Dienstbier má podporu. Ale je to moje kampaň, říká

Martina Machová Martina Machová
19. 5. 2012 15:30
ČSSD podpořila Jiřího Dienstbiera v boji o Hrad
Dienstbier má od ČSSD ve směru na Hrad zelenou
Dienstbier má od ČSSD ve směru na Hrad zelenou | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vrcholový orgán sociální demokracie, tedy ústřední výkonný výbor, v sobotu dopoledne rozhodoval, zda podpoří svého místopředsedu Jiřího Dienstbiera v boji o Hrad. Po poledni hlasovali takto: 107 bylo pro, 35 proti. Celkově hlasovalo 152 členů vedení.

"Je to teprve začátek, dobrý začátek je lepší než cokoli jiného," uvedl Jiří Dienstbier po oficiálním vyhlášení výsledků. "Považuji z to za velmi silný mandát," komentoval výsledek předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Ten současně požádal straníky a sympatizanty sociální demokracie, aby vedením strany vybraného kandidáta v prezidentské volbě rovněž podpořili.

Na tiskové konferenci pak oba muži naznačili, jak bude vypadat spolupráce mezi prezidentským kandidátem a sociální demokracií. "Nebude to kampaň sociální demokracie, ale kampaň Jiřího Dienstbiera. Strana poskytne své zázemí, členy a aktivisty, aby mu maximálně pomohli," uvedl Sobotka. Jiří Dienstbier na dotaz, jak bude kampaň financována, dodal, že i zde počítá s podporou ČSSD. 

Jednání ovšem začalo za zavřenými dveřmi v pražském hotelu Olšanka, novináři byli vykázáni i z kuloárů.

Podle zdrojů Aktuálně.cz z jednání, si přítomní funkcionáři odhlasovali, že nově může vzejít nominace na prezidentského kandidáta i od členů ÚVV.  Nikdo ovšem nikoho nenavrhl, a tak zůstal jediným kandidátem právě Jiří Dienstbier. Současně neprošel návrh místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha, aby byla volba odložena. 

V poledne skončila diskuse, na které padala slova jak pro podporu Jiřího Dienstbiera, tak například pro Miloše Zemana. Třeba severočeský sociální demokrat Jaroslav Foldyna v úvodu svého vystoupení uvedl, že si váží jména Jiří Dienstbier, ale toho staršího, a že syna někdejšího ministra za dvacet let ve straně vlastně ani nezná.

Podle informací Aktuálně.cz volali po Zemanovi spíše jen jednotlivci. Závěrečné slovo patřilo právě Dienstbierovi.

Škromach: To jsem fakt nepochopil

Na diskusi následně reagoval na svém facebookovém profilu Zdeněk Škromach. "Je to docela zvláštní. Jediným kandidátem na prezidenta navrženým je Jirka Dienstbier. Přesto hlavní část vystoupení se věnuje kritice Miloše Zemana. To jsem fakt nepochopil," uvedl.

"Nemusím se vším souhlasit, ale Zeman dovedl ČSSD hlavním vchodem do Strakovky. A dodnes z tohoto úspěchu ČSSD profituje. Zeman se pak se stranou rozešel, nebudu komentovat okolnosti, a jde svojí cestou. Chybí nám pokora ke své minulosti, žijeme přítomností a moc nemyslíme na budoucnost," pokračoval.

Vzápětí jeho kolegové odhlasovali podporu Jiřímu Dienstbierovi.

 

Právě se děje

Další zprávy