Bendl: Ministra dopravy bych samozřejmě vzal

Petr Holub
17. 6. 2010 19:55
Bylo to normální, žádní kmotři, říká středočeský lídr ODS, který přišel o podporu kraje
Bendl: Kmotři už nemohou nakupovat hlasy.
Bendl: Kmotři už nemohou nakupovat hlasy. | Foto: Ludvík Hradilek

Ze všech kandidátů ODS získal ve volbách nejvíc preferenčních hlasů. V pozici volebního lídra získal pro ODS nejlepší krajský výsledek. Přesto o dva týdny později odmítl regionální sněm jeho kandidaturu na místopředsedu strany.

Petr Bendl končí po osmi letech ve funkci místopředsedy právě ve chvíli, kdy získal svůj nejlepší volební výsledek. Středočeští občanští demokraté rozhodli, že se na víkendovém kongresu bude o Bendlovo místo ucházet europoslanec Milan Cabrnoch.

„Možná jsem podcenil zákulisní dohody, které se občas někde dělají. Z jedenácti oblastních sněmů, které nedávno proběhly, jsem dostal v osmi podporu při tajném hlasování. Na regionu to proběhlo jinak. Tak možná to bylo tím," zdůvodňuje svůj stranický neúspěch bývalý hejtman a exministr dopravy Petr Bendl v rozhovoru pro Český rozhlas 6 a Aktuálně.cz..

A.cz: Zasáhli podle vás "velrybáři" nebo "kmotrové" i u vás?

Prostě máme demokracii. Možná jasem příliš spoléhal, že volební výsledek hovoří za všechno. Ale člověk míní a život mění.

A.cz: Nějaké výhrady či kritiku vaší práce jste zaslechnout musel. Co říkali vaši kritici?

Říkali, že by měl přijít někdo nový a že se mnou třeba počítají někde jinde. Nebyla to ani kritika.

A.cz: Takže převládl názor, že staré vedení kraje, kde jste byl třeba vy a mladoboleslavský primátor Nwelati, je třeba nahradit někým novým, tedy poslancem Tluchořem nebo bývalými ministerskými náměstky Fuksou a Šnajdrem?

To jsem říkal bezprostředně po regionálním sněmu. Asi to tak je.

A.cz: Prostě běžné politické dohadování a žádné temné síly?

Bylo to úplně otevřené. Luděk Rubáš vystoupil a řekl, že doporučuje za místopředsedu Milana Cabrnocha. Ale už jsem to skousnul. Život jde dál a člověk nemusí mít za každou cenu tuhle funkci.

Ctím jednu zásadu

A.cz: Nějaké nominace na místopředsedu přece jen máte. Je tedy vyloučeno, že byste v určitém okamžiku vstoupil do boje?

Naše stanovy říkají, že do funkce nominuje místní sdružení. Ale nad tím jsou v hierarachii ještě oblasti a regiony a já jsem nedostal důvěru svého regionu. Ctím jednu zásadu: jsem ze středních Čech a když nedostanu podporu od středních Čech, tak by nebylo správné kandidovat.

A.cz: Střední Čechy tedy budou jednotně podporovat Milana Cabrnocha?

Střední Čechy ho nominovaly a další jednání už povede Milan Cabrnoch sám.

Loňský kongres ODS a na něm bývalý chomutovský senátor Novák, jeden z mužů s pověstí kmotra.
Loňský kongres ODS a na něm bývalý chomutovský senátor Novák, jeden z mužů s pověstí kmotra. | Foto: Ludvík Hradilek

Nevím, proč mluví o kmotrech

A.cz: Říká se, že v ODS stačí k ovládnutí stranického vedení dohoda čtyř nebo pěti velkých krajů. Může fungovat i tentokrát. Čtyři nebo pět krajských vůdců pak obklopí budoucího předsedu Petra Nečase neprodyšnou hradbou a o všem ve straně budou rozhodovat šéfové z Prahy, středních Čech, Brna a Ostravy. Nemůže to tak dopadnout?

Kdyby si byli všichni absolutně jisti, že všichni odhlasují v tajné volbě přesně to, co dohodnou krajští předsedové, pak by to bylo možné. Ale nakonec do toho stejně nikdy nikdo nevidí. To by ani kongres nemusel být. Prostě by se výsledek napsal a Petr by nám ho oznámil. Rozhodne kongres, který třeba vezme v potaz nějaké doporučení Petra Nečase.

A.cz: Lidé z okolí Petra Nečase používají zhruba následující rétoriku: Strana je prolezlá kmotry a velrybáři, musíme se jich zbavit. Kongres bude prát špinávě prádlo jako loni v prosinci?

Nevím, čemu říkáme kmotři. Nikdo na to nemá jasnou odpověď. Obvykle se říká, že to jsou lidé, kteří najímali lidi, aby změnili poměr sil v členské základně. S jejich pomocí rozhodovali o nominaci delegátů na regionální sněmy a kongresy. To se zásadně změnilo na předposlední výkonné radě. Minulý kongres jí uložil, aby přišla se změnou delegátského systému, a výkonná rada odsouhlasila, že už se nebude delegovat na základě počtu členů, ale na základě volebního výsledku a velikosti regionu. Kmotři už nemohou nakupovat hlasy.

A.cz: Proč se tedy pořád mluví o tom, že je třeba s kmotry a velrybáři zatočit?

Nevím. Prostě si to žije svým životem.

O ministerstvech příští týden

A.cz: I podle vás jsou nezbytné další personální změny v ODS?

ODS se sebou něco udělat musí. Volby naznačily, že ke ztrátě důvěry postupně dochází. Příchod Petra Nečase pád preferencí zastavil a otočil kola dějin, ale nemělo by u toho zůstat.
 
A.cz: Máte prý zájem o místo ministra dopravy. Platí to pořád?

Byl jsem členem kompetenčního týmu Petra Nečase pro oblast dopravy. Podílel jsem se na všech programových tezích. Ale ani Petr Nečas sám netuší, jaká vypadne z koalice dohoda o ministerstvech. Teď všichni žijí jenom debatou o principech, na kterých se koalice dohodne. Na diskuse o rozdělení křesel dojde příští týden.

A.cz: Vy byste chtěl být ministrem dopravy?

Kdybych tu nabídku dostal, tak bych to samozřejmě vzal.

 

Právě se děje

Další zprávy