Města: ODS nakonec povládne s ČSSD

Martina Macková, Petr Holub
23. 10. 2006 23:00
Přerov/Brno/Praha - Výslovné doporučení šéfa Mirka Topolánka zůstalo nevyslyšeno: Na radnicích statutárních měst již ODS domluvila 6 koalic s ČSSD.
Na velké koalici se Jiří Paroubek a Mirek Topolánek neshodnou. V regionech to neplatí.
Na velké koalici se Jiří Paroubek a Mirek Topolánek neshodnou. V regionech to neplatí. | Foto: Ludvík Hradilek

Podle Topolánkova vyjádření po volbách je možné velkou koalici ospravedlnit jen tam, kde není varianta bez ČSSD možná. "Tam bych šel o stupeň níž - udělat nekomunistickou koalici," doporučoval.

Realita je však jiná. I když může ODS sestavit vládu bez ČSSD i KSČM ve třiadvaceti z největších třiceti měst, už podle prvních zpráv je jasné, že tuto možnost nevyužije.

Obnovit, co se osvědčilo

Ukazuje se to třeba na střední Moravě.

V Olomouci ODS volby s převahou vyhrála (21 křesel) a radnici se 45 zastupiteli by mohla obsadit jen svými "trojkoaličními" partnery (lidovci mají 4 mandáty a zelení 1 mandát). Ale koalice bude stejná jako v předchozích letech. ODS se dohodne s ČSSD a s lidovci.

Foto: Czechtourism

Stejný model pokračuje v sousedním Prostějově.

"Hlavní důvod dohody s ČSSD je, že se spolupráce v minulých letech osvědčila. Problémy byly, ale vždy jsme se dokázali dohodnout," říká starosta Jan Tesař, který o post nepřijde.

Podle lidovce je to zklamání. Jejich lídr Tomáš Chalánek říká, že ODS mohla dokázat, že to myslí vážně s pravicovou politikou. "Já bych uvítal trojkoalici ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, která by měla z 35 zastupitelů 19," počítá. Velká koalice ovšem bude vládnout 24 hlasy.

V Přerově mohla ODS teoreticky vytvořit většinou koalici s malými středopravými stranami a KDU-ČSL. A přesto byla první v zemi, kdo uzavřel rychlou dohodu o velké koalici s ČSSD. ODS byla v koalici s ČSSD a menšími stranami už předchozí čtyři roky. Teď se obejdou bez nich, protože budou mít 20 z 35 křesel.

Další velké koalice hlásí severní Čechy.

Sociální demokraty pozvali do městské rady občanští demokraté v Chomutově a Teplicích, dohoda vzniká dokonce v Liberci, kde dosud vládla ODS s menšími liberálními stranami.

Také teď by ODS mohla s 12 mandáty dohodnout koalici s SOS (9 mandátů), Zelenými (4), SNK ED (2) v 39členném zastupitelstvu. Dala však přednost ČSSD a Unií sportu a zdraví.

"Dohoda s ODS je velmi pravděpodobná," potvrdil krajský šéf ČSSD Michal Kraus.

Foto: Aktuálně.cz

Opatrnost - matka komunální moudrosti

"Vítězí nejjednodušší varianta," hodnotí první zprávy o koalicích politolog Pavel Šaradín z Univerzity Palackého. Podle něj na radnicích převládají nad politickými prioritami ODS specifické zájmy.

"Jsou to lobby, které si rozdělují výhody. A autorita Mirka Topolánka v tom velkou roli nehraje," soudí Šaradín.

Dlouhodobé rozdělování moci mezi ODS a ČSSD potvrzují i výroky budoucího českobudějovického primátora Juraje Thomy (ODS), který uvedl, že chce řešení i pro příští volby.

Foto: www.czechtourism.cz

"Účelem není obsadit radnici a vládnout z pozice 23 hlasů. Je třeba najít nějaký velmi konstruktivní a stabilní politický model," vysvětluje. A to přesto, že ODS získala v Českých Budějovicích 23 z celkem 45 křesel.

Thoma však patří mezi ty regionální politiky, kteří nechtějí uzavřít jednání o nových městských radách před druhým kolem senátních voleb.

Stejně opatrný je současný a zřejmě i budoucí primátor Ústí nad Labem Jan Kubata: "Konzultujeme se Sdružením pro zdraví, sport a prosperitu, i s ČSSD. Rozhodne se v průběhu příštího týdne."

V tom se neliší od Petra Kajnara z ČSSD, který rozhoduje o tom, zda do městské rady v Ostravě pozve ODS, anebo KSČM. "Jsou to složitá jednání, při kterých nejde jen o politiku. Rozhodne se příští týden," vysvětluje Kajnar.

Případné velké koalici brání v Ostravě už to, že nejdříve musí skončit souboj senátních kandidátů ODS a ČSSD.

Podobné je to v Opavě, kde vítězná ODS zatím jedná o tom, jakou strategii zvolí. "Jednání budou určitě dvoukolová. Oslovíme všechny tři strany - SNK ED, KDU-ČSL a ČSSD," řekl Aktuálně.cz bývalý primátor a lídr vítěze voleb ODS Zbyněk Stanjura. Velkou koalici nevylučuje.

ČSSD musí ze tří radnic

Ve třiceti největších městech je na radnicích zatím dohodnuto 14 koalic.

Vedle šesti dohod velkých stran bude v šesti městech čistě pravicové vedení. V Plzni, na Kladně a v Děčíně se tak ovšem jen recykluje dosavadní stav.

Podle Topolánkovy rady se zachovali občanští demokraté v Hradci Králové, kteří mají v zastupitelstvu 19 z 37 hlasů. Staronový primátor Otakar Divíšek zrušil další spolupráci s ČSSD a získal dalších šest pravicových hlasů od Volby pro město (VPM) a Hradeckého demokratického klubu.

Sociální demokracie opouští radnice i v Mladé Boleslavi a Táboře.

V dalších městech chtějí občanští demokraté Topolánkovy rady poslechnout; překáží jim v tom však menší partneři.

Například ve Zlíně je situace složitější, protože lidovci postupují ve shodě se sociálními demokraty. ODS má zatím domluvenou těsnou většinu 22 ze 41 zastupitelů se Zlínským hnutím nezávislých. O koalici s ČSSD neuvažuje.

"Jsme pravicová strana a máme závazek vůči voličům," dodal předseda zlínské ODS Miroslav Šenkýř. Chtěl by získat čtyři lidovecké hlasy pro bezpečnější většinu. Pokud ale o tom chce s KDU-ČSL jednat, musí vzít ke stolu také sociální demokraty (10 mandátů).

Stejné je to v Pardubicích - ODS má v zastupitelstvu 15 mandátů z 39 a se Sdružením pro Pardubice (8 mandátů) by měla pohodlnou většinu. Lidě ze sdružení však ODS zaskočili. Chtějí, aby se jednalo i s ČSSD. "Je to poměrně překvapivé od pravicového sdružení," řekl pardubický lídr ODS Jaroslav Deml, který považuje požadavek Topolánka na pravicové koalice v obcích za legitimní.

ODS by se sice po dohodě se zelenými a lidovci mohla opřít o většinu jednoho hlasu, to by však podle Demla nemuselo stačit. "Bylo by to stejné jako 101 většina ve sněmovně," dodal.

Před porážkou v Brně a Jihlavě

Nesmiřitelný postup už v některých městech ohrozil šance, aby se ODS vůbec dostala do městské rady, i když volby vyhrála.

V Brně ztratila ve volbách většinu koalice občanských demokratů a lidovců a oslabené ODS nezbývalo, než požádat sociální demokraty o spolupráci s tím, že primátorem bude kandidát ČSSD Roman Onderka.

Brno
Brno | Foto: www.brno.cz

Podle informací Aktuálně.cz se však už sociální demokraté dohodli se Zelenými, sdružením Brno 2006 a lidovci. Sám Onderka ale dosud tvrdí, že ve hře je i velká koalice: "Měřidlo váhy je přímo uprostřed, rozhodnou další jednání o programu," řekl oficiálně.

Stejné riziko dnes hrozí v Jihlavě, kde se potýkají dva bloky. ODS s lidovci a zelenými mají dohromady 17 mandátů, ČSSD, KSČM a SNK-ED o jeden méně. Jedni i druzí se snaží přesvědčit o spolupráci čtyři zastupitele sdružení Nezávislí občané Jihlavy.

"Jde o to, kdo dřív dostane potřebnou většinu 19 hlasů," popisuje situaci předseda SNK-ED Vratislav Výborný, který byl dříve primátorem za ODS. Podle něho situaci zkomplikoval současný předseda jihlavské ODS Radek Vovsík, který například před volbami vyloučil spolupráci s komunisty i sociálními demokraty.

 

Právě se děje

Další zprávy