ČSSD chce volit prezidenta přímo. Rozhodne sněmovna

bar
3. 6. 2008 17:02
Občan by potřeboval na kandidaturu 10 tisíc podpisů
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Sociální demokraté se přetahují se zelenými o to, kdo z nich prosadí návrh na přímou volbu prezidenta.

ČSSD má mírný náskok. Jejich návrh na změnu ústavy projedná sněmovní schůze, která začala v úterý. Handicapem nejsilnější opoziční strany je to, že s jejich představou o přímé volbě hlavy státu nesouhlasila vláda.

Naproti tomu návrh Strany zelených kabinet Mirka Topolánka ještě ani neprojednal.

  • Čtěte dále: Zelení chtějí volit prezidenta přímo. Napsali zákon

Socialisté navrhují, aby za prezidenta mohl kandidovat každý, kterému je minimálně čtyřicet let. Navrhnout budoucí hlavu státu by mohla skupina dvaceti poslanců či deseti senátorů, ale také každý občas republiky - musel by ovšem shromáždit aspoň deset tisíc podpisů.

Volit prezidenta by měl právo každý občan starší osmnácti let.

Jan Švejnar mluví jako host na programové konferenci ČSSD v Pardubicích.
Jan Švejnar mluví jako host na programové konferenci ČSSD v Pardubicích. | Foto: Ondřej Besperát

Bez premiéra ani ránu

ČSSD chce upravit pravomoci prezidenta.

Například při jmenování člena Bankovní rady České národní banky by měl být souhlas premiéra. Předsedy a místopředsedy Ústavního a Nejvyššího soudu by "nový" prezident mohl jen z řad soudců těchto soudních institucí. Pokud by chtěla hlavu státu zastavit trestní stíhání nebo ho naopak zahájit, potřebovala by k tomu napříště podpis premiéra.

Ovšem například právo udělovat milosti a zmírňovat tresty odsouzeným by prezidentu podle představ sociálních demokratů zůstalo.

  • Čtěte dále: Zeman prezidentem? Nikdy neříkej nikdy

Prezident zvolený přímo občany by ovšem mohl být i snadněji odvolán. V současnosti je možné prezidenta soudit jenom za velezradu. Napříště by mohl být odvolán z funkce, pokud poruší ústavu.

Jiří Paroubek má grafy velmi rád. Obzvlášť, když zaznamenávají proměny veřejného mínění směrem k ČSSD.
Jiří Paroubek má grafy velmi rád. Obzvlášť, když zaznamenávají proměny veřejného mínění směrem k ČSSD. | Foto: Ondřej Besperát

Kdo vyhlásí volby

ČSSD chce rovněž předejít tomu, aby nemohla nastat ústavní krize.

"Jestliže volby do Poslanecké sněmovny, Senátu či zastupitelstev územních samospráv nejsou nebo nemohou být vyhlášeny prezidentem republiky, potom za současného znění Ústavy tak nemůže učinit nikdo," upozornila ČSSD.

Volby by v takovém případě se souhlasem předsedy vlády vyhlašoval šéf sněmovny, respektive senátu.

Zelení chtějí napřed referendum

Strana zelených, která by také ráda nechala volit novou hlavu státu přímo občany, chce, aby o této novince napřed rozhodli lidé v referendu. 

"Náš návrh je ojedinělý v tom, že samotnou otázku, zda volit prezidenta přímo, svěřuje k rozhodnutí občanům, jichž se to týká," řekl předseda strany Martin Bursík.

  • Čtěte dále: Zelení chystají referendum, zda volit prezidenta přímo

Jinak je ale základní představa zelených o přímé volbě prezidenta totožná s návrhem ČSSD. Také Strana zelených chce, aby kandidáta na prezidenta mohlo navrhnout nejméně dvacet poslanců, deset senátorů nebo občané s peticí podepsanou nejméně deseti tisíci voliči.

 

Právě se děje

Další zprávy