Bursíkovi kritici chtěji mimořádný sjezd. Kvůli radaru

Kateřina Eliášová
26. 5. 2008 15:40
Na Bursíka se zlobí zahraniční expert strany
Ministr životního prostředí - Martin Bursík.
Ministr životního prostředí - Martin Bursík. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - U zelených už je zase horko kvůli radaru. Objevila se dokonce výzva k tomu, aby strana svolala co nejdříve mimořádný sjezd.

Vyplývá to z dopisu Jiřího Čáslavky Martinu Bursíkovi. Čáslavka je vedoucím zahraniční sekce Strany zelených.

"Jelikož již dále odmítám být zajatcem Tvých osobních ambicí na úkor našeho programu, tak tímto vyzývám další členy SZ, aby se zamysleli nad možností svolat co nejdříve mimořádný sjezd," píše Čáslavka Bursíkovi v dopise, který má Aktuálně.cz k dispozici.

Bursík už reagoval. Proti svolání mimořádného sjezdu nic nenamítá, podle něj by se ale měl konat ještě před letošními podzimními volbami.

"Důvody pro můj vstřícný postoj ke svolání sjezdu jsou ovšem odlišné od těch, které uvádí autor dopisu: dejme lidem jasnou odpověď, chceme-li být jako nyní odpovědnou středovou stranou s největším koaličním potenciálem, nebo rozbít tuto vládu a bezvýhradně se připojit k levici," odpověděl Čáslavkovi šéf zelených.

Rodinná firma

Čáslavka v dopise šéfa strany Bursíka také obvinil, že se chce za každou cenu udržet ve vládě, a vytýká mu nedostatečnou loajalitu straně.

"Stranu vedeš jako rodinnou firmu a věcná diskuse s Tebou již není možná bez toho, aby člověk, který má jiný názor, nezískal nálepku opozičníka a nepřítele," napsal Čáslavka.

"Mnohem pohodlnější by pro mne bylo, kdybych své postoje upravoval podle politických preferencí," kontroval Bursík.

Dopis je reakcí na středeční schválení jedné z česko-amerických smluv o radaru. Vláda ji schválila jednomyslně, hlasování se zdržel jen ministr školství a místopředseda zelených Ondřej Liška.

Čáslavka Bursíkovi připomněl minulý stranický sjezd. Tam se strana rozhodla, že umístění radaru v ČR může být zvažováno pouze na multilaterálním základě a pouze pokud dojde k jeho plné integraci do obranného systému NATO.

Radar v NATO

Radar ale nemá v tuto chvíli plně integrován do obranného systému NATO, výhradní velení mají podle smlouvy Američané.

Foto: repro Aktuálně.cz
Exkluzivně: Co stojí ve smlouvě o americkém radaru
Smlouva: Když Česko radar zruší, USA musí do 2 let pryč
Radar v Brdech: Co Američané postaví, to bude Čechů
Vyjednavačka o radaru: Červený knoflík zmáčkne Američan

"K plné integraci, a tím i ke splnění jedné z hlavních podmínek stanovené naším sjezdem, může tedy dojít nejdříve na příštím summitu NATO za rok. Výsledky bukurešťského summitu NATO již ostatně začátkem dubna vyhodnotila Republiková rada SZ, ale Ty její usnesení zcela ignoruješ," napsal také Čáslavka.

"Pokud by se straníci SZ skutečně většinově domnívali, že státnická činnost spočívá pouze v péči o růst vlastních stranických preferencí, nemohla by ČR v dlouhodobém horizontu dostát závazkům vyplývajícím z mezinárodních smluv, protože by zásadně měnila svou politiku po každých volbách. K takové politice bych se já přiklonit nemohl," uzavřel Bursík. .

 

Právě se děje

Další zprávy