ČSSD: Vláda by měla rozpočet předělat podle reality

ČTK ČTK
16. 5. 2013 14:51
Milan Urban je přesvědčen, že ČR se z hospodářské recese musí "proinvestovat a vyexportovat"
Milan Urban na březnovém sjezdu ČSSD v Ostravě.
Milan Urban na březnovém sjezdu ČSSD v Ostravě. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česká republika se z hospodářské recese musí "proinvestovat a vyexportovat".

Je o tom přesvědčen stínový ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Milan Urban, podle něhož by vláda měla v červnu přijít do sněmovny s rozpočtem, který bude "brutálně překopaný", tak aby nastartoval hospodářský růst a odpovídal ekonomické realitě.

Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu hrubý domácí produkt meziročně hlesl o 1,9 procenta.

Kabinet podle Urbana postavil rozpočet na předpokladu růstu 0,7 procenta HDP, ale současný stav je o 2,6 procenta nižší. "To je tak velký rozdíl, že ten rozpočet to nemůže unést a je potřeba ho překopat brutálně ve smyslu podpory hospodářského růstu, tedy investic," řekl na tiskové konferenci ve sněmovně.

"My musíme šetřit na straně provozních výdajů státu, o tom není pochyb, ale není možné stát na brzdě investic, investic do dopravní infrastruktury, investic do zateplování, investic do modernizace elektronické sítě," naznačil stínový ministr rozpočtové priority, které by si představoval.

Česká ekonomika klesá šest čtvrtletí v řadě, a zůstává tak v recesi, která je nejdelší za dobu existence ČR. Důvodem prohlubujícího se poklesu byly podle ČSÚ mimo jiné snižující se zahraniční poptávka a nerovnoměrný výběr daní.

ČSSD z poklesu viní vládní reformy. Podle předsedy největší opoziční strany Bohuslava Sobotky pravicové strany před posledními volbami strašily, že v případě vítězství levice se ČR bude zadlužovat a skončí v ekonomickém propadu, a právě to se stalo realitou za jejich vlád. Mohou za to podle něj zejména omezení investic nebo zvyšování DPH.

 

Právě se děje

Další zprávy