Bémova rivalka: Opencard je velký tunel

Kateřina Eliášová
3. 2. 2010 13:10
Markéta Reedová opouští Evropské demokraty a jde do strany Radka Johna
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Někdejší náměstkyně primátora Pavla Béma Markéta Reedová se chce po podzimních komunálních volbách stát primátorkou.

V úterý oznámila přestup z SNK ED, které do té doby předsedala, do Věcí veřejných, které vede Radek John. SNK-ED po ní převzal pražský zastupitel Jiří Witzany.

Reedová se po minulých komunálních volbách stala náměstkyní primátora. Loni v prosinci ale z městské rady odešla. Pokoušela se prosadit protikorupční strategii Prahy, radní, většina z ODS, ji ale neschválili.

Markéta Reedová odpovídala online od 11:00.

Odpovězeno: 03. 02. | 11:07Autor: jo

Otázka: Vymeťte tu klientelistickou smečku ODS z Prahy. Ať se Vám daří.

Markéta Reedová:: Hezký dobrý den, děkuji za podporu, pokusím se voliče nezklamat a nabídnout jiný styl vedení a jinou vizi pro rozvoj Prahy. Ovšem záleží na voličích, jakou podporu dostanu.

Odpovězeno: 03. 02. | 11:20Autor: Jan Berki

Otázka: Dobrý den,
co Vás vedlo ke změně politické příslušnosti?
Děkuji.

Markéta Reedová:: Bylo několik důvodů. Za prvé, strana SNK ED se rozhodla věnovat pouze nejnižší komunální politice, za druhé, strana trpěla problémy díky ne příliš vydařené fúzi SNK a Evropských demokratů, kdy nakonec kvůli různým osobnostním rozporům vznikly paradoxně strany tři a to EDS Jany Hybáškové a Starostové a nezávislí Stanislava Polčáka, proto SNK ED ztratili svoji pozici a tomu odpovídaly i volební výsledky. Příkladem je fakt, že evropské volby v roce 2004 byly úspěchem spolupráce pro SNK a Evropské demokraty. Získali 11% hlasů, v minulém roce ve volbách do EP jsme získali 1,7%, je to tedy přirozený vývoj a já jsem nikdy netvrdila, že mám sílu tento trend zvrátit. Nicméně, když jsem na naléhání přijala post předsedkyně, bylo to pouze za podmínky, že budu tzv.krizovým manažerem a dala jsem si několik úkolů: 1. naplním usnesení Sněmu, že nebudeme kandidovat samostatně do předčasných parlamentních voleb, takže nabídnu smysluplnou volební spolupráci, 2. že zajistím funkční předsednictvo a pokusím se vymoci peněžní prostředky, o které se strana dlouhodobě soudila za mandáty. Myslím, že všechny body jsem splnila, proto již nemám straně co nabídnout a naše cesty se logicky rozcházejí. A to jsem avizovala kolegům dostatečně s předstihem.

Odpovězeno: 03. 02. | 11:24Autor: Michal

Otázka: Dobrý den, pravděpodobně teď budete obviňována z toho, že jste k VV přestoupuila kvůli větším šancím uspět v politice. Na druhou stranu, politik, který o to neusiluje, dělá svou práci zbytečně. Doufám, že nadále zůstanete političkou, kterou neprovázejí žádné skandály.

Markéta Reedová:: Ke svému odchodu jsem se vyjádřila v předešlé otázce, nicméně, vy jste to vystihl naprosto přesně. Samozřejmě, že snaha politických konkurentů ve chvíli, kdy začínáte mít politickou váhu, je vás skandalizovat, ale mohu s jistotou říct, že nedělám nic, za co bych se musela stydět před sebou nebo ostatními lidmi, a tak to i zůstane.

Odpovězeno: 03. 02. | 11:34Autor: wena

Otázka: Dobrý den. Dovolte mi citaci P. Béma: "oba bývalí radní nejspíše nevyřkli na mou adresu zlého slova. Těžko by také mohli. Právě já jsem je totiž do RHMP vybral a do poslední chvíle se snažil jejich přítomnost a výsledky obhajovat"
Citát se týká Vašeho setkání s V.Havlem, který kritizoval ODS...

Markéta Reedová:: V roce 2006 jsem se dostala do situace, že ačkoli jsem před tím byla viditelným, ostrým opozičním politikem, naše strana získala ve volbách 5% hlasů vedle 54% hlasů ODS. Taková byla volba Pražanů, dostala jsem se tedy do situace, kde jsem měla volbu, buď zůatat v opozici, anebo se pokusit ovlivňovat a některé věci prosazovat ve vedení města. Proto jsem přijala nabídku Pavla Béma. Nicméně postupem času se ukázalo, že ačkoli jsem některé věci prosadila, včetně např. veřejných zakázek, které jsou přístupné na internetu, ty podstatné věci, zejména v protikorupční oblasti, se nedařilo prosadit. Proto jsem se rozhodla rezignovat. Věřím však, že v podzimních volbách získám spolu s Věcmi veřejmými takovou podporu Pražanů, že budu moci skutečně věci v Praze ovlivňovat, protože právě čas trávený v opozici vedení města mi dává jasnou představu, co město potřebuje a čeho se naopak musí zbavit.

Odpovězeno: 03. 02. | 11:37Autor: wena

Otázka: Co si o uvedené citaci myslíte? Na mě dělá dojem, že P. Bém má pocit, že lidé, kteří pro něj pracovali musí ctít naprostou loajalitu a proto je jakákoliv kritika nepřípustná. Toto je v podstatě otevřené přiznání ke klientelismu. Co si o tom myslíte vy?

Markéta Reedová:: Chci jen říci, že já jsem politik, který je schopen dohody, pokud to má přínos pro lidi, které zastupuji, ale nejsem ochotna dělat kompromisy v zásadních otázkách a nikdy nezaměňuji loajalitu za servilitu, což Pavel Bém ví, proto jsem také rezignovala.

Odpovězeno: 03. 02. | 11:40Autor: karel

Otázka: drzim vam palce, doufam, ze zustanete politickou pro obcany. praha nutne potrebuje nove dobre vedeni. spolupracujete taky se stranou zelenych?

Markéta Reedová:: Děkuji za podporu, se Stranou zelených máme řadu společných zájmů zejména co se týče kvality životního prostředí ve městě, stejně jako Zelení i já si myslím, že není potřeba, aby byly všechny zelené plochy zastavovány. Sdílím názor, méně betonu, více zeleně a v rámci zastupitelstva myslím, že máme dobrou spolupráci.

Odpovězeno: 03. 02. | 11:49Autor: Jiří Voseček

Otázka: Dobrý den, jak se díváte například na zavedení mýta v centru Prahy? Myslíte si, že je reálný termín 2015? Nebo snad pokud "by se chtělo", tak by to šlo i dřív? Jak by jste Vy řešila hrozby stávek odborů DP, které nedávno proběhly?

Markéta Reedová:: Zavedení mýtného může mít pozitivní vliv na dopravu v centru města, která je v této situaci poměrně špatná. Nicméně to musí být podmíněno několika kroky, a to je dostavba vnějšího a vnitřního okruhu a také vybudování sítě "park and ride", kdy lidé, kteří přijíždějí za prací, mohou auto nechat pohodlně na okraji města a dále použít MHD. Bez těchto kroků by zavádění mýtného nebylo úspěšné.
A od toho se odvíjí i termín zavedení mýtného. Co se týče hrozby stávky DP, tam se ukázalo to chaotické a nekoncepční vedení, které město uplatňuje. A také flagrantní střet zájmů, kdy politici ve vedení města zároveň sedí ve vrcholných orgánech DP. To se musí změnit. Zároveň jsem jednoznačně proto, aby MHD v Praze měla prioritu, aby se dbalo na hospodárnost, ale také na zvyšování kvality, protože to je jediná cesta, jak přesvědčíte lidi, aby přesedli z aut do prostředků MHD a šetřili tak životní prostředí v hlavním městě.

Odpovězeno: 03. 02. | 11:54Autor: Roman

Otázka: Je to asi takto?: Většina zastupitelů má své "zájmy" a tak se nestarají o "zájmy" ostatních, jenže někdy to někdo přežene (nahrabe si přespříliš), nebo se něco provalí do médií a pak se všichni třesou a dělají mrtvé brouky. Sám čestný zastupitel nemá šanci-ostatní ho buď zlákají,nebo ho dostanou ven

Markéta Reedová:: Chápu vaše pocity, zejména když čtete média, tak toto ve vás může převládnout. Nicméně nemá cenu se utápět v negativních myšlenkách, ale má cenu věci měnit. I v politice jsou slušní lidé a já věřím, že jsem jedním z nich. Jde o to, jak se k tomu postaví voliči.

Odpovězeno: 03. 02. | 12:02Autor: Jan Lebl

Otázka: Dobry den,
Myslite si, ze mate realnou sanci se stat primatorkou Prahy?Vzhledem k preferencim ODS, TOP 09, ktere jsou v Praze vyssi nez VV. O OpenCard uz toho bylo receno hosne, ale nikde jsem neslysel jaky je Vas nazor a jake kroky ucinite v pozici primatorky Prahy. Jsou i jini "kostlivci".Dekuji

Markéta Reedová:: Já věřím, že spolu s Věcmi veřejnými nabídneme takový program, který Pražany osloví. Praha má být podle mého názoru: inovativní, inspirativní, sebevědomá a kulturní a magistrát musí lidem zajišťovat vstřícnou správu bez zbytečné byrokracie a vše objímající korupce. Tímto směrem půjde i vize, kterou představím. Co se týče Open Card, divím se, že můj názor neznáte, protože jsem se stavěla k projektu od počátku kriticky a byl to jeden z důvodů, proč jsem rezignovala na post náměstkyně. Tento projekt v plné nahotě ukázal problémy, na které jsem již dlouhodobě poukazovala, prostřednictvím protikorupční strategie, kterou kolegové z rady dvakrát smetli se stolu. Jsou to typově problémy se zadáváním veřejných zakázek, nevýhodnými smlouvami, nedostatečnými kontrolními mechanismy atd., jsem přesvědčena, že Opencard není selhání jedince, ale jedná se o systémové selhání a proto se mohou objevit další stejně problematické projekty. To ovšem kolegové nechtěli slyšet a jejich snaha zamést celou věc pod koberec je pro mě neakceptovatelná.

Odpovězeno: 03. 02. | 12:11Autor: RK

Otázka: Dobrý den, můžu se zeptat co vás vedlo k tomu stát se náměstkyní v područí ODS? to Vám tato svoloč dříve nevadila?Kdyby se vám podařil prosadit váš protikorupční plán,tak byste s nima vládla vesele dál, nemýlím-li se. Nebo jste "prozřela" až příliš pozdě oproti obyčejným občanům? Bože můj.....

Markéta Reedová:: Ať se vám to líbí, či ne, ODS je v Praze zatím nejsilnější politickou stranou a o tom rozhodli voliči. Jak už jsem řekla, dostala jsem se do situace, kdy jsem buď mohla zůstat v opozici, což naší straně vyneslo pouze 5% hlasů, anebo se budu snažit ovlivnit vedení města. A částečně se mi podařilo některé věci prosadit, např. evropské fondy a jejich čerpání bylo nastaveno transparentním a férovým způsobem, čerpání je plynulé, nedochází ke zpožďování, což se nedá říct o ostatních krajích. V protikorupční oblasti jsem prosadila, aby veřejné zakázky, které zadává město, byly pod větší kontrolou veřejnosti na internetových stránkách, zmapovala jsem spolu s externími odborníky korupční rizika na magistrátě a navrhla jasná opatření k omezení prostoru pro korupci, která směřovala například právě do oblasti zadávání veřejných zakázek a nakládání s majetkem. Nicméně kolegové z rady tato opatření odmítli a to byl nakonec také důvod, proč jsem rezignovala. Co se týče ODS, jako pravicovému politikovi je mi programově blízká, nicméně, styl práce a to, jakým způsobem uplatňují politiku v praxi, vidím rozdílně.

Odpovězeno: 03. 02. | 12:18Autor: Blondie

Otázka: Patříte ke kritikům Pavla Béma, ale přece jen vládl na radnici s Vaší tichou podporou, zas až tak hlasitě jste se proti němu nestavěla... Proč jste víc nebyla slyšet, když je jasné, že ODS si na magistrátu dělá co chce

Markéta Reedová:: Pokud byste sledoval moji práci, tak byste zjistil, že já jsem často byla v některých zásadních věcech proti, a to jsem i jasně a hlasitě vyjadřovala, například jsem nesouhlasila s vizí Pavla Béma pořádat v Praze olympijské hry a těch věcí by se našlo více. Koneckonců zásadní rozpor byl i ve věcech protikorupčních a to vyústilo mojí rezignací. Na druhé straně jsem politik, který se pro dobro věci dokáže s ostatními politiky dohodnout a dokáže přistoupit na kompromis. Ale musí být přijatelný. Politika by neměla být zákopovou válkou, jak to předvádějí naši poslanci, ale měl by to být věcný střet vizí a názorů.

Odpovězeno: 03. 02. | 12:23Autor: LaHire

Otázka: Jak velký tunel je podle Vás OpenCard?

Markéta Reedová:: Velký. Je to směsice nekompetentnosti, chaosu ve vedení projektu a zároveň i možného záměru zneužít veřejné prostředky. Je tedy důležité, aby byly udělány zásadní změny - vyvozena osobní odpovědnost, nejen na straně úředníků, ale i politiků, posouzena trestně právní odpovědnost a zavedeny systémové změny v oblasti zadávání veřejných zakázek, uzavírání smluv, v oblasti kontroly a jasného nastavení odpovědností. Nicméně jednání města jde opačným směrem.

Odpovězeno: 03. 02. | 12:27Autor: Arthur Longen

Otázka: Proc vstupujete zrovna k Janouskovi do Veci Verejnych? Na duverohodnosti Vam to zrovna dvakrat nepridava...

Markéta Reedová:: Já nedám na různé spekulace, které zejména vycházejí od hochů z ODS, kteří se tak snaží eliminovat svoji konkurenci. A to, že jsou VV velkou konkurencí, je čím dál tím jasnější. Raději dám na osobní zkušenost a ta je zatím s VV velmi dobrá a nemám nejmenší důvod si myslet, že by snad kontroverzní lobista Janoušek měl jakýkoli vliv. VV nabízejí nové tváře, řadu mladých lidí, mají tah na branku a jsou také jediná strana, která se nebojí do politiky zahrnout nejen své členy, příznivce, ale i voliče. Pokud bych však měla nějaký důkaz, že na tom, co tady tvrdíte, je něco pravdy, tak pak bych samozřejmě nemohla působit ve VV a odešla bych. Ale v tuto chvíli nic takového neexistuje.

Odpovězeno: 03. 02. | 12:32Autor: J.Filipec

Otázka: Dobrý den.Prošla jste v poslední době Václavské náměstí od hora dolu kolem pulnoci? Opravdu nikomu nevadí desítky dealerů tmavé pleti ,kterých tam je více než turistů?!!

Markéta Reedová:: Ano, nedávno jsem šla po Václavském náměstí a mám stejný dojem jako vy a to je přesně to, co bych ráda změnila a na co se zaměří i náš program, Praha musí být místem, které je bezpečné a kde lidé rádi žijí a nebojí se chodit po ulicích a ti, kteří město navštíví, mají důvod se sem znovu vracet. Myslím, že zrovna Václavské náměstí je potřeba vyčistit a změnit jeho vzhled, počkejte si na program, který postupně budeme představovat.
Omlouvám se, že se mi nepodařilo odpovědět na všechny otázky, pokud máte zájem, můžete mě kontaktovat na mém e-mailu: [email protected] nebo prostřednictvím mých webových stránek www.reedova.cz
Moc všem děkuji za dotazy a přeji hezký zbytek dne.

 

Právě se děje

Další zprávy