Sázka na mrtvou vládu: ČSSD zkusí změnit restituce

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
16. 5. 2013 5:00
Socialisté chtějí, aby úřady zveřejňovaly žádosti církví položku po položce
Kontroverzní předvolební plakát z dílny ČSSD.
Kontroverzní předvolební plakát z dílny ČSSD. | Foto: ČSSD

Praha - Sociální demokraté chtějí využít rozpoložení vládní koalice, která ve sněmovně vládne už jen ad hoc, a co nejrychleji prosadit změny zákona o církevních restitucích.

Jde především o tu, že by žádosti církví o vrácení budov, polí, luk a lesů musely být povinně zveřejňovány. Důvod ke spěchu sociální demokraté mají, protože církve už o majetek žádají.

"Určitě zkusíme prosadit, aby to sněmovna schválila hned v prvém čtení," říká místopředseda sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek, i když hned přiznává, že překazit tento plán je poměrně snadné (stačí veto dvou sněmovních frakcí).

Pozemkový úřad, státní lesy nebo Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových by podle novely musely povinně zveřejnit jednak každou jednotlivou žádost té které církve a stejně tak by musely tyto státní instituce zveřejnit své rozhodnutí - zda majetek vrátí, nebo ne. A následně pak ještě dohodu s příslušnou církví.

"Povinná osoba zveřejní způsobem umožňujícím dálkový přístup výzvu k vydání věci a listiny osvědčující uplatněný nárok, a to do 30 dnů od jejich doručení," je zformulováno v návrhu novely, již má Aktuálně.cz k dispozici.

Kdo bude pro

Co se týče hlasování ve sněmovně, sociální demokraté si slibují podporu od komunistů, Věcí veřejných i osmi poslanců vládní strany LIDEM.

TOP 09 bude proti. "Je to jen další pokus ČSSD církevní restituce zhysterizovat," reaguje předseda poslaneckého klubu Petr Gazdík. "Požádat lze státní orgány už teď, podle zákona o svobodném přístupu k informacím."

Opozici však nahrává současný stav ve sněmovně, kdy nepevná vládní koalice je, jak už bylo řečeno, jen koalicí "ad hoc", jak to charakterizuje vysoce postavený člen strany LIDEM.

"Pokud se na to najde většina, nebude mě zajímat, odkud ta většina bude," říká na to Zaorálek.

Máme šanci

Rozložení sil ve sněmovně si ostatně sociální demokraté dobře uvědomují. "Je to podobná situace jako minule před volbami. Činí to sněmovnu zajímavější - opozice má konečně šanci prosadit alespoň některé věci," říká předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Na mysli má přitom třeba právě novelu o církevních restitucích, ve kterých jde o nemovitý majetek zhruba za 78 miliard korun a peněžní náhrady ve výši 59 miliard.

Pokud pro ni bude strana LIDEM opravdu s opozicí hlasovat, mohou jí to zbývající vládní strany sotva vyčítat. Ke stejné věci se totiž chystá ODS, když hodlá opozici dodat hlasy ke zrušení koaličního projektu sKaret.

Unavená koalice

Koalice už nebyla schopna dohodnout se ani na společných kandidátech do vedení Nejvyššího kontrolního úřadu. Za prezidenta a viceprezidentku zvolily kandidáty z řad zasloužilých politiků ČSSD a ODS společně právě tyto dvě strany.

Koalice v dnešním stavu ještě tak koordinuje proceduru schůze (kdy bude "kratší" den, kdy delší, co kam přeřadit) a dál spolu jednají předsedové klubů ODS Marek Benda a TOP 09 Petr Gazdík a předsedkyně LIDEM Karolína Peake.

"Co chceme prosadit na schůzi, o tom mluvíme. Není to formalizované, ostatně nemáme formalizovanou koaliční smlouvu," připomíná Marek Benda.

"Je to už jen volný manželský svazek, kdy si každý z partnerů občas odskočí. Ale navenek se mají rádi a manželství se zatím nerozpadá," charakterizuje "koaliční" spolupráci Petr Gazdík.

Současná koaliční smlouva je podepsána ještě s Bártovými "Véčky" a na současnou koalici s LIDEM Karolíny Peake moc nepasuje. A zatímco právě strana LIDEM ještě nedávno na novou smlouvu tlačila, už je jí to v podstatě jedno.

"Koalice funguje ve vládě, to je důležité. K-devítku (která by mohla novou smlouvu doladit) pan premiér zatím nesvolal. Ale já to nepovažuji za zásadní problém," dokládá to vicepremiérka Karolína Peake.

 

Právě se děje

Další zprávy