Topolánek má svou poslední šanci

Petr Holub
12. 11. 2006 18:00
Praha - Předseda ODS dnes začne ostrá jednání ve svém druhém pokusu sestavit vládu. Má největší, ale zároveň poslední šanci, že se mu to podaří.
Topolánek už to ví: Z Hradu do Strakovy akademie je blízko, a přece daleko
Topolánek už to ví: Z Hradu do Strakovy akademie je blízko, a přece daleko | Foto: Ludvík Hradilek

Politici se shodují, že tento týden ještě dohodu o nové vládě nepřinese. Místopředseda ODS Petr Nečas v debatě České televizi řekl, že jednání potrvá čtrnáct dní.

Oproti prvnímu neúspěšnému pokusu sestavit vládu s důvěrou sněmovny posílily nyní Topolánkovy naděje o vítězné volby do Senátu a do radnic. Jejich doporučení bylo tak jednoznačné, že předseda ČSSD Jiří Paroubek úplně přestal mluvit o tom, že počítá s třetím pokusem na sestavení vlády po případném Topolánkově neúspěchu.

Topolánkovu pozici posilují i krajské sněmy ODS, které zatím bez výjimky navrhují, aby byl na kongresu 18. listopadu zvolen znovu předsedou strany bez protikandidáta.

Foto: Aktuálně.cz
  • ČTĚTE VÍCE:
    Topolánek zatím nemá v ODS soupeře
    Už osm ze čtrnácti krajských organizací navrhlo na předsedu ODS znovu Mirka Topolánka. Volební kongres má ODS příští víkend.

ODS chce třetího do mariáše

Za poslední týden se ukázalo, že Topolánek bude muset hledat řešení ve variantách mezi menšinovou vládou ODS a trojkoalicí ODS-ČSSD-KDU.

"Taková vláda by měla ve sněmovně 168 hlasů a mohla by tedy vládnout," schválil takový plán v nedělní debatě na Primě prezident Václav Klaus.


Sociální demokraté debatu o takové vládě nevyloučili, jejich ústřední výbor o tom jednal v sobotu, Paroubka však nepověřil, aby takovou dohodu uzavřel. Z pohledu ČSSD je výhodnější domluva obou velkých stran, i kdyby všechny ministerské posty získali občanští demokraté.

Trojkoalici by sociální demokraté tolerovali pouze v tom případě, kdyby rozhodující slovo - například právo veta - měly jen ČSSD a ODS. Účast lidovců by tedy připustili nejvýš jako kosmetiku, aby byla faktická velká koalice pro Topolánka přijatelnější.

ČTĚTE VÍCE
ČSSD koalici s ODS a KDU-ČSL nevylučuje
Ochotu jednat o případné koalici s ODS i KDU-ČSL potvrdil v sobotu  Jiří Paroubek

Topolánkův čas se krátí

"Šanci, že najdeme řešení v tomto týdnu, vidím  jako nulovou," řekl místopředseda ODS Petr Nečas v nedělní diskusi ČT s odkazem na to, že se jeho strana připravuje na kongres, kde bude současné vedené obhajovat své pozice.

Infobox

VARIANTY VLÁDY:

Druhé kolo

  • Duhová koalice
    Návrh, se kterým přišel prezident Klaus, vítá ODS a připouštějí i menší pravicové strany, rezolutně odmítla ČSSD. Nechce přijít o komunisty, svého jediného spojence.
  • Trojkoalice ODS, ČSSD, KDU-ČSL
    Návrh lidovce Kasala je přijatelný pro ODS, jejíž předseda Topolánek zřejmě nemá lepší možnost, jak vládu sestavit. Jedání o trojkoalici nevyloučil ani předseda ČSSD Paroubek, kladl by si však řadu podmínek.
  • Menšinová vláda ODS
    Varianta, která může být pro ODS nezbytná, pokud nenajde spojence. ČSSD prohlásila, že při uzavření písemné dohody menšinovou vládu podpoří.
  • Velká koalice
    Navrhuje ji předseda ČSSD Paroubek, kolega z ODS Topolánek ji však rezolutně odmítl. Nechce přijít o spojence z KDU-ČSL a SZ.

Třetí kolo

  • Středolevá menšinová vláda
    Premiérem bude jmenován Paroubek, který vládu sestaví s podporou komunistů a některých poslanců KDU-ČSL, kteří se nepřejí předčasné volby.
  • Velká koalice
    Premiérem bude jmenován jiný zástupce ODS než Topolánek. Stane se tak po předchozí dohodě s ČSSD, která získá post předsedy sněmovny.

Stejně situaci hodnotí i sociální demokraté. Podle jejich místopředsedy Bohuslava Sobotky nemá smysl uzavírat dohody s občanskými demokraty ve chvíli, kdy budou s vyhlídkou na kongres používat nesmiřitelnou rétorikou a kompromisní návrhy odmítat.

Přitom je pro ODS výhodné uzavřít dohodu se sociálními demokraty co nejdříve, dokud si veřejnost pamatuje skvělé vítězství v říjnových volbách.

Sociálním demokratům se naopak může vyplatit odklad. Případné odmítnutí druhé Topolánkovy vlády by veřejnost snáze akceptovala koncem roku 2006, nebo začátekm roku příštího.

Pak by se otevřela Paroubkovi cesta ke třetím pokusu sestavit vládu. Prezident Klaus včera právě v debatě na Primě řekl, že by třetí pokus svěřil tomu, koho by navrhl předseda Poslanecké sněmovny, jemuž toto právo náleží podle ústavy.

Široká náruč ČSSD

Klíčovým momentem jednání o nové vládě se zřejmě stanou předčasné volby. Minulý týden se ČSSD a komunistům podařilo zablokovat senátní návrh ústavního zákona, jak co nejrychleji ropustit sněmovnu.

V této chvíli je jisté, že i podle senátního zákona nemohou být volby dříve než na podzim. Ztrácí tak cenu Damoklova meče, který by sociální demokraty k souhlasu s předčasnými volbami donutil.

Předčasné volby žádá se zelenými nadále ODS, z jejich pohledu je však varovné chování lidovců: pět jejich poslanců v čele s předsedkyní klubu Vlastou Parkanovou odešlo při hlasování o senátním návrhu a tím ho umožnili zablokovat. Tlačit na předčasné volby tak může vehnat některé lidovce do náručí ČSSD, která předčasné volby nechce.

Situace v KDU-ČSL po Kalouskově pádu je navíc tak nepřehledná, že není možné věřit žádné dohodě s nimi do 9. prosince, kdy bude na brněnském sjezdu zvoleno nové vedení.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
  • ČTĚTE VÍCE:
    Rozpustit sněmovnu? Rozhodnutí odloženo
    Jednání o ústavní novele, která by mohla pootevřít cestu k novým volbám, poslanci odročili. Její případné schválení se zřejmě vzdaluje.

Předčasné volby

ODS má dnes dvě nejvíce nadějné cesty k předčasným volbám. Jedna je dobrodružná a počítá s vyčerpáním všech tří možností na sestavení vlády. Nese s sebou riziko, že třetí pokus sestavit vládu dostane Paroubek.

Druhou cestou je dohoda právě s Paroubkem, který by připustil volby v roce 2008, tedy ještě před českým předsednictvím v Evropské unii.

Ani tato možnost není z pohledu ODS úplně bezpečná. Sociální demokraté by se mohli s Topolánkovou stranou domluvit na vládě, v níž by třeba mohli účinkovat v okrajové roli také lidovci.

Pak by ovšem vládu nechali projít jen svým odchodem ze sněmovny a případné dohody o předčasných volbách by vypověděli. Topolánkově menšinové vládě by pak nezbylo, než vydržet v nepříznivé pozici čtyři roky.
    

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy