Nový Bursíkův problém: Část zelených proti přehradě

Pavel Baroch
24. 4. 2008 18:30
Přehrada zatopí desítky domů v Nových Heřminovech
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Pavel Baroch

Nové Heřminovy/Praha - Ve Straně zelených se rodí nový spor. Tentokrát jde o plánovanou stavbu přehrady na řece Opavě, která má zatopit část obce Nové Heřminovy.

Návrh postavit u Bruntálu novou přehradu, která má ochránit Krnov a další obce před povodněmi, předložil do vlády ministr zemědělství Petr Gandalovič spolu s ministrem životního prostředí a předsedou zelených Martinem Bursíkem.

Jenže s tímto plánem, který kabinet už odhlasoval, nesouhlasí vedení severomoravské Strany zelených včetně poslankyně Věry Jakubkové, zvolené do sněmovny právě z tohoto regionu. Právě slib, že udělá všechno proti plánované stavbě přehrady, byl jedním z bodů její předvolební kampaně.

"Podle mě je to paskvil. To, že vláda už rozhodla, ještě nic neznamená," řekla Aktuálně.cz Jakubková. Dodala, že téma přehrady by měla v květnu projednat krajská konference strany, a pak by s tím chtěla jít na republikovou radu zelených.

Poslankyně Eva Jakubková
Poslankyně Eva Jakubková | Foto: Ondřej Besperát

V prvním kole neuspěla

Těsně před jednáním vlády o přehradě v Nových Heřminovech chtěla Jakubková definitivní verdikt aspoň oddálit. Napsala zeleným ministrům, ať se minimálně zdrží hlasování, a Bursíka požádala, aby se pokusil projedávání tohoto bodu z programu stáhnout.

"Nedostala jsem žádnou reakci," řekla Aktuálně.cz Jakubková, která chtěla dosáhnout toho, aby se o přehradu napřed jednalo v poslaneckém klubu Strany zelených.

Jakubkové vadí i to, že heřminovská radnice nebyla přizvána k jednání o posuzování rlzných variant protipovodňové ochrany. "Bylo by vhodné k tomu připustit veřejnost," soudí poslankyně, podle níž schválená přehrada zdaleka neřeší ochranu celé oblasti před velkou vodou.

"Všechna navrhovaná řešení, ve kterých figurovala přehrada, byla připravena bez účasti obce a za zavřenými dveřmi," postěžoval si heřminovský starosta Radovan Jílka, podle něhož existují i jiné možnosti protipovodňové ochrany, které jsou šetrnější a desítky domů v Nových Heřminovech by nemusely skončit pod hladinou nové přehrady.

Nové Heřminovy
Nové Heřminovy | Foto: Aktuálně.cz

Bez přehrady to prý nejde

Ministerstvo zemědělství ovšem tvrdí, že ze všech zkoumaných protipovodňových opatření vyšla přehrada jako nejlepší.

"Studie ukázaly, že pouhé zvýšení kapacity koryta řeky Opavy a hráze by se při povodni promítly níže na toku. Nejefektivnějším se ukazuje zadržení a zpomalení povodně na horním toku," poznamenal mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček.

S tím souhlasí i ministerstvo životního prostředí, které považuje za úspěch, že se mu aspoň podařilo prosadit malou přehradu místo plánované velké přehrady. Zatímco velké přehradě mělo padnout za oběť 156 domů, z toho 87 obytných, pod hladinou menší hráze skončí 56 budov, z toho 24 obytných.

"Pro majitele zasažených nemovitostí jsme připravili řešení v podobě nadstandardních náhrad za jejich domy a hospodářské objekty," slíbil ministr zemědělství Petr Gandalovič. Vláda vyčlenila na kompenzace 200 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy