Klaus zaskočil ODS, Topolánek se brání

Sabina Slonková, Petr Holub
30. 10. 2006 17:07
Praha - Špičky ODS nejsou nadšeny postojem prezidenta k dalšímu povolebnímu vyjednávání a obávají se, že se Hrad snaží oslabit pozici Mirka Topolánka.
Prezident Václav Klaus s šéfem ODS Mirkem Topolánkem.
Prezident Václav Klaus s šéfem ODS Mirkem Topolánkem. | Foto: Ondřej Besperát

Předseda ODS Mirek Topolánek zahájil dnes novou sérii povolebních jednání, během nichž chce najít cestu k nové vládě, ale také možná k upevnění své pozice ve vlastní straně.

Tentokrát proti němu nestojí jen šéf ČSSD Jiří Paroubek, ale svým způsobem i prezident Václav Klaus. Mají totiž odlišnou představu o tom, jak by měl vypadat nový vládní kabinet.

Paroubek po dnešní schůzce s Topolánkem prohlásil, že velká koalice ODS a ČSSD není možná.

Jejich schůzka se uskutečnila pouhý den poté, co prostřednictvím svého tajemníka Ladislava Jakla dal prezident  najevo, že příští vláda má být nikoliv pouze překlenovací, ale schopná řešit zásadní úkoly.

Čekání na výsledky - soustředěný Mirek Topolánek, šéf ODS.
Čekání na výsledky - soustředěný Mirek Topolánek, šéf ODS. | Foto: Ondřej Besperát

Klaus už dříve vyloučil možnost, že podpoří vládu opřenou o hlasy několika přeběhlých poslanců. V projevu k výročí 28. října vyzval politiky pravice i levice, aby se společně připravili na předsednictví v Evropské unii, dali do pořádku rozpočet a stanovili pravidla energetické bezpečnosti. Tím fakticky vyloučil účast komunistů.

"Vidíme v tom snahu o vznik velké koalice. To je věc, o které Topolánek, v souladu s většinovým názorem ve vedení ODS, jasně mluví jako o nepřijatelné. Pokud to prezident tlačí do velké koalice, musí vědět, že to bude bez Topolánka," uvedl jeden z členů vedení ODS.

Tento výrok později potvrdila i už zmíněná schůzka Topolánek - Paroubek.

Mlčení na Hradě i v podhradí

Napětí ve vztahu k Hradu politici ODS veřejně nekomentují.

V pondělí ráno se nicméně sešlo politické grémium, které stanovilo další postup. Strana poté vydala prohlášení, v němž výslovně píše: "Garantem jednání se všemi parlamentními stranami je předseda ODS Mirek Topolánek."

Pokud by prezident skutečně vyzval ODS, aby určila vyjednavače pro druhé kolo jednání o vládě, nastoupí opět Topolánek. Ten už začal jednat. Bude se nejspíš snažit získat ústavní většinu, která je nutná k prosazení předčasných voleb.

Delegace ČSSD jednala s Klausem o možnosti řešení politického patu.
Delegace ČSSD jednala s Klausem o možnosti řešení politického patu. | Foto: Aktuálně.cz

Se stranami se může dohodnout na podobě vlády, ta však by měla podle jeho představ kromě běžné správy jediný úkol: dovést zemi k předčasným volbám v květnu nebo v červnu 2007.

O jménu předsedy grémium ODS nejednalo, občanští demokraté nechávají otevřenou také otázku, jestli má být vláda spíše úřednická, anebo jestli budou strany nominovat politické ministry.

Jednání začala, první byli zelení

První na řadě, s kým dnes Topolánek mluvil, byli zelení. Lidovci a komunisté přijdou na řadu zítra.

"Je vysoce pravděpodobné, že by mohla vzniknout většina pro předčasné volby," prohlásil ráno v Českém rozhlase Mirek Topolánek. "Pokud bude taková většina, pak už samotnou konstrukci vlády vidím jako poměrně jednoduchý problém," dodal.

Souhlasí s ním i předseda Senátu Přemysl Sobotka: "Předpokládám, že většinu pro předčasné volby dohodneme během jednoho nebo dvou týdnů."

Po dnešní schůzce se sociálními demokraty je však zřejmé, že ČSSD plán nepodpoří. Paroubek se zároveň smířil s tím, že plán na velkou koalici definitivně zkrachoval.

 

Právě se děje

Další zprávy