ČSSD spornými výroky testuje společnost, tvrdí ODS

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
17. 5. 2013 16:14
ODS vyrazila do boje za neziskovky a proti povinně dělené rodičovské
Lesy billboardů nás teprve čekají, volební boj už ale začal.
Lesy billboardů nás teprve čekají, volební boj už ale začal. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Přestože do parlamentních voleb zbývá zhruba rok, předvolební boj již začíná nabírat na intenzitě.

ODS se v pátek pustila do ČSSD a využila k tomu poslední výroky poslankyně ČSSD na adresu neziskových organizací nebo nápad na povinné dělení rodičovské dovolené mezi otce a matku.

Strana se tím vymezila vůči "některým naprosto neuvěřitelným výrokům sociální demokracie", jak řekl předseda poslanců za ODS Marek Benda.

ODS tak dělenou rodičovskou dovolenou nebo výroky proti neziskovým organizacím přiřadila k výroku Jana Mládka z ČSSD, který před časem mluvil o "parazitech", jak označil část živnostníků v souvislosti se švarcsystémem.

"ODS nepomůže vůbec nic, ale tonoucí se stébla chytá," komentoval vymezování se vládní strany předseda sociálně demokratických poslanců Jeroným Tejc.

"Pod tlakem putinovské pseudodemokracie"

ČSSD to schytala nejnověji za prohlášení své poslankyně Vladimíry Lesenské, která se v Rusku kriticky vyjádřila směrem k nevládním neziskovým organizacím, které jsou placené v zahraničí: podle ní může být jejich činnost "nebezpečím", pokud "začínají působit v zájmu těch zemí, z nichž financování směřuje".

Výrok byl o to nešťastnější, že ho česká poslankyně pronesla na půdě Ruska, které se momentálně velmi kriticky dívá na nevládní organizace financované ze zahraničí, přičemž některé dokonce označuje za vysloveně špionské.

"Výroky považuji za nepřijatelné, pronesené zřejmě pod tíhou putinovské pseudodemokracie," prohlásila poslankyně za ODS Lenka Kohoutová, která léta před tím, než začala být poslankyní, pracovala v neziskovém sektoru.

"Víte, kolik neziskovek jen u nás financuje zahraničí?" říká Kohoutová.

Aktivitu Kohoutové ocenil například Marek Šedivý ze společnosti Neziskovky.cz. "Přístup ODS k neziskovému sektoru hodnotíme v zásadě pozitivně. Jsme rádi, že jedna z poslankyň za ODS, Lenka Kohoutová, podala návrh na transformaci občanských sdružení na obecně prospěšné společnosti, který byl schválen. To neziskovému sektoru velmi pomohlo," uvedl s tím, že neziskovkám se obecně daří spíše za vlád pravicových politiků.

ČSSD: To nebyl nápad strany

"Kdybychom reagovali na všechny hloupé výroky ODS, nedělali bychom nic jiného. U poslankyně Lesenské v tuto chvíli nevím, jestli to není i zkreslený překlad," hasí požár za ČSSD Jeroným Tejc.

Druhým terčem, kterého ODS využila, byl nápad s povinně dělenou rodičovskou (nápad Michaely Marksové-Tominové). Teď jej ČSSD odráží s tím, že to není návrh strany.

"Nepovažuji ho za šťastný, ale nebyl to návrh ČSSD, ale návrh jen jedné skupiny," odmítá autorství za ČSSD Tejc.

ODS se ale nechce dát. "Oni teď přece testují, co společnost unese. Proto podobné věci nevypouští předseda ČSSD, ale někdo jiný," namítá Benda.

"Nedovedu si představit, že by stát tak brutálně vstupoval do fungování rodiny," prohlásila směrem k rodičovské poslankyně za ODS Jaroslava Wenigerová.

 

Právě se děje

Další zprávy