ČSSD: Rath je pryč, teď je na řadě zbytek jeho vedení

Martina Machová ČTK Martina Machová, ČTK
19. 5. 2012 15:20
Sociální demokraté nyní zvažují další kroky, kterými by minimalizovali dopady kauzy
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jednání ústředního výkonného výboru poprvé od vypuknutí aféry Davida Ratha vážně rozkývalo i pozici středočeského předsedy ČSSD a spojence bývalého hejtmana Richarda Dolejše.

Poté, co politicky přežil jednání předsednictva středočeské ČSSD a i díky hlasu právě zvoleného sociálnědemokratického kandidáta na prezidenta Jiřího Dienstbiera také páteční předsednictvo celé ČSSD, klíčový stranický orgán schválil usnesení, které doporučuje odstoupení celé vedení ČSSD. To je navíc tvořeno převážně z lidí loajálních právě Dolejšovi.

"Myslím, že se musíme snažit získat ztracenou důvěru pro sociální demokracii," konstatoval místopředseda ČSSD a člen středočeské organizace strany Milan Urban.

 

Exministr, o kterém se hovoří jako o možném Rathově nástupci v čele kraje a kandidátky pro podzimní regionální volby, je pro to, aby kvůli kauze svou funkci opustil i Dolejš.

"Myslím si, že to vedení, které dlouhodobě podporovalo diktátorskou politiku Davida Ratha a prolínání některých lidí do stranických pozic, z toho prostě politickou odpovědnost vyvodit musí," řekl Urban.

I podle sobotních informací ze zákulisí už Dolejš v pátek slíbil, že funkci brzy opustí.

Komárek: Litování není na místě

Výbor v sobotu vyhověl návrhu předsednictva strany a vyzval bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha obviněného z korupce, aby složil poslanecký mandát. 

Rath je ve vazbě a o jeho vydání k trestnímu stíhání bude rozhodovat sněmovna. Mandátový a imunitní výbor, kterého se chce poslanec účastnit, zasedne v úterý. 

Podle čestného předsedy ČSSD Valtra Komárka strana zatím na kauzu reagovala dobře. Jakékoli "litování" Ratha podle něj není v takovém případě na místě, i když hejtmanovi sympatizanti s ním mohou lidsky cítit.

"Přimlouvám se za ryze politickou reakci strany, která se musí vždycky odříznout okamžitě od korupčních a zločinných kauz. A to myslím, že bylo nutné, bylo správné, i když bolestivé. Ale je nutné na tom trvat," řekl Komárek.

Je podle něj nepochybné, že konkurenční strany případ využijí v kampaních před nadcházejícími volbami. ČSSD k případu musí přistupovat rozumně. Rathův poklesek by podle něj mohl sociální demokracii marginalizovat. 

Komárek se domníval, že se ČSSD dnes tématu měla věnovat hlouběji na úkor diskuse o výběru prezidentského kandidáta, kterým se stal Jiří Dienstbier.

 

Právě se děje

Další zprávy