Topolánek bojuje o sněmovnu. Obětuje i část reforem

Petr Holub
10. 6. 2008 9:30
Projednávání kontroverzních zákonů se odkládá
Mirek Topolánek po schůzi koaličních lídrů.
Mirek Topolánek po schůzi koaličních lídrů. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Fakticky se do pozice menšinové vlády dostal kabinet Mirka Topolánka. Pokud chce prosadit důležité zákony, musí ke každému vyjednávat podporu s jednotlivými poslanci.

To se však nedaří. Snaha koupit rebelující vládní poslance funkcemi vyvolala vzpouru opozice, která dosud funkce držela. Její obstrukce minulý týden sněmovnu zablokovala.

Premiér se v nadcházejících dnech přesto pokusí obnovit kontrolu nad parlamentem stejnou strategií jako před týdnem.

Hlasování o koalici

Vlastimil Tlustý, Jan Schwippel a Juraj Raninec z ODS, Ludvík Hovorka z KDU-ČSL, Věra Jakubková a Olga Zubová ze Strany zelených nehlasují vždy s vládou, přitom mají ve svých stranách širší podporu.

Ondřej Liška a Kateřina Jacques během jednání Republikové rady Strany zelených.
Ondřej Liška a Kateřina Jacques během jednání Republikové rady Strany zelených. | Foto: Ondřej Besperát
Boj o funkce: Zelení zvažují, že odmítnou post místopředsedy sněmovny

Přitom stačí, když se dohodnou pouze tři z nich, a vláda každé hlasování prohraje.

Proto Topolánek navrhuje přerozdělení funkcí ve sněmovně a některé z nich rozdat rebelujícím poslancům. Pokud budou rebelové s plánem souhlasit, obstojí podle něj koalice v tzv. testu soudržnosti.

Minulý týden se tento plán ve sněmovně neprosadil. Opoziční sociální demokraté a komunisté obstrukcemi zabránili i tomu, aby se o přerozdělení funkcí vůbec hlasovalo.

O přerozdělení se mělo hlasovat ve středu odpoledne, program se ale zdržel zásluhou místopředsedy klubu ČSSD Davida Ratha, který rozpoutal emotivní spory o zdravotnické reformě.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Jiřího Pehe:
ODS neumí vládnout

V pátek bylo přerozdělení funkcí druhým bodem jednání, ovšem stihl se projednat pouze první bod, který byl opět o zdravotnictví. Pak šéf KSČM Vojtěch Filip, který schůzi předsedal, v nestřeženém okamžiku jednání ukončil.

Sněmovna nestihla za celý týden projednat ani nic jiného.

Všechno jde stranou

Topolánek přesto v nedělním rozhovoru pro ČT trval na tom, že "test koalice" proběhne znovu. Své šance chce zvýšit tím, že ustoupí ve většině sporných záležitostí, případně je odloží.

Příkladem je postup z pátku, kdy přes odpor ministra zdravotnictví Tomáše Julínka slíbil, že bez svolení sněmovny nebude převádět fakultní nemocnice na akciové společnosti. Tím získal od Ludvíka Hovorky hlas potřebný k tomu, aby sněmovna odmítla Rathův návrh zákona, podle kterého se měly převody zakázat.

Třicetikorunový poplatek u lékaře, který zavedl ministr Tomáš Julínek, nenechal v klidu ani lidovou tvořivost.
Třicetikorunový poplatek u lékaře, který zavedl ministr Tomáš Julínek, nenechal v klidu ani lidovou tvořivost. | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více: Topolánek zastavil Julínka: Změna nemocnic nebude

V nadcházejícím týdnu vyjde vstříc Vlastimilu Tlustému, který chce zřídit komisi pro církevní restituce. Vláda chce dát zelenou pro novelu Michaely Šojdrové (KDU-ČSL), která umožní okamžitě v prvním čtení zrušit některé zdravotnické poplatky.

Zablokovaná sněmovna

  • 3.6. Spor o program. Koalice prosazuje do programu volbu šestého místopředsedy a změny ve vedení výborů. ČSSD odmítá podpořit antidiskriminační zákon, ODS navrhuje přerušit jednání o tomto zákonu do 10.6. Neprosadí svou, proto si její klub bere dvouhodinovou pauzu.
  • 4.6. Dopoledne dvouhodinový spor o zákon, kterým chce Rath zabránit privatizaci nemocnic. Hlasování odloženo do 6.6. Odpoledne dvouhodinový spor o pojistné plány pojišťoven, které chce Rath změnit. V podvečer debata o volbě šestého místopředsedy. Ukončena v sedm hodin tím, že si klub KSČM bere dvouhodinovou pauzu.
  • 5.6. Interpelace. Během krátkého bloku druhých čtení navrhuje ČSSD pozměňovací návrh, který snižuje dolní sazbu DPH.
  • 6.6. Do jedné hodiny spor o zákon, kterým chce Rath zabránit privatizaci nemocnic. Topolánek slibuje, že privatizovat nebude. Pak končí předsedající Filip (KSČM) schůzi, ignoruje protesty z řad ODS. 

Odklady postihly i další spornou agendu, která se projednává mimo sněmovnu. Vláda nejednala o snížení daní na příští rok, protože se návrh ministra Kalouska nelíbí Tlustému. Ministr Julínek o další týden zdrží dopisování reformních zákonů, které by mohly dráždit lidovce a zelené.

Odklad proto hrozí také antidiskriminačnímu zákonu. Sněmovna musí přehlasovat prezidentské veto, poslanci Tlustý, Schwippel a Raninec to však odmítají.

Opozice na koni

Opoziční obstrukce přesto může Topolánkovi zabránit v tom, aby opět donutil sněmovnu k poslušnosti. ČSSD a KSČM mají k dispozici řadu možností.

Na pátek už navrhli mimořádnou schůzi, která by měla jednat o případu nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. I když koalice program schůze neschválí, mohou opoziční lídři mluvit dlouhé hodiny.

Čtěte více: ČSSD svolala mimořádnou schůzi kvůli Vesecké

Čtvrtek je vyhrazen na interpelace, v úterý a ve středu se dají použít vyzkoušené zdržovací nástroje. Opoziční kluby mohou snadno vyvolat spory o program, mohou žádat až dvouhodinové přestávky.

Málokterý zákon je navíc tak nevinný, aby se nedal vyvolat dramatický spor. Mohou k tomu sloužit i pozměňovací návrhy, které především sociální demokraté připínají k vládním předlohám. Na pořadu týdne je například stručná novela o dani z přidané hodnoty, kterou Bohuslav Sobotka (ČSSD) doplnil návrhem, ať se dolní sazba DPH opět sníží z devíti na pět procent.

Hledá se další přeběhlík

V kritickém týdnu může Topolánek oslovit některé opoziční poslance, aby se připojili k přeběhlíkům Melčákovi a Pohankovi.

Nejčastěji se hovoří o Miroslavu Svobodovi (ČSSD), který vládním stranám loni pomáhal při "porcování medvěda" (rozdělování několika miliard z rozpočtu pro investice ve volebních obvodech poslanců).

Minulý týden v rozhovoru pro Mf Dnes doporučil, aby ČSSD podporovala stavbu radaru v Brdech výměnou za zrušení církevních restitucí. Jeho postoj je však nejasný, protože spolu s ostatními členy klubu zároveň podepsal petici na podporu hladovky proti radaru.

Dále čtěte:
Padne víc poplatků, než chce Julínek? ČSSD chystá atak
Poslankyně zelených míří z klubu. Rozhoduje se v úterý
Koalice vyhlásila opozici válku o funkce ve sněmovně

 

Právě se děje

Další zprávy