Rebelky z klubu zelených neodcházejí. Chtějí jednat

Kateřina Eliášová
17. 6. 2008 15:30
Na jednání mají týden. Pak se rozhodnou
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zelené rebelující poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková zatím neopustí klub strany. Řekly to na mimořádné tiskové konferenci.

Chtějí ale jednat. Sepsaly proto 4 body, na kterých by se podle nich měl klub do týdne dohodnout a jimiž podmiňují své setrvání v klubu.

Požadují, aby jednání klubu byla otevřena vedení strany i členům republikové rady. Reagují tak na situaci z minulého týdne, kdy musela klub opustit 1. místopředsedkyně strany Dana Kuchtová. Poslanci chtěli jednat o situaci v klubu jen v šesti, Kuchtová to kritizovala.

Čtěte také: Ústupek rebelkám: Jacques skončila jako šéfka klubu

Při koaličních hlasováních by pak měli poslanci vycházet z programu strany, koaliční dohody a programového prohlášení vlády. Cokoliv, co bude nad rámec těchto dohod, by mělo být předjednáno v klubu.

Zelení poslanci by také podle podmínek obou kolegyň měli respektovat usnesení nejvyšších stranických orgánů.

"Naším cílem je pokusit se o shodu," uvedly obě poslankyně. "Nejsou to naše ultimativní podmínky, dospěli jsme s Martinem Bursíkem k tomu, že o nich budeme jednat," dodala Zubová. Co se stane, pokud se na těchto podmínkách klub neshodne, není jisté. "Zvážíme další kroky," řekla Jakubková.

Budeme jednat

Předseda zelených Martin Bursík novinářům řekl, že je připraven s oběma rebelkami jednat, do týdne je prý možné konsensus najít.

"Jsou tam ovšem i témata, která budou obtížná k vyjednání," uvedl Bursík.

Jedná se hlavně o návrh, aby klub přijímal závěry pouze konsensem a nikoliv hlasováním. "To se nám nezdá úplně být praktické," dodal Bursík.

Věra Jakubková dokonce připustila, že v takovém případě by se klub nemusel už nikdy na ničem shodnout.

"K problémům dochází jen u toho, co je nad rámec koaličních dohod, tady je skutečně tento mechanismus nutný. Není možné, aby někdo prezentoval svůj názor například na radar jako názor Strany zelených," řekla k tomu 1. místopředsedkyně strany Dana Kuchtová.

Klub nikdo neřídí

Olga Zubová dnes rezignovala na funkci 1. místopředsedkyně klubu. Z jeho čela včera odešla Kateřina Jacques. Klub teď de facto nikdo neřídí, šest poslanců teď dočasně povede Martin Bursík.

Kateřinu Jacques vystřídá pravděpodobně Přemysl Rabas. Zubová ani Jakubková klub vést nechtějí.

 

Právě se děje

Další zprávy