Tlustý: Jak se z bývalého ministra stal donašeč

sim, ina
8. 9. 2008 9:20
Odevzdá politický doyen mandát? Těžko
Vlastimil Tlustý
Vlastimil Tlustý | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Profil - "Vím o něm dlouho, co je zač. U něj mě to nepřekvapuje. Bohužel nemám páky, jak se ho zbavit."

To jsou slova, kterými premiér a předseda ODS Mirek Topolánek ohodnotil roli svého někdejšího ministra financí - a od roku 1992 nepřetržitě poslance za ODS Vlastimila Tlustého - v takzvané vyděračské aféře.

V ní Tlustý nechal vyrobit umělé "kompro" sám na sebe a ponoukal prostředníky, aby je nabízeli ostatním politikům jako zbraň na něj samého. A také: Pokusil se zdiskreditovat přímo Topolánka.

Foto: Aktuálně.cz
Vše o kauze přehledně:
Aféra Vyděrač: Tlustý si hru užil, Morava uvízl v síti

V nedělní reportáži televize Nova zazněl Tlustého slib zcela jasně: Nahraju vám premiéra, jak mě vydírá.

Tlustý přislíbil, že se s premiérem sejde a schůzku nahraje skrytou kamerou. Záznam chtěl dát reportérům. Schůzka nevyšla, tak neváhal citovat alespoň ze soukromých sms zpráv, které si s ministerským předsedou vyměnil - v nichž si Topolánek například dosti hrubým slovníkem stěžuje na nedostatek času.

Odkud mám peníze? Neřeknu

Že se ti dva nemusí, není v kuloárech nová zpráva. Až dosud však premiér proti Tlustému nikdy otevřeně nevystoupil. Vlivný poslanec ze Středních Čech, který do ODS vstoupil už v roce 1991, tak ustál i závažnější kauzy.

Tehdy ovšem dopady afér neškodily v očích veřejnosti tolik ODS a Topolánkovi, jako Tlustému samotnému. A nikdo nezasáhl.

Premiérovi v roce 2006, když skládal svůj první kabinet, například nevadilo, že člen jeho vlády nikdy uspokojivě nevyjasnil původ majetku.

Tlustý postavil před lety díky tajnému mecenáši dům ve Slaném. Okolnosti půjčky nikdy nezveřejnil. Otázkám na téma "Kdo vám půjčil na bydlení?" čelí přitom už šest let. Doposud úspěšně: jméno věřitele prostě odmítá vyslovit.

Sám nemá pocit, že by veřejnost měla vědět, komu byl v minulosti zavázaný.

"Kdyby bylo jen na mně, skutečně bych to řekl už dávno. Ale nemůžu. Ti lidé, co mi půjčili, s tím prostě nesouhlasí. A že se stanu ministrem? Neřekl bych to, ani kdybych byl prezident," sdělil před svým jmenování Aktuálně.cz.

Mrázek, Synot a ti druzí 

Podezření, že dlužil například kontroverzní osobě nebo mu někdo půjčil za nějakou protislužbu, na sobě s klidem nechal.

A to přes to, že existují informace o jeho vazbách na někdejšího bosse podsvětí, zavražděného podnikatele Františka Mrázka.

Tlustý byl v minulosti v kontaktu s Igorem Šafrankem, nejbližším spolupracovníkem Mrázka. Policejní odposlechy prokázaly, že se Tlustý se Šafrankem bavili v šifrách a diskutovali mimo jiné o záležitostech spojených s konsolidační agenturou, v níž poslanec řídil dozorčí radu.

Tlustý schůzky se Šafrankem nezapřel, hájí se ale tvrzením, že nevěděl o jeho napojení na Františka Mrázka.

Zajímavé jsou i jeho vztahy se sázkovým holdingem Synot.

Jak už před rokem informoval deník Aktuálně.cz, rodina Tlustého bere peníze z hazardu. Firma, v jejímž vedení působí manželka a otec ministra financí Tlustého, totiž získává peníze od společností sázkového impéria rodiny Valentů.

Právě o regulaci hazardu Tlustý coby ministr financí rozhodoval a minimálně jednou zasáhl ve prospěch Synotu. 

Angažoval se ve prospěch Synotu při získání státní dotace na uherskohradišťský fotbalový stadion. A to v době, kdy holdingu ještě patřil prvoligový celek 1. FC Synot.

Lepé děvy

Dlouho se o Tlustém říkalo, že jeho slabinou jsou ženy. A že existují jeho skutečné snímky z night klubu, kde byl přistižen in flagranti.

Nedělní reportáž Novy potvrdila, že snímky Vlastimila Tlustého "s veselými dívkami" - tedy nejspíše s prostitutkami - existují. Informaci podepřel například hlavní protagnosta celé kauzy Vyděrač, poslanec Jan Morava. Řekl, že premiérův poradce Marek Dalík tyto snímky už má a ve straně proto o ně není zájem.

Původ? Archiv zavražděného podnikatele Mrázka, který byl známý tím, že shromažďoval materiály proti vlivným politikům.

Nechat se nyní vyfotit vědomě se spoře oděnou dívkou ve vířivce a poslat tak do světa snímky, o kterých lze říct, že byly nahrané, tak mohl být od Tlustého chytrý tah: Kdo by věřil v autenticitu těch starých?

Sám Tlustý se k podobným spekulacím nevyjadřuje. Trvá na tom, že chtěl nejnovější aférou pouze zjistit, kdo proti němu vede štvavou kampaň.

Už v pátek řekl, že se nehodlá vzdát mandátu.

 

Právě se děje

Další zprávy