Liška smí být ministrem, řekli rozhádaní Zelení

Kateřina Eliášová
3. 12. 2007 11:55
Prezident jej jmenuje v úterý
Ondřej Liška. V pondělí z něj už možná bude ministr
Ondřej Liška. V pondělí z něj už možná bude ministr | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Česká vláda bude mít od úterka nového ministra školství. Republiková rada Zelených v neděli po mnohahodinovém jednání potvrdila nominaci Ondřeje Lišky. V pondělí pak prezident Václav Klaus oznámil, že jmenovací dekret předá Liškovi v úterý před polednem.

"Já si vážím toho, že mi ten mandát republiková rada udělila, beru to jako důležitý krok ve zralosti našich stranických struktur," řekl novinářům Liška.

"Je to začátek klidnější etapy ve Straně zelených," pochvaloval si předseda Zelených Martin Bursík.

Průběh jednání tomu ale nenasvědčoval. Spory se ale nevedly o Lišku samotného, ale o způsob, jakým proběhla jeho kandidatura na ministra.

Exministryně školství a první místopředsedkyně Zelených Dana Kuchtová Bursíkovi vyčítá, že Lišku navrhnul a tvrdě prosazoval navzdory tomu, že republiková rada nominovala nejprve exnáměstka MŠMT a učitele Ondřeje Lišky Dušana Lužného a později poslankyni Olgu Zubovou.

Martin Bursík chce napříště jednat v přírodě
Martin Bursík chce napříště jednat v přírodě | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
 

Večerníček asi nestihneme...

Zelení na jednání na Novotného lávce v Praze dorazili kolem desáté hodiny dopoledne, v jednu hodinu přišel na řadu bod školství. Slovo si vzal Bursík a po něm Dana Kuchtová. A pak bylo zasedání na hodinu přerušeno.

"Do vedlejší místnosti se zavřel Bursík, Kuchtová, člen předsednictva Tichý a šéfka klubu Jacques. Nevím, co tam řeší, máme se vrátit za hodinu," sdělil Aktuálně.cz jeden ze členů republikové rady.

Jenže ani ve tři hodiny, kdy se mělo začít opětovně jednat, se čtyřka z vedlejší místnosti zpět nevrátila. Stalo se tak až krátce před pátou.

"Dnes asi nestihneme Večerníček," glosoval zjevně rozladěný člen Zelených.

Debata nebyla ostrá. Nebo byla?

O půl sedmé večer oznámil Martin Bursík, že pro Lišku zvedlo ruku 29 členů předsednictva a proti nebyl nikdo, 12 lidí se zdrželo. "Průběh jednání byl klidný," ujištoval Bursík novináře.

Dana Kuchtová nebyla při tiskové konferenci Strany zelených se slovy jejího předsedy spokojená.
Dana Kuchtová nebyla při tiskové konferenci Strany zelených se slovy jejího předsedy spokojená. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Kuchtová on-line: Bursík neví, co je to kompromis 

"Já se domnívám, narozdíl od našeho předsedy, že debata byla velmi ostrá," kontrovala Kuchtová.

To, že debata za zavřenými dveřmi nebyla zcela bezkonflitní,  Aktuálně.cz potvrdilo hned několik členů strany. Dnešní jednání tak jasně ukázalo, že napětí mezi Bursíkem a Kuchtovou se stupňuje.

Bursík se snaží situaci ve straně všemožně zklidnit. "Dohodli jsme se na tom, že v Novém roce začneme celodenním neformálním sezením, nebudeme o ničem hlasovat a budeme si jen povídat," řekl Bursík.

"Ten kompetenční spor bude zřejmě ještě pokračovat, musíme o tom jednat dál," řekla Kuchtová. Bursík trvá na tom, že případné další kandidáty na ministra bude až do sestavení nových stanov dále vybírat předsednictvo strany, nechá si je ale napříště posvětit Republikovou radou.

 

Právě se děje

Další zprávy