Koalice vyhlásila opozici válku o funkce ve sněmovně

Petr Holub a Kateřina Eliášová
3. 6. 2008 18:50
Koalice chce ovládnout výbory, ČSSD vrátila úder
Schůze poslanecké sněmovny.
Schůze poslanecké sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Sněmovna propadá chaosu, který ji naposledy ovládal v červnu a červenci 2006. Tehdy trvalo dva měsíce, než se politické strany shodly na rozdělení funkcí a hlasů v předsednictvu a výborech sněmovny.

Tuto smlouvu dnes vypověděl předseda klubu ODS Petr Tluchoř s podporou všech koaličních poslanců včetně bývalých sociálních demokratů Melčáka a Pohanky. Navrhl totiž zařadit do programu na středu odpoledne dva nové body.

Podle prvního z nich se zvýší počet místopředsedů sněmovny, podle druhého počet členů ve výborech.

ODS napadla předsedy výborů

Tluchoř připustil, že koalice chce zvolit k současným pěti ještě šestého místopředsedu, který by zastupoval Stranu zelených. Novou funkci by tak mohla získat předsedkyně klubu Kateřina Jacques.

Důležitější je druhá změna. Dnes má v každém výboru stejné zastoupení koalice i opozice. Také vlivné funkce předsedů výborů jsou rozděleny mezi všechny strany. Opoziční politici tak například řídí rozpočtový výbor (Bohuslav Sobotka) a zdravotní výbor (David Rath).

Pokud koalice jmenuje do každého výboru jednoho svého člena navíc, může vyměnit předsedy z opozičních stran a nahradit je svými lidmi.

Zároveň se může obsadit místo šéfa evropského výboru, které uprázdnil místopředseda zelených Ondřej Liška. Funkce je klíčová v období, kdy bude Česká republika předsedat Evropské unii, nelze tedy vyloučit, že o ni bude mít zájem nejsilnější vládní strana ODS.

ČSSD chystá odvetu

Koalice zdůvodňuje svůj plán na obměnu funkcí tím, že po odchodu Melčáka a Pohanky z ČSSD už má koalice víc hlasů, než opozice, a to by se mělo ve výborech odrazit.

Opozice to považuje za zpochybnění výsledků voleb, kdy koaliční a opoziční strany získaly stejný počet mandátů.

V každém případě nebyla opozice na útok z koaličních lavic připravena. Několik sociálních demokratů dokonce hlasovalo pro Tluchořův návrh a až po chvíli své hlasování zpochybnili.

ČSSD chce svou obrannou strategii připravit přes noc. 

"Předpokládám, že nepůjde o vyhlášení totální války," říká místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Očekává, že se vláda a ČSSD dohodnou na nějakém novém kompromisu. Bez něho by mohla sněmovna jen obtížně fungovat.

Místopředseda klubu ČSSD David Rath ovšem nečeká, že se bude s ODS vůbec jednat. Pokud koalice neustoupí, může podle něho sociální demokracie přistoupit k odvetným opatřením, například bez výjimky odmítat vládní návrhy zákonů, úplně zrušit párování, anebo se čas od času pokusit odvolat některého z koaličních místopředsedů sněmovny.

První políček od ČSSD

Jak by mohla odveta zhruba vypadat, předvedli sociální demokraté v úterý při jednání sněmovny. Ačkoliv dříve pomohli nejednotné koalici prosadit antidiskriminační zákon, v úterý se nečekaně při hlasování o jeho odložení zdrželi.

Hlasovali s opozicí. Čekala je
Hlasovali s opozicí. Čekala je | Foto: Ondřej Besperát

Antidiskrimanční zákon vetoval prezident Klaus, koalice potřebovala 101 hlas pro jeho přehlasování. ODS věděla, že má ve svých řadách poslance, kteří pro něj ruku nezvednou, počítala ale s opozičními hlasy.

Poslanec ODS Marek Benda navrhoval odložit projednávání zákona o týden, návrh ale překvapivě neprošel právě díky opozici, se kterými hlasovalo trio rebelů kolem Vlastimila Tlustého. Ti už dříve ohlásili, že mají s návrhem zákona problém.

"Abych hlasoval pro zákon, s nímž mám velké problémy a zároveň ještě přehlasovával pana prezidenta, to je pro mě nepředstavitelné," řekl minulý týden Aktálně.cz "rebel" Jan Schwippel.

"Respektuji výhrady pana prezidenta a myslím, že bude dostatečné, když se zdržím" vysvětloval zase Juraj Raninec. Za své hlasování spolu s opozicí to ještě tentýž večer "schytali" na mimořádném klubu ODS.

Atmosféra na jednání byla podle některých poslanců napjatá, eskaluje problém mezi Mirkem Topolánkem a Vlastimilem Tlustým. Jednání o antidiskriminačním zákonu bude pokračovat ve středu.

Projednávání zákona se tak stane dalším testem koalice. Zároveň se ukáže, jak moc to s odvetou myslí ČSSD vážně.

Dále čtěte:
Tlustý proti vůli vlády zablokoval církevní restituce
Rebelové ODS jdou proti vládě: Chtějí předčasné volby

 

Právě se děje

Další zprávy