Pojede Klaus na kongres ODS? Bém očekává, že ano

Kateřina Eliášová
29. 11. 2008 20:30
Odejít z ODS není řešení, říká Bém na adresu prezidenta
Václav Klaus, čestný předseda ODS
Václav Klaus, čestný předseda ODS | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pojede Václav Klaus na kongres ODS nebo ne? Pozvánku už má, ale stále se nerozhodnul.

Prezidentův "člověk", primátor Prahy Pavel Bém doufá, že Klaus se na prosincovém kongresu objeví.

"Očekával bych, že se čestný předseda ODS kongresového klání účastní, už jen pro to, že je zakladatelem politické strany, v jejímž dresu my všichni hrajeme a za který dýcháme a pro který víme, že stojí za to něco obětovat," uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

To jeho rival Mirek Topolánek Klausovi nepřímo vzkázal, ať nejezdí. Stalo se tak poté, co Klaus oznámil úmysly ODS opustit.

"Slova pana prezidenta také chápu jako zřejmě odmítavou odpověď na pozvání na kongres ODS," napsal v oficiálním prohlášení Topolánek.

Bém: Opustit ODS? To není dobrý nápad

Klausův výrok o odchodu způsobil v ODS rozruch. Je ho stoupenci mluvili o ODS jdoucí ke dnu, jiníí, že Klaus to nechce udělat a jen "vysílá signál" k delegátům, že v ODS vedenou Topolánkem být nechce.

Bém, který s prezidentem pravidelně dění na politické scéně konzultuje, zareagoval okamžitě. S Klausem nesouhlasí.

"Rozumím rozčarování Václava Klause, ODS skutečně v posledních letech hodně moc slevila ze svého fundamentu, ze svých principů, na který byla postavena. Na druhou stranu, já nejsem přesvědčen o tom, že cesta konsolidace české pravice spočívá  v opouštění té jediné dnes existující letadlové lodi na pravé straně politického spektra," uvedl druhý muž ODS Bém.

Bém ale upozorňuje na to, že je důležité jak otcové - zakladatelé z politických stran odcházejí.

"V zásadě je to přirozený proces, umožňuje vnitřní emancipaci politické strany  a pohyb na politické scéně, strašně záleží ovšem na formě a způsobu toho odchodu," řekl Bém.

Pražský primátor se v rozhovoru pro Aktuálně.cz vyjádřil i k možnému vzniku nové pravicové strany, za kterou údajně stojí Klausovi lidé. Prezident uvedl, že by vznik takové strany podpořil.

"Je tady prostor pro nový subjekt a divil bych se, kdyby to nikdo neuchopil před blížícími se Evropskými volbami," uvedl Bém. Sám prý ale dres měnit nechce.

"Jsem vděčný ODS za to, co mě naučila," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy