ČSSD jedná s poslanci, jak položit vládu

rg
5. 11. 2007 17:00
Pokouší se o mimořádnou schůzi

Praha - Nejpozději na sněmovní schůzi, jež začne koncem listopadu, chtějí sociální demokraté vyvolat hlasování o nedůvěře vládě Mirka Topolánka. Pokud by se ČSSD podařilo získat několik hlasů koalice, mohlo by se hlasovat ještě dříve. Informuje o tom server Novinky s odvoláním na ČTK.

Sociální demokraté svůj plán položit vládu oznámili už minulý pátek. Jako důvod uvedli, že vláda je v krizi, kterou navíc prohloubila aféra okolo odcházejícího ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka.

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek v pondělí řekl, že jeho strana jedná o svržení vlády i s poslanci koalice. Podle něho není vyloučeno, že o nedůvěře vlády se bude jednat ještě 27. listopadem, kdy má začít řádná schůze sněmovny. 

Dosud není zřejmé, jak se k případnému hlasování postaví takzvaní přeběhlíci z řad ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka. Lze předpokládat, že poslanci za KSČM by návrh o nedůvěře podpořili. Za návrh by se naopak nepostavil ani vedoucí vnitrostranické platformy v ODS Vlastimil Tlustý a ani Ludvík Hovorka z KDU-ČSL, jenž v srpnu odmítl vládní reformu financí.

Souvislosti:

 

Právě se děje

Další zprávy