Dolínek a Birke míří do vedení ČSSD. Máme všichni stejné šance, tvrdí volební manažer strany

Kateřina Frouzová Kateřina Frouzová
14. 2. 2017 19:33
Volební manažer ČSSD Jan Birke a náměstek pražské primátorky Petr Dolínek mají podle současného plánu části sociálních demokratů nahradit v nejužším vedení strany místopředsedy Martina Starce a Lenku Tesku Arnoštovou. Volební sjezd proběhne na konci března v Brně, premiér Bohuslav Sobotka nejspíš post předsedy strany obhájí.
Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) vede v Praze resort dopravy.
Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) vede v Praze resort dopravy. | Foto: Magistrát hlavního města Prahy

Praha - Nervozita sociálních demokratů před sjezdem vrcholí spolu se zákulisním vyjednáváním o to, kdo získá místopředsednické posty. Z nynějších dohod vyplývá, že velké šance uspět na brněnském sjezdu koncem března má poslanec a volební manažer strany Jan Birke a náměstek pražské primátorky Petr Dolínek. Nahradit by mohli současné místopředsedy Martina Starce a náměstkyni ministra zdravotnictví Lenku Tesku Arnoštovou.

Odchod Starce je už prakticky jistý. Dostal novou funkci finančního ředitele strany, takže se jeho post v nejužším vedení ČSSD uvolní. Svou rezignaci už dokonce veřejně oznámil. Starcovu pozici by tak mohl obsadit právě Birke. "Máme všichni stejné šance. Necítím se jako velký favorit, jdu tam s velkou pokorou. To říkám na rovinu," komentoval své vyhlídky Birke. 

Případné angažmá náměstka Dolínka je složitější. Pražská organizace ČSSD je sice silná a jednotná, ale už má dvě místopředsedkyně - ministryni práce Michaelu Marksovou a náměstkyni ministra zdravotnictví Lenku Tesku Arnoštovou. Tři z celkem pěti křesel místopředsedů Praha získá těžko, a pokud chce ČSSD ve vedení strany Dolínka, nejspíše ho bude muset vyměnit za jednu z uvedených političek.

Jisté přitom je, že náměstek primátorky má podporu kolegů z hlavního města, což z něj činí favorita. "Praha je jednotná, má svého silného kandidáta, je to náměstek primátorky a bývalý předseda mladých sociálních demokratů. To znamená, že už vykonával celostátní funkci," uvedl bývalý ministr Zemanovy vlády a vlivný pražský sociální demokrat Karel Březina. Nechtěl hovořit o tom, jestli Dolínek nahradí Tesku Arnoštovou, ale připustil, že pro Dolínka shánějí podporu i v dalších regionech. "Výsledkem toho dostal několik nominací i z ostatních krajů. Doufám, že se nám ho podaří zvolit místopředsedou," řekl Březina.

Na počet nominací je na tom Arnoštová lépe - v krajích a za jednu zahraniční organizaci ČSSD jich získala celkem deset, zatímco Dolínek sedm. Samotný počet nominací sice může být vodítkem, bude však záležet i na zákulisních dohodách delegátů na sjezdu.

Přehled nominací ČSSD

Každá krajská organizace před sjezdem hlasuje o tom, koho chce vidět ve vedení strany. Na sjezdu pak o výsledném obsazení postů místopředsedů rozhodují delegáti. Vybírají právě z politiků, kteří v regionech získali nominaci. Bohuslav Sobotka získal 14 nominací (13 z krajů a jednu ze zahraničí) na předsedu strany. Nominace na první místopředsedy: Milan Chovanec (11), Jeroným Tejc (3). Návrhy na místopředsedy: Lubomír Zaorálek (10), Michaela Marksová (10), Lenka Teska Arnoštová (10), Jan Birke (8), Jan Hamáček (8), Petr Dolínek (7), Martin Starec (4), Jaroslav Foldyna (1), Milan Chovanec (1), Jeroným Tejc (1).

Bez ohledu na ně se náměstkyně ministra zdravotnictví nehodlá své pozice vzdát. "Kandidovat určitě budu a uvidíme na sjezdu strany, jak to dopadne. Mám s paní Marksovou z krajů devět nominací, což je vysoké číslo," uvedla Arnoštová. 

Premiér Bohuslav Sobotka získal podporu s výjimkou jihočeské ČSSD ve všech krajích. O post jeho zástupce, tedy prvního místopředsedy, se "popere" ministr vnitra Milan Chovanec a poslanec Jeroným Tejc.

Celkem pět pozic řadových místopředsedů ČSSD by podle stávajících předpokladů měl obsadit ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ministryně Marksová, předseda sněmovny Jan Hamáček a pak právě Birke s Dolínkem. Složení se ještě může změnit třeba v případě, kdy se funkci řadového místopředsedy pokusí získat neúspěšný uchazeč o místo "Sobotkovy dvojky" - tedy Tejc, nebo Chovanec.

 

Právě se děje

Další zprávy