Urban šéfem středočeské ČSSD? Ani on není pan Čistý

Domácí ČTK Domácí, ČTK
19. 5. 2012 7:06
Exministra průmyslu "proslavila" třeba toskánská dovolená s lobbistou ČEZ
Po provalení snímků z politicko-lobbistického setkání v Toskánsku si Milan Urban sypal popel na hlavu.
Po provalení snímků z politicko-lobbistického setkání v Toskánsku si Milan Urban sypal popel na hlavu. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vedení středočeské sociální demokracie by mělo podle předsedy sněmovního hospodářského výboru Milana Urbana dát své funkce k dispozici, následovat by měly nové primárky, řekl v pátek Urban v pořadu ČT Události, komentáře.

Na jedné straně hovořil o odpovědnosti a pokoře směrem k veřejnosti, na druhé straně připustil, by sám mohl kandidovat na předsedu ČSSD ve středních Čechách.

"Ten případ musíme řešit razantně, slušně, důkladně a s velkou pokorou k veřejnosti. Myslím si, že politická odpovědnost je jasná v tomto případě. Středočeské vedení ČSSD by mělo dát své funkce k dispozici a svolat konferenci, kde by proběhly nové volby. Současně by probíhaly i nové primárky pro volby do kraje," sdělil Urban.

Nevyloučil ani vlastní kandidaturu na předsedu středočeské ČSSD. "Pokud tyto kroky nastanou, mohu přemýšlet o tom, že budu kandidovat na předsedu, ale zatím je tato otázka předčasná. Tahle funkce bude hodně těžká, protože budeme muset přesvědčit občany, že ČSSD je důvěryhodnou stranou," dodal Urban.

Recyklovaný Urban

Milan Urban je bývalý ministr průmyslu a obchodu, kterého mimo jiné "proslavila" dovolená v toskánském Monte Argentariu, kterou trávil mimo jiné i ve společnosti lobbisty ČEZ Vladimíra Johanese. Luxusní dovolená následovala v létě 2009 nedlouho potom, co Urban pomohl protlačit sněmovnou kontroverzní zákon o emisních povolenkách.

Spolu s dalším exministrem obchodu, Martinem Římanem (ODS) tak učinili oblíbeným "fíglem" - přílepek o povolenkách (tzv. "přílepek pro ČEZ") vložili do zákona o spotřební dani. Energetické společnosti díky němu mají možnost získat i po roce 2013 emisní povolenky zdarma výměnou za to, že ušetřené peníze investují do modernizace svých provozů. Stát se tak dobrovolně vzdal desítek miliard ve prospěch těchto společností.

Prohlédněte si fotky Milana Urbana v toskánském Monte Argentariu:

Je také známa animozita mezi Urbanem a Davidem Rathem. Dubnová krajská konference rozhodla, Rath povede středočeskou sociální demokracii do podzimních krajských voleb. Jeho příznivci zároveň zcela odsunuli na konec krajské kandidátky straníky z konkurenčního křídla středočeské sociální demokracie. Urban, coby exministr a jednička okresu Kutná Hora, skončil až jako 23. náhradník.

"Jako lídr jednoho z nejúspěšnějších  okresů z celé České republiky jsem díky parodii na demokracii a a totalitním praktikám skončil na vynikajícím 88 místě," uvedl tehdy pro Aktuálně.cz.

Sociální demokraté se  v pátek oficiálně distancovali od aktérů korupční kauzy kolem dnes už bývalého hejtmana a člena ČSSD Davida Ratha. Širší vedení strany odhlasovalo pozastavení činnosti stíhaným středočeským členům - ředitelce kladenské nemocnice Kateřině Pancové a exposlanci Petru Kottovi. V odchodu vyzvali další dva středočeské sociální demokraty. Vlivného šéfa středočeské ČSSD, Richarda Dolejše, však zatím ve funkci podrželi.

 

Právě se děje

Další zprávy