit zpět. Neřeší to však problém postu na ministerské úrovni a také je otázka, zda by klouzavý mandát měl smysl v případě, kdy soud trvá několik let tj. celou dobu mandátu.

Odpovězeno: 19. 06. | 10:14Autor: Ivo - asi bývalý volič

Otázka: Směrem k reformě - jako volič, zřejmě téměř bývalý, KDU-ČSL se ptám - jak to, co představuje reformu, souvisí s Vaší předvolební kampaní. Asi to byla Boha pustá lež, jako třeba řečičky o podpoře rodiny, vzdělání atd? Jak to štimuje s reformou, kterou ušil člen KDU-ČSL?

Pavel Severa: V dnešní době náš stát platí na úrocích ze státního dluhu několik desítek miliard korun. Myslím, že je to asi 40 mld ročně. Tyto prostředky bychom mohli vhodněji investovat, pokud bychom neměli tak vysoký dluh. Náš program KDU-ČSL jasně říkal, jaké kroky a úpravy bychom chtěli realizovat pro ozdravení veřejných financí. Nejsou to jen řeči ale skutky, určitě si vzpomenete, že jsme prosadili zvýšení mateřského příspěvku ze 3650 Kč na 7800 Kč. Stejně tak jsme sociálně citliví k valorizaci příjmů osob v důchodovém věku. To na čem se shodneme je fakt, že všechny vlády dosud deklarovali velkou podporu vzdělání ale ve skutečnosti to bohužel nebylo ani při jedné vládě naplněno. Určitě reformní kroky jsou potřebné, protože jinak nezodpovědně zatěžujeme obrovským problémem dluhů naše potomky, jejich děti.....

Odpovězeno: 19. 06. | 10:15Autor: PETR MLYNEK

Otázka: Jste opravdu stranou slušnych lidi?

Pavel Severa: .....bylo by troufalé s jistotou říkat za všechny, že ano....jediné, co mohu s jistotou říci, že se o to navzájem snažíme, jak se nám to daří, musí posoudit ostatní. Myslím, že tento problém je ale ve všech stranách a obecně ve společnosti jako takové. Lepší odpověď asi nevymyslím.

Odpovězeno: 19. 06. | 10:17Autor: [email protected]

Otázka: vim ze by vas clenove vasi strany nemeli v lasce kdyz nepodrzite vladu ale vas lid jenz vam veri a voli vas na vas spoleha budete mit odvahu se stat "hrdinou" ??

Pavel Severa: Poslanec, který není ochoten být trochu statečný a prosazovat alespoň minimální reformy proti neúměrnému zadlužování není hrdina ale nezodpovědný člověk, který si není ochoten připustit, že dluhy jednou zaplatí někdo jiný, naše děti....

Odpovězeno: 19. 06. | 10:18Autor: Lepond

Otázka: Co říkáte na to,co se dělo okolo pana Grosse?vždyt ten nebyl ani obviněn a ještě k tomu se nakonec prokázalo,že byl nevinen.Jak to srovnáte s tím,co se děje okolo p. Čunka,který oproti S.G. už je i dávno obviněn a stále ve vládě setrvává?A kdo tehdy nejvíc křičel?vzpomenete?

Pavel Severa: Situace je natolik známá a okolnosti tolikrát komentované, že mohu odkázat na předchozí odpovědi o klouzavém mandátu a politické kultuře. Na druhou stranu je třeba ještě dodat, že k moci soudní a policejní není úplná důvěra a plyne to z mnoha případů v minulosti.

Odpovězeno: 19. 06. | 10:20Autor: neo

Otázka: Čunek je jediný lidovec s mozkem a neleze nikomu do řiti. Vládnout za každou cenu tam i tam a napáchat nejvíc škod. škody vašich ministrů ač z bývalé vlády nebo této jsou ty nejhorší. Kalousek je diletant a nemá tam co dělat. už odejděte.čunka nechte..aspoň něco dělá dobře.

Pavel Severa: Že by jste byl odborník na mozky ..... že by neurolog nebo psychiatr...až se zeptáte kultivovaně, tak vám odpovím.

Odpovězeno: 19. 06. | 10:25Autor: Jik

Otázka: Nedomníváte se, že by jste měl hlasovat pro nedůvěru vládě, pokud skutečně zachováváte morální principy? Sám jste řekl, že Čunek by neměl (alespoň do vyřešení případu) ve vedení být. Jak potom pro takovou vládu hlasovat?

Pavel Severa: Pro nedůvěru vládě hlasovat nebudu. Podporuji vládu, která chce zastavit zadlužování země. A abychom si rozuměli....Jiřího Čunka jsem kritizoval za jeho výroky vůči romům a řešení romské otázky ve Vsetíně. Měl jsem možnost si přečíst zprávu kraj. úřadu v Olomouci i zprávu ombudsmana. Co se týče jeho trestního stíhání, tak jsem vždy říkal, že z lidského hlediska nemá zapotřebí snášet takovou vlnu kritiky za to, že setrvává na místě ministra. Osobně bych odešel a věnoval se svojí obhajobě a potom bych měl možnost se vrátit s čistým štítem. Měl by na to více času a klidu v pozici senátora. Jisté je, že musí mít právo se obhajovat a já netuším, zda celá kauza není vykonstruovaná. To co jsem napsal jako názor na problematiku romů však vůči jeho krokům platí.

Odpovězeno: 19. 06. | 10:28Autor: Borek

Otázka: Ta aféra není důkazemo korupci p. Čunka ale o neschopnosti justice ČR. Požadovat v této situaci jeho odchod z politiky je podporou této pseudojustice a strkání hlavy do písku, prezentované za řešení. Co vy na to pane Severo?

Pavel Severa: Justice musí být nezávislá a snažit se o spravedlivý proces. Mediální masáž politika ve funkci je samozřejmě daleko větší než jakéhokoliv občana, který také čelí trestním kauzám. Situace J.Čunka není záviděníhodná, může se jednat o vykonstruovaný proces a to musí odhalit vyšetřování případné soudní proces s maximální objektivitou. Že se dá celá kauza mediálně zneužívat a živit, to je jisté.

Odpovězeno: 19. 06. | 10:31Autor: Eda

Otázka: Poradíte mi, co mám odpovídat v Berlíně o Čunkovi, když se mi tam obchodní partneři kvůli němu vyšklebují, že jsme naprosto nedůvěryhodná "banánová republika" a přirovnávají ČR k Lukašenkově Bělorusku?

Pavel Severa: Přirovnání k Bělorusku neberu, to dost kulhá. Že je celá situace velmi nepříjemná souhlasím. Je nepříjemná lidsky, viz níže možnost klouzavého mandátu, který by mohl částečně řešit problém pomalé justice či křivého nařčení, je nepříjemná i politicky. Demokracie přináší situace, ve kterých nejsou možné použít žádné zákony ale pouze se snažit o co nejvyšší politickou kulturu. Možná řekněte v Berlíně, že situace v ČR je zajímavá i tím, že tady v klidu někdo z podivných peněz platí drahé billboardy, které zostuzují jiného člověka a nikdo si toho nevšímá a nešetří zda se jedná o nastrčené osoby, jejichž peníze to nejsou a platí to někdo v pozadí.

Odpovězeno: 19. 06. | 10:33Autor: Folíňo

Otázka: Odešel jse z KDU z pozice místopředsedy kraje, protože jsem se něco jiného dozvídal uvnitř a něco jiného vně strany. Pan Čunek byl jedním z mála, který se neschovával a říkal vždy co si myslí. Můžete to osobě říci pane SEVERO také?
P.S. útok na čunka organizuje kdosi uvnitř strany
S Pánem Bohem

Pavel Severa: Naprosto nesouhlasím s tvrzením, že útok na Jiřího Čunka je zevniř KDU. Prostředí v KDU znám natolik, že to musím prohlásit za nesmysl.

Odpovězeno: 19. 06. | 10:35Autor: Martin

Otázka: Dobrý den pane Severo,
zajímalo by mě jestli podpoříte vládu,sice říkáte že nesouhlasíte s panem Čunkem,ale Vaše tzv. koryto si přece chcete udržet nebo ne? Děkuji za odpověď.

Pavel Severa: Vláda připravuje reformní kroky, které mají zastavit zadlužování země. Proto vládu budu podporovat, nechci, aby obrovské dluhy v budoucnosti platili naši potomci.Myslím, že je to naše morální povinnost se takto zachovat i když to není vůbec populární opatření. Ale politik musí občas umět říkat i nepopulární věci, pokud si je jist, že jiná alternativa je jen horší.

Odpovězeno: 19. 06. | 10:39Autor: Jenda

Otázka: Vy osobně byste odstoupil z pozice ve vládě, kdyby proti vám bylo vzneseno vykonstruované obvinění z korupce?
Myslite si, ze vetsi ostudou pro CR je nechopnost vysetrit a uzavrit pripad?
Podpoříte zítra při hlasování stávající vládu?

Pavel Severa: Pokud bych byl ministr, nebyl bych ochoten snášet mediální napadání. Asi bycho odešel z vlády, zůstal na pozici senátora a s dostatkem času bych řešil obvinění. To si myslím, z hlediska lidského je lepší řešení. Z hlediska politického je mnoho různých názorů. Samozřejmě to komplikuje situaci i v koalici. Platí však to co jsem již psal. Problém je, že když se J.Čunek obhájí a očistí, že není nikde zaručeno, že se bude moci vrátit do pozice ministra.
Souhlasím, že vyšetřování trvá dlouho a sám se neumím rozebrat v informacích, které částečně znevěrohodnňují jednání obou stran v této kauze.
Vládu při hlasování budu podporovat. Když nepřijmeme reformní kroky v současné míře, budeme v budoucnosti muset přijímat daleko tvrdší opatření. Nevyhneme se tomu.

Odpovězeno: 19. 06. | 10:42Autor: Alex

Otázka: Nechápu, proč politici, a to z kterékoliv strany, neuznávají presumpci neviny. Obvinění není obžaloba a obžaloba není pravomocný rozsudek. Při úrovni orgánu činných v trstním řízení, které již prokázaly mnohokrát svoji neschopnost, se to zítra může stát každému,nemyslíte?

Pavel Severa: Ano může se to stát každému. Politik má mít právo se hájit a prokazovat svoji nevinu. Celé je to však pod mediálním tlakem, který posunuje vnímání těchto kauz do vyhrocenější roviny. Presumpce neviny osoby platí. Otázka vnímání politické kultury a zvyklostí je o něčem jiném a ještě to nemáme moc ujasněno. Odkazuji již na odpovědi minulé, kdy si myslím, že z lidského hlediska by měl mít člověk v trestním řízení dostatek času na řešení svého problému.

Odpovězeno: 19. 06. | 10:42Autor: josef

Otázka: jste už dnes ochoten oznámit jak budete zítra hlasovat?

Pavel Severa: Ano budu podporovat nadále fungování této vlády. Nebudu pro vyslovení nedůvěry vládě.

Odpovězeno: 19. 06. | 10:43Autor: Jarda

Otázka: Křesťanské desatero nehovoří o braní úplatku. Takže říkám to správně, že tuto vládu podpoříte?

Pavel Severa: Opakuji pouze právo na nestranný procest, právo na obhajobu, mediální prostředí .... zkrátka odpověď asi najdete již v předchozích odpovědích.

Odpovězeno: 19. 06. | 10:45Autor: petr

Otázka: myslíte si pane Severo,že po této Čunkově aféře bude lidovce ještě někdo volit?

Pavel Severa: Věřím tomu, že se Jiří Čunek musí mít právo obhájit. Věřím tomu, že nestranný proces mu to umožní. Je to jeho odpovědnost a musím říci, že o jeho případu nemám jiné informace než z médií a považuji ho za velmi složitý. Že je to nepříjemné z mnoha důvodů asi nemusím opakovat.

Odpovězeno: 19. 06. | 10:48Autor: Čučkin

Otázka: Dobrý den.Jsou v připravovaných reformách některé pasáže pro vás nepřijatelné,že by jste i hlasoval proti ?

Pavel Severa: Reformní kroky jsou kompromisem. Tvrdím, že je dobré přijmout kroky, které vyhovují třeba každému z koaličních partnerů jen ze 70%, protože se k jednotlivým zákonům můžeme postupně vracet a vylepšovat je na základě situace v reálném životě. Pokud však budeme bazírovat na každém detailu či svém bodu programu, tak je možné, že nepřijmeme nic a potom to znamená, že zadlužování pokračuje. Neříkám, že vše je úplně ideální v návrhu reformního batohu, nedělat nic je však daleko horší.

Odpovězeno: 19. 06. | 10:49Autor: ego

Otázka: Volil jsem KDU, měla nejvyváženější program. Už se nespletu, program žůstal jenom na papíře a Čunek ve funkci. Doufám, že se do sněmovny nedostanete, to bude možná signál se toho trouby zbavit.

Pavel Severa: Jsem si jist, že když porovnáte náš program, zjistíte, že prosazujeme zhruba to, co jsme v programu jasně deklarovali. To že nemůžeme prosadit vše beze zbytku je jasné, protože celá reforma je založena na shodě tří koaličních stran a každá má svoje představy a priority.

Odpovězeno: 19. 06. | 10:50Autor: Karel

Otázka: Z aféry Čunek se už stává mezinárodní ostuda - uvědomuje si vedení KDU ČSL, že to Vaši stranu do příštích voleb zcela zničí? Takový je odhad nezávislých politologů ...

Pavel Severa: Jediné co si mohu přát, aby justice pracovala co nejrychleji a ukázalo se co nejdříve, kde je pravda. \Jinak svůj názor jsem už vyslovil.

Odpovězeno: 19. 06. | 10:51Autor: pavel

Otázka: jaký bylo všimné?

Pavel Severa: Díky za optání...i když nevím na co se ptáte ale přeji vám krásný den.

Odpovězeno: 19. 06. | 10:53Autor: Milan K, Brno

Otázka: Pane Severo, chtěl bych konečně věřit v morálnost alespoň jednoho politika a je jedno z jaké strany (mimo KSČM). Jsou takoví ? A patříte mezi ně ? Pokud ano tak už pro Boha něco udělejte, naše politická scéna je, mírně řečeno, velmi ubohá.

Pavel Severa: Buďte nadále optimistou, i když je to nekončící proces.Demokracie přináší svoje výhody i nevýhody. Lidé umí užívat svobody i zneužívat výhody plynoucí z demokracie. Myslím, že každý musí začít u sebe. Zda se mi to daří....snažím se.

Odpovězeno: 19. 06. | 10:53Autor: Dedecek

Otázka: Hm,nejvíc mě štve,že ti samí lidé,kteří v případu Grosse dřív křičeli,že musí odstoupit,že je to nepřípustné apod. dnes v té samé situaci obhajují p.Čunka a křičí přesný opak.Nejen politici,ale jak zde čtu,i voliči.Nemyslíte,že by se mělo měřit stejným metrem všem a ne jak se to komu hodí?!

Pavel Severa: Už jsem odpovídal.

Odpovězeno: 19. 06. | 10:54Autor: Dr. Sam

Otázka: Projev pana Čunka v pátek v poslanecké sněmovně byl zřejmě jeho velkou politickou chybou. Jaký je Váš názor na tento projev a druhý dotaz: Je KDU- ČSL připravena na situaci kdy by pan Topolánek pana Čunka odvolal?

Pavel Severa: Projev jsem moc neposlouchal ale pravdou je, že asi vystupovat nemusel vůbec. Doufám, že se nedostaneme do situace, kdy by musel premiér J.Čunka odvolávat, takovou situaci bych řešit nechtěl - už jsem to ale říkal před několika měsíci.

Odpovězeno: 19. 06. | 10:55Autor: Iva

Otázka: Ať je obvinění pana Čunka pravda nebo lež,je jasné,že takový člověk,by se měl nejprve svých funkcí vzdát a pak se obhajovat,tak jako každý jiný prostý člověk.Jinak nám jako státu dělá jen ostudu.Myslíte si totéž?Kdyby se vzdal funkce a pak byl čistý,určitě by i vaše strana byla oblíbenější.

Pavel Severa: Už jsem odpvídal.

Odpovězeno: 19. 06. | 10:56Autor: volič2

Otázka: Pane Severo, když jste odstoupil z vedení klubu na protest proti "hroší kůži pana Čunka", tak jsem si říkal, že se možná začíná blýskat na lepší časy v morálce českých politiků. Hodláte v tom důsledně pokračovat?

Pavel Severa: Co je to důsledně v situaci, kdy nevíte kde je pravda, kdy je možnost i vykonstruovaného obvinění atd. Opakuji, že asi bude muset celá záležitost být ukončena spravedlivým procesem, ve kterém budou moci všichni uplatnit právo na obhajobu. Je to lidsky těžké.

Odpovězeno: 19. 06. | 10:58Autor: jan

Otázka: je pravda, že p. Čuněk jako starosta Vsetína posílal lidi do roboty za svítání a z roboty až po klekání ?

Pavel Severa: Nemám přesné informace, ale myslím, že se mýlíte s tím návratem....pokud se nemýlím, tak to nebylo po klekání ale mohli být doma již na Večerníčka tj. dříve v 19 hod, po úpravě vedení ČT v poslední době je to již v 18,45 h.

Odpovězeno: 19. 06. | 10:59Autor: Jan Novák

Otázka: Zdravím. Proč si myslíte, že by měl politik, který je obviněn z trestného činu odstoupit z politiky? U nás už neplatí presumpce neviny? Nestačilo by potom k ostranění nepohodlného politika vymyšlené obvinění?

Pavel Severa: Už jsem odpovídal a souhlasím s tím, že dnes díky síle médií opravdu stačí k odstranění politika i šikovně vymyšlené obvinění. Ale poznat, které obvinění je smyšlené a které pravdivé -- to je ten největší problém.

Odpovězeno: 19. 06. | 11:00Autor: Pavel

Otázka: Pane Severa prosím vás pan Cunek je rasista a jako takový nemá ve vládě vůbec co dělat.Velice si Vás vážím a chtěl bych vás požádat,aby jste hlasoval ve věci nedůvěry vládě dle svého nejlepšího vědomí a svědomí.Děkuji

Pavel Severa: Ano podle svého vědémí a svědomí nevyslovím vládě nedůvěru. Vláda je o programu reforem a věřím, že záležitosti kolem Jiřího Čunka se spravedlivě posoudí a co nejrychleji vyřeší.

Odpovězeno: 19. 06. | 11:03Autor: MartinB

Otázka: Pane Severo, byla paní Parkanová z KDU-ČSL představena prezidentu Bushovi jako ministryně obrany nebo jako "naše Vlastička" když mu dávala svůj dárek?

Pavel Severa: Nebyl jsem u toho, ale slyšel jsem z neověřených zdrojů, že na začátku představování byla slova : Slunce naše jasné ... jen si nejsem jist zda tato slova patřila prezidentovi Bushovi nebo ministryni. Nemohu sloužit dotazujte se na protokolu hradní kanceláře.

Odpovězeno: 19. 06. | 11:05Autor: Jan Novák

Otázka: Můžu se zeptat, proč nezakážete také alkohol a nikotin. Podle vědeckých studií je jejich nebezpečnost (osobní i společenská) mnohem větší než u marihuany. Když vidím některé opilce tak bych kromě marihuany zakázal i alkohol.

Pavel Severa: Samozřejmě, že alkohol je problém. Bohužel lidstvo si na alkohol tak zvyklo a podřídilo tomu mnohý průmysl a lobby, že nevidím v tuto chvíli šanci se o něco takového pokoušet. Navíc jsem přesvědčen, že výchova dětí a seznamování s nebezpečím alkoholu a kouření je lepší cesta než zákazy, které se dají porušovat a obcházet - viz prohibice. Také je to nikdy nekončící proces. Někdo umí užívat alkohol s mírou jiný ne.

Odpovězeno: 19. 06. | 11:06Autor: slavek

Otázka: Pane Severa, je myslitelné aby kterýkoliv politik šel proti své straně? Tím se jednoznačně odepisuje z kandidátky příštích voleb a to nikdo z vás ani ten "nejspravedlivější" neudělá!

Pavel Severa: Jsem si jist, že každý politik je člověk se svědomím a musí zvažovat, co je ochoten podporovat a co nikoliv. Že každé rozhodnutí má svoje rizika, to je jisté.

Odpovězeno: 19. 06. | 11:07Autor: V.M.

Otázka: Dobrý den. Nemysláte, že celá kauza by se měla pořádně vyšetřit? Nejsem příznivcem ani odpůrcem pana Čunka, ale v podlední době mi vážně připadá, že celá kauza je zinscenována ze strany ČSSD. Ti také nejvíce křičí(potrefená husa...)Souhlasím proto s rozhodnutím státního zastupitelství.

Pavel Severa: Shodneme se na právu na spravedlivý proces.

Odpovězeno: 19. 06. | 11:07Autor: Jardas

Otázka: Nezdá se Vám až trapné jak se pan Čunek snaží udržet ve funkci, přesto ,že ohrožuje vládu i vlastní stranu?

Pavel Severa: Už jsem odpovídal.

Odpovězeno: 19. 06. | 11:09Autor: JN

Otázka: Dobrý den, myslíte si, že je nutné hlasovat o nedůvěře vlády z důvodu kauzy J. Čunka? Nebo je to jen šance pro opozici vyvolat z nějakého důvodu předčasné volby a mít šanci vrátit se do vlády?

Pavel Severa: Už jsem odpovídal. Opozice se snaží destabilizovat vládu ačkoliv by musela přijmout také reformní opatření po letech zadlužování státu. Dnes je opozice v komfortní pozici. Může se tvářit, že nemá paměť a nenese v tuto chvíli odpovědnost za rozpočet příštích let. Pokud reformy nezačneme dělat postupně a mírně, budeme je muset dělat drastičtější v budoucnosti a budou bolet více. To ale opozice nikdy nepřizná.

Odpovězeno: 19. 06. | 11:11Autor: liberál

Otázka: Dobrý den.Proč Vaše strana jde na ruku pouze katolické církvi?Říkáte si strana křesťanská,ale když jste měli jediného nekatolíka za KDUČSL v parlamentu,evangelického faráře senátora Bártu,tak vedení vaší strany doporučilo voličům raději volit A.Vondru,aby byl nepohodlný evangelický názor zlikvidován

Pavel Severa: Musím říci, že víra je věc každého osobně a nerad bych ji zatahoval do politiky. Na vaše názory nemám komentář.

Odpovězeno: 19. 06. | 11:12Autor: marie

Otázka: Dobrý den pane Severa, zůstaňte prosím
svůj, a to za každou cenu. Je přece již
dlouho známo, že KDL je strana, která
jen zneužívá svých voličů.

Pavel Severa: Hodně zjednodušujete a nesouhlasím s vámi. Máme svůj program, jasně jsme ho říkali před volbami a snažíme se ho prosazovat. Není to program špatný. Byl vyhodnocen naopak jako nejvyváženější ze všech stran.

Odpovězeno: 19. 06. | 11:12Autor: MIREK BREJCHA

Otázka: HODNOTÍM VÁŠ POSTOJ.
CTÍM PRESUMPCI NEVINY. VÍM K TÉTO VĚCI ASI HODNĚ MÁLO.
DOMNÍVÁTE SE, ŽE ZA SOUČASNÉHO POLITICKÉHO OVZDUŠÍ A ÚROVNĚ NOVINÁŘSKÉ "ETIKY" , BY SE MOHL PAN ČUNEK VRÁTIT JAKO NEVINNÝ?
JE MOŽNÉ VYHLÁSIT JAKÝSI STOPSTAV HYSTERIÍ A OCHRANU VYŠETŘOVANÉMU.
CO K TOMU MŮŽE NABÍDNOUT NAPŘ. PR

Pavel Severa: Už jsem odpovídal.

Odpovězeno: 19. 06. | 11:13Autor: PETR

Otázka: PANE SEVERO proč volíte do čela vaší strany neduvěrihodné lidi.

Pavel Severa: Strana není tvořena jedním člověkem.

Odpovězeno: 19. 06. | 11:14Autor: BorákUH

Otázka: Takoví zkušení lidovečtí politici např. Vy, Kasal, Pithart proč mlčíte a veřejně jednoznačně se nevyslovíte. Určitě vládu podržet .Ale typněte si, co tento stav v KDU s ní do roka udělá??

Pavel Severa: Ano situace není jednoduchá a je třeba ji odpovědně řešit.

Děkuji všem tazatelům za dotazy. Věřím, že budoucnost ukáže spravedlivě dobré řešení ku prospěchu politické kultury i celé země. Přeji všem krásný den.
Pavel Severa

 

Právě se děje

Další zprávy