Zelení hrozí odchodem z koalice. Kvůli nemocnicím

Markéta Chaloupská a Kateřina Eliášová
14. 6. 2008 19:00
Chtějí od Topolánka slib ohledně privatizace nemocnic
Ondřej Liška, Kateřina Jacques a Martin Bursík (zleva doprava) ve sněmovně.
Ondřej Liška, Kateřina Jacques a Martin Bursík (zleva doprava) ve sněmovně. | Foto: Ondřej Besperát

Kolín - Republiková rada Strany zelených na svém dnešním zasedání v Kolíně měla řešit další z řady vnitrostranických sporů.

Na jednání rady ale nezůstalo dost jejích členů. A tak přestala být usnášeníschopná a Zelení projednali jen několik bodů.

Strana se věnovala hlavně zdravotnictví. Pohrozila, že vystoupí z koalice, pokud se Topolánkův slib neprivatizovat nemocnice nebude týkat všech zařízení řízených ministerstvem. Po premiérovi chtějí ujištění, že se nebudou fakultní nemocnice převádět na akciové společnosti.

Zelení se zabývali i poplatky. "Žádáme, aby šly vybrané peníze z poplatků přímo pojišťovnám a ne zdravotnickým zařízením," řekla předsedkyně rady Olga Zubová.

Širší vedení dále chce, aby se od zdravotních poplatků osvobodil větší okruh lidí, než předpokládá koaliční dohoda.

Koalice se nedávno shodla, že co nejrychleji osvobodí od poplatků novorozence. O návrhu bude sněmovna jednat už příští týden.

V ratifikaci Lisabonu by se mělo pokračovat

Diskuse se také vedla o Lisabonské smlouvě, kterou Irové v referendu odmítli.

Čtěte více: Reforma Evropské unie před krachem. Irové řekli NE

Strana zelených se shodla na tom, že by státy Evropské unie měly v ratifikaci pokračovat. Jednou z možných variant, jak by se také dala smlouva schválit, je podle nich vypsat celoevropské referendum.

Zelení patří k zastáncům Lisabonské smlouvy. V ratifikačním procesu by se podle nich mělo pokračovat i po irském klopýtnutí
Zelení patří k zastáncům Lisabonské smlouvy. V ratifikačním procesu by se podle nich mělo pokračovat i po irském klopýtnutí | Foto: Blahoslav Hruška

Zelení se mimo jiné vyjádřili k hlasování ministrů Martina Bursíka a Džamily Stehlíkové, kteří ve vládě podpořili česko-americkou smlouvu o vybudování amerického radaru.

Jejich "ano" radaru bylo podle rady v rozporu s usnesením stranického sjezdu.

Privatizovat letiště? A proč?

Republiková rada také přišla s tím, že nesouhlasí s privatizací letiště Ruzyně. Pokud se v odborné diskusi neprokáže, že je privatizace pro stát výhodná, tak s tím strana nebude souhlasit, vysvětloval místopředseda republikové rady Matěj Stropnický.

Zelení dále požadují, aby o privatizaci Letiště Praha jednala koalice.

Vláda chce na Letiště Praha uspořádat tendr a prodat 100 procent akcií strategickému partnerovi. Podle ministra dopravy Aleše Řebíčka projevilo o letiště zájem na šedesát pět investorů.

Část zelených chce hlavu Jacques

Část zelených dnes chtěla navrhnout odvolání Kateřiny Jacques z čela poslaneckého klubu.

Zejména 1. místopředsedkyni zelených Daně Kuchtové se totiž nelíbilo její jednání z úterka tohoto týdne. Kuchtová a další straníci museli jednání klubu opustit.

Foto: Ondřej Besperát

Zelení poslanci chtěli hovořit s dvěma rebelujícími kolegyněmi Olgou Zubovou a Věrou Jakubkovou na uzavřeném jednání klubu. Obě hrozí, že jej opustí. To ostatně potvrdily i po dnešním zasedání.

Své rozhodnutí by podle svých slov měly sdělit v nejbližších dnech.

"Atmosféra je tam velice špatná, nevím, proč tam setrvávat déle," řekla Aktuálně.cz v pondělí Zubová.

Poslankyně v poslední době často hlasují s opozicí, naposledy odmítly podpořit místopředsednické křeslo ve sněmovně pro zelené.

Čtěte více: Zelení odmítli křeslo místopředsedy sněmovny

4:2

Kuchtová spolu s dalšími straníky dorazila v úterý dopoledne na jednání klubu, za nějakou chvíli jej ale musela opustit.

"To svědčí o komunikaci uvnitř strany," řekla poté novinářům.

O jejím odchodu se hlasovalo, 4 poslanci byli pro, Zubová s Jakubkovou proti.

V souvislostech:
Kauza Vesecká: Zelená rebelka zvažuje podporu opozice
Koalice testuje většinu. Pomáhá jí nepřítomný Snítilý


"Pokud řešíme témata, která se mohou týkat personálií, uzavíráme jednání klubu. My jsme ji nevykázali, jednání jsme chtěli vést uzavřeně jen mezi členy klubu," vysvětlil předseda strany Martin Bursík.

"Je to standardní postup podle jednacího řádu poslaneckého klubu, my nedokážeme diferenciovat mezi jednotlivými hosty, kteří mají volný přístup na zasedání klubu," doplnila jej Jacques.

Právě o situaci v klubu se mělo mluvit i na dnešním jednání republikové rady Strany zelených. Kuchtová si chtěla nejprve poslechnout zprávu předsedkyně klubu Jacques, teprve pak se rozhodnout, zda padne návrh na její odvolání.

 

Právě se děje

Další zprávy