Česku běží čas. EU může mít s prohibicí problém

Tereza Šídlová
18. 9. 2012 16:10
Importéři lobbují v Bruselu proti prohibici, situaci bude vysvětlovat Bendl
Odklízení alkoholu v českých obchodech.
Odklízení alkoholu v českých obchodech. | Foto: Reuters

Praha - Pozornost Bruselu upřená do Česka kvůli otravám metanolem a prohibici nabývá na intenzitě.

Příští pondělí má podle informací Aktuálně.cz o situaci jednat i vysoký orgán Evropské unie - rada ministrů pro zemědělství, kam pojede český šéf resortu Petr Bendl (ODS).

"Zvažujeme to. Ještě nejsme rozhodnuti. Poskytujeme ostatním zemím EU pravidelné informace skrze systém RASFF," sdělil Aktuálně.cz ministr Bendl.

Systém RASFF je zkratka pro Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva. Informace partnerům v EU poskytuje i Stálé zastoupení ČR při Evropské unii, které od začátku září vede nový velvyslanec Martin Povejšil.

Kromě zdravotních a kriminálních souvislostí se také otevírá otázka, zda prohibice nenarušuje pravidla EU, především volný pohyb zboží. Čechy ale podle zjištění deníku Aktuálně.cz před případnými sankcemi či rovnou žalobami z EU v tuto chvíli chrání závažnost situace.

Žaloby mohou přijít z EU

Už ve středu se bude metanolovými otravami zabývat také Evropský parlament, konkrétně výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin. Tématu se prý bude věnovat asi patnáct nebo dvacet minut.

"Chceme se seznámit se situací. Probrat to, jaká byla přijata opatření i jestli situace v Česku odpovídá evropské legislativě. Prioritou je ochrana zdraví," uvedl europoslanec Pavel Poc (ČSSD).

Právě na pravidla EU se odvolávají importéři zahraničního alkoholu nespokojení s prohibicí. Jak v pondělí Aktuálně.cz řekl Anthony Schofiled, generální ředitel likérky Jan Becher, společnost se už prostřednictvím svého nadnárodního vedení v Pernod Ricard obrátila na členy Evropské komise, aby prověřili plošný zákaz tvrdého alkoholu.

Podle něj totiž Česku běží čas, dnů na stabilizaci problému s černým alkoholem prý nemá nekonečně.

"Pokud by tato situace trvala například tři měsíce, myslím, že Česku hrozí žaloby. Nemusely by nutně být ze strany výrobců. Myslím, že by mohly přijít z EU, protože by se mohlo ukázat, že toto rozhodnutí není v souladu se zákony EU," řekl Aktuálně.cz Schofield.

Ochrana zdraví prioritou

Vlajka EU.
Vlajka EU. | Foto: Thinkstock

Členský stát Evropské unie ale může narušit pravidla vnitřního trhu, pokud jde o závažnou situaci. Prohibice byla zavedena v pátek večer, od té doby zemřeli kvůli otravě metanolem další lidé.

"Ochrana veřejného zdraví a ochrana veřejného pořádku jsou součástí primárního práva EU jako výjimky, které umožňují omezení pravidel vnitřního trhu EU. Je nutné v každém případě posoudit, zda takové omezení je v souladu s touto klauzulí. Současné podmínky zákazu alkoholu v České republice to splňují," řekl Aktuálně.cz vládní tajemník pro Evropské záležitosti Vojtěch Belling.

Jeho slova potvrzují i zdroje Aktuálně.cz v Bruselu. Podle nich EU vnímá závažnost situace a soustředí se především na zdravotní hledisko a případná rizika pro ostatní státy.

"Pokud bude pokračovat ohrožení veřejného zdraví a budou umírat lidé, ČR krok plošně zakázat alkohol obhájí. V současné době se v Bruselu neřeší obchodní hledisko, prioritou je ochrana zdraví," uvedl zdroj z Evropské komise pod podmínkou anonymity.

 

Právě se děje

Další zprávy