ČSSD prvně přiznala ztrátu za kampaní: skoro 70 milionů

Martina Machová Sabina Slonková, Martina Machová
18. 6. 2010 22:18
Lidovému domu nevyšly kalkulace s penězi za získané poslanecké mandáty
Foto: Jan Langer

Praha - Sociální demokraté vyčíslili dluh, který jim zůstal v pokladně po letošních parlamentních volbách. Ačkoli během velkoryse vedené předvolební kampaně tvrdili, že mají vše dopředu spočítané, ztráta se podle zjištění Aktuálně.cz nakonec zastavila na sumě zhruba sedmdesáti milionů korun.

Informaci redakci v pátek večer potvrdil i statutární místopředseda strany Bohuslav Sobotka.

"Je to částka daná rozdílem a volebním úvěrem, který si vzala společnost Cíl před volbami do poslanecké sněmovny. Tyto prostředky splatíme na základě smluvního vztahu, který s příslušnou bankou máme," uvedl.

Faktem je, že Lidový dům nyní hodlá dramaticky snížit své náklady. "Na krajích propouštět nebudeme. Snižujeme výdaje v centrále sociální demokracie, což by nám mělo umožnit tyto prostředky splatit," dodal Sobotka.

Díky volebnímu fiasku nedostane ČSSD od státu na dotacích tolik peněz, kolik za získané mandáty očekávala. Na státních příspěvcích by měla "vydělat" jen 176 milionů. To dluhy nepokryje.

ČSSD původně avizovala, že dá na kampaň jarní kampaň 160 milionů korun. Později přiznala, že si zřídila pro potřeby kampaně úvěr u kampeličky Fio, a to až na 190 milionů korun. Do zástavy přitom dala svou centrálu v pražské Hybernské ulici.

Právě této družstevní záložně nyní sociální demokracie oněch bezmála sedmdesát milionů dluží.

Podle informací Aktuálně.cz počítaly krizové scénáře Lidového domu s tím, že strana je schopna bez potíží situaci zvládnout, pokud ve volbách získá alespoň 25 procent hlasů. Volební výsledek se ale nakonec ustálil na hodnotě o tři procenta nižší.

Socialisté v pátek rovněž poprvé uvedli veřejná čísla, kolik oficiálně za svou kampaň zaplatili. Loňské neuskutečněné volby jim údajně spolkly 100 milionů korun, letošní jarní dalších 200 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy