Co zajímavého čekat v české politice v roce 2019: eurovolby, nové lídry i Čapí hnízdo

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
2. 1. 2019 5:30
Premiér Andrej Babiš sice končil rok 2018 s úsměvy na Staroměstském náměstí, kde podával rybí polévku a lidé mu do nového roku přáli, aby se držel, ovšem kdoví, jaký pro něj i Českou republiku letošní rok bude. Vždyť je to jen několik týdnů, co zrovna na Staroměstském náměstí žádaly desítky tisíc lidí Babišovu demisi. Co nás tedy v politice čeká v následujícím roce, kdy oslavíme už třicet let od revoluce? Redakce Aktuálně.cz shrnula nadcházející události do deseti bodů.
Foto: Jakub Plíhal

10. Už třicet let od sametové revoluce

Z dnešního pohledu bude politickým vrcholem roku 2019 připomínka sametové revoluce v listopadu roku 1989. Půjde o 30. výročí, což nepochybně přinese kromě jiného obrovské množství sebereflexe celého tohoto období.

Bude zajímavé a důležité, jestli se většina české společnosti přikloní k těm, kteří popisují toto období převážně negativně, nebo naopak vnímají léta po roce 1990 především jako příchod svobody, demokracie a přes všechny problémy rozkvětu země. Lze předpokládat, že proběhne řada veřejných akcích, na kterých budou lidé vyjadřovat názory na politiku hlasitě a důrazně, jak tomu bylo i v uplynulém roce zvykem.

 

Právě se děje

Další zprávy