Bursík: Hádky u zelených nahrávají akorát ČSSD

Kateřina Eliášová
10. 7. 2008 8:16
Vicepremiér říká, proč svolal mimořádný sjezd
Martin Bursík: Takhle už to dál nejde...
Martin Bursík: Takhle už to dál nejde... | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Šéf zelených Martin Bursík ve středu večer uspěl u užšího vedení strany s žádostí svolat mimořádný sjezd strany. Odehraje se na začátku září - tedy ještě před krajskými a senátními volbami.

Bursík má za to, že se zelení musí znovu sjednotit a stát se pro veřejnost čitelnější. I o tom napsal v dopise straníkům, v němž nutnost sjezdu vysvětluje.

"Sjezd je legitimní a demokratické řešení v situaci, kdy vnitrostranické spory pronikají na veřejnost s takovou intenzitou, že strana začíná být pro voliče nečitelná, lidé nemají jistotu, kam strana směřuje a jak silný je mandát jejího vedení," napsal Bursík v dopise určeném členům SZ.

Ministr životního prostředí Martin Bursík.
Ministr životního prostředí Martin Bursík. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte více:
Hádky ve straně nás zabíjí, řekl Bursík. Svolal sjezd
Dokument: Přečtěte si, co napsal Bursík členům své strany

Stranickou jednotu by Zelení mohli ukázat i v případě možného odchodu ministra zahraničí Schwarzenberga z vlády. Martin Bursík v České televizi naznačil, že pokud ministr kvůli výsledkům auditu vicepremiéra Čunka rezignuje, mohli by ho následovat všichni ministři za Zelené. "Jestli Schwarzenberg nastaví nějakou etickou laťku, nemyslím si, že bychom ji měli snižovat," řekl.

Online deník Aktuálně.cz s Bursíkem pořídil obsáhlý rozhovor, v němž vicepremiér hovoří o devastující opozici uvnitř vlastní strany. "Našimi politickými soupeři není jen těch několik lidí, kteří ve straně zelených vystupují a priori ke všemu kriticky, nic není dobře, kteří jsou prostředníky úniku těch informací. Já si uvědomuju, že tahle situace nahrává sociální demokracii. Takže tím soupeřem je i sociální demokracie," říká Martin Bursík.

A.cz: Dosáhl jste svolání mimořádného sjezdu strany. Co bude podle vás tématem číslo jedna?

Bursíkova konkurentka ze stejné strany - Dana Kuchtová
Bursíkova konkurentka ze stejné strany - Dana Kuchtová | Foto: Ondřej Besperát

Jedním z klíčových cílů mimořádného sjezdu musí být změna stanov nebo nové stanovy, které odstraní dvouhlavost vedení Strany zelených. Na jedné straně je tu předseda a předsednictvo a na druhé straně republiková rada, která má své vedení, má silnou autonomii - a tam se naše politika rozchází. Čili to je potřeba odstranit.

A.cz: Uvažujete tedy o nějakém novém orgánu, jakým je třeba výkonná rada ODS? Který by například přijímal závazná usnesení?

Zákonodárci mají volný mandát a není žádný orgán, který by jim mohl uložit, aby se choval tak či onak. Je ale potřebné vyjasnit si kompetence a mandáty a odpovědnost jednotlivých politiků. Když je nějaký politik nominován a zvolen do nějaké vnitrostranické funkce, tak musí být jasné, jakému orgánu se zodpovídá za svoji práci. A ten orgán vyhodnocuje, jestli to ten politik zvládl nebo nezvládl, uspěl nebo ne. Podle toho je volen znovu. A tyto elementární věci u nás nefungují, protože máme ještě stanovy zděděné z doby, kdy Strana zelených ještě nebyla ani ve vládě, ani v parlamentu a bylo to vcelku jedno, protože moc o ničem nerozhodovala.

Teď už na změně stanov pracuje nový tým. Návrhy na úpravy stanov už procházejí vnitřní diskuzí.

A.cz: Chcete například zamezit tomu, kdy republiková rada řekne, že zelení vystupují z koalice a vy se pak za to omlouváte premiérovi?

Ano, například proto.

A.cz: Sjezd chcete před krajskými a senátními volbami. Proč?

Hodně teď jezdím po krajích, hodně poslouchám a slyším argumenty pro a proti.

A.cz: Proč jsou vám bližší ty "pro"?

Ten argument po volbách říká - nezabývejme se sami sebou a věnujme se kampani, to je to nejpodstatnější.

A ten argument před volbami říká, že voliči musí vědět, koho volí. A je těžké chtít po voličích, aby volili zelené, když není jasné, kam po volbách půjdou. Naplní-li se hrozba vedení republikové rady, které říká: "po volbách zhodnotíme úspěch našeho vládnutí a případně vystoupíme z koalice", tak je obtížné chtít po lidech, aby volili stranu, která říká, že vystoupí z koalice a kdo ví, co bude dělat. Takže to jsou věci, které dáme do pořádku a začneme vystupovat jednotně.

Vrátíme se tedy k tomu, že jsme politickou stranou, jejíž kroky jsou čitelné, logické, předvídatelné, která se chová ke svým koaličním partnerům solidně a která se především ke svým voličům a veřejnosti chová solidně.

A.cz: Část zelených vám vyčítá, že se v koalici jako strana málo prosazujete. Co jim odpovíte?

Je důležité si uvědomit, že podstatou koaličního vládnutí je kompromis. To není sprosté slovo. Politická strana, která měla před dvěma lety ve volbách 6,3 procent a má šest mandátů, má z logiky věci méně silné postavení, než politická strana, která vyhrála volby a má premiéra. Ten problém je v tom, že se u zelených vede vnitrostranický zápas, což je tedy normální...

A.cz: Je ale normální vést ho přes média?

Zajímavé je, přes jaká to jde média. Uvědomuji si, že politickými soupeři není jen těch několik lidí, kteří ve Straně zelených vystupují a priori ke všemu kriticky, nic není dobře, kteří jsou prostředníky úniku těch informací. Já si uvědomuju, že tahle situace nahrává sociální demokracii. Takže tím soupeřem je i sociální demokracie.

A.cz: Zklidní se to teď u vás?

Musíme si to vyříkat. Je třeba si uvědomit, že tady máme v celé republice sadu členů strany zelených, která teď kandiduje. Ti lidé si z logiky věci přejí, abychom na celostátní úrovni byli co nejúspěšnější, abychom měli sympatie veřejnosti, aby ten náš růstový potenciál byl zachován, aby kandidáti využili těch startovních bloků k tomu, že vyletí z bloků ještě dál. A tohle - si myslím - je požadavek, který slyším více a více. Ti lidé si uvědomují, že tohle individuální vystupování jednotlivých politiků na úkor důvěryhodnosti politické strany jako takové je velmi neblahá věc, kterou je třeba ukončit.

 

Právě se děje

Další zprávy