Bém se pustil do Langera: Policie má nadbytek pravomocí

Kateřina Eliášová
4. 12. 2008 11:35
Místopředseda ODS mluví o nedokonale chráněném soukromí i o Lisabonu
Na mítinku nemohl chybět ani pražský primátor Pavel Bém.
Na mítinku nemohl chybět ani pražský primátor Pavel Bém. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Mirek Topolánek a jeho lidé nedokázali splnit jednu z hlavních priorit ODS: malý, levný a efektivní stát. Podle pražského primátora Pavla Béma je to důležitá příčina volebního debaklu v krajských a poté i senátních volbách.

Vyzyvatel současného šéfa ODS v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz kritizoval i ministra vnitra Ivana Langera. Policie prý má přespříliš pravomocí.

"My jsme nechtěli policii s většími pravomocemi - a máme ji. Nechtěli jsme policii, která má další a další nové možnosti sankcionování občanů," prohlásil pražský primátor.

"Do kongresu můžeme svádět tvrdé diskuse. Ale po kongresu je nezbytné najít v sobě odvahu, energii, sílu, zodpovědnost a sebereflexi k tomu, abychom se pokusili jít dál, jako strana s jednotnou vizí, řekl pražský primátor.

Aktuálně.cz: Jste kritikem vlády Mirka Topolánka. Kde podle Vás dělá premiér chybu?

Téměř na každém kroku lidského konání, které já mám možnost hodnotit a vidět. Představoval jsem si, že za vlády ODS uděláme zásadní kroky k tomu, aby stát byl malý, levný a efektivní. Aby nezasahoval do našich životů tam, kde nemusí. Aby nebobtnal, aby nezískával nové paternalistické pravomoci. Opak je pravdou. Stát se nezeštíhlil, počet ministerstev se nesnížil, počty úředníků a státních zaměstnanců taktéž ne.

A.cz: Topolánek o chybách vlády už několikrát otevřeně mluvil. Připomněl také, že ODS musela ve vládě udělat hodně kompromisů vůči zeleným a lidovcům? Nebo se na to podle Vás jen vymlouvá?

Jistě se každý může vymlouvat nebo omlouvat své kroky někým či něčím. Podstatné je, že vládnout se musí v nějakých mantinelech, a nikoliv za každou cenu. S nedotknutelností soukromí jako největší hodnotou, kterou máme jako pravicoví politici chránit, zacházíme strašně nezodpovědně. Nevím, co se za ty dva roky zásadně změnilo tak, aby naše soukromí bylo chráněno více, než jak jsme o něj pomalu přicházeli za osm let vlády ČSSD. To jsou desítky či stovky zásahů do zákonů, do našich pracovních vzorců konání.

A.cz: Naše soukromí je tedy nedokonale chráněno?

Je to otázka pravomocí státních institucí, reprezentovaných například Policií České republiky. My jsme nechtěli policii s většími pravomocemi - a máme ji. Nechtěli jsme policii, která má další a další nové možnosti sankcionování občanů. Chtěli jsme daně a daňový systém, který je jednoduchý, který dramaticky zlevňuje daňovou správu, chtěli jsme daňové přiznání na jednom papíru A4 a chtěli jsme, aby z daní a daňových zákonů měla prospěch střední třída.

A.cz: To jste ale nezvládli...

Ano, my jsme udělali pravý opak. Naše středostavovské voličské skupiny nás nevolily, protože jsme jim nenechali více peněz v peněženkách. Navzdory tomu, že jsme se pohybovali v bohaté společnosti a době ekonomického růstu, tak jsme jim moc nepomohli. A oni nás částečně proto také nevolili. Mohl bych pokračovat i k tématu obhajoby českých národních zájmů.

Chladný pozdrav Béma s Topolánkem. Dnes to bylo vyrovnané
Chladný pozdrav Béma s Topolánkem. Dnes to bylo vyrovnané | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Narážíte na bruselské regulace?

Určitě. A taky na Lisabonskou smlouvu. ODS nikdy nebyla eurofobní stranou, jak ji někteří nelegitimně nazývají. ODS byla vždy stranou, která i v duchu české Ústavy hájila český stát a práva jeho občanů. Zároveň obhajovala a musí obhajovat to nejcennější, co dnes v Evropě máme. A to jsou ony elementární svobody ve volném pohybu osob, pracovní síly, kapitálu, služeb a zboží. A teprve rovné naplnění těchto čtyř elementárních svobod nám dává možnost vést diskuzi o dalším směřování Unie. Ovšem za předpokladu, že jsou tyto základy platné a naplněné. A to ony nejsou.

A.cz: Ratifikací Lisabonské smlouvy by podle Vás tyto svobody zanikly?

Lisabonská smlouva nás od těchto ideálů vzdaluje. V mnoha dobře známých aspektech handicapuje občany České republiky a malých států ve prospěch těch velkých. A já jsem přesvědčen o tom, že to není správně.

A.cz: A je správně, že do procesu ratifikace nepřímo zasahuje svými výroky i prezident Klaus?

Je dobře, že zní jasný hlas z Pražského hradu. Odkud jiného by se měl nést? Ale je také třeba, aby tento jasný hlas zněl i z české pravice, když už nezaznívá z jiných středových či levicových stran. I to je klíčový parametr mého posuzování politiky ODS a toho, jestli jde, nebo nejde správným směrem. Podle mě nejde.

A.cz: "Lisabon" bude jedním z klíčových témat kongresu. Buňka ODS na Praze 6, jejímž jste členem, chce na kongresu ODS zavázat zákonodárce ODS nehlasovat pro smlouvu. Nemůže se ODS rozštěpit právě na tomto tématu?

Ze všeho nejhorší, co by nás mohlo v této době potkat, je, kdyby se ODS začala po kongresu štípat. Do kongresu můžeme svádět tvrdé diskuze. Ale po kongresu je nezbytné najít v sobě odvahu, energii, sílu, zodpovědnost a sebereflexi k tomu, abychom se pokusili jít dál, jako strana s jednotnou vizí.

 

 

Právě se děje

Další zprávy