Nebojím se, že Klaus rozloží ODS, tvrdí Topolánek

Kateřina Eliášová
30. 11. 2008 16:10
Druhé Sarajevo nehrozí, řekl premiér
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Spekulace, zda se ODS týden před svým klíčovým kongresem žene do záhuby, se dnes pokoušel v televizi Prima rozptýlit premiér Mirek Topolánek.

"ODS je dospělá strana, která si prožila své Sarajevo a nebude ho opakovat," prohlásil premiér sebevědomě.

Nejsilnější parlamentní strana prochází v posledních dnech turbulencemi. Za mnohými z nich stojí prezident Václav Klaus. Ten v tomto týdnu naznačil, že pro něj v "Topolánkově" ODS už není místo a že by podpořil vznik nové strany.

Právě v tomto okamžiku se začalo mluvit o druhém Sarajevu, tentokrát ale "opačném". V roce 1997 se část poslanců na protest proti tehdejšímu předsedovi Klausovi od ODS trhla a založila Unii svobody. Teď o odtržení mluví Klaus, zakladatel ODS.

Topolánek se ale nedomnívá, že by právě tento fakt stranu rozštěpil. "Neobávám se toho," řekl. "Václav Klaus má podporu jako hlava státu. Nemyslím si, že ta jeho podpora v ODS a jeho názorů je taková, jak se obecně soudí."

S názorem, že se strana nerozštěpí, není Topolánek osamocen. Za pravdu mu dávají ti, kteří ho nemají příliš v oblibě a kterým se jeho politika nelíbí.

Například Boris Šťastný, který patří spíše do "Klausova tábora", se nedomnívá, že by se strana kvůli možnému vzniku nového pravicového uskupení rozštěpila. "Politici z ODS by do ní dle mého názoru nevstoupili," míní.

Stejně to vidí i novopečený poslanec "Bémovec" Jiří Janeček. "Nebudu jako krysa, která opouští potápějící se parník. Naopak je třeba bojovat," řekl. Podle něj se může stát nová strana možným koaličním partnerem.

Podle poslankyně Aleny Páralové poptávka po vzniku nové strany v ODS je, ona sama zvažuje odchod. Že by ale politici ODS hromadně opouštěli, si nemyslí.

"Případný vznik nové strany ODS neohrozí. Je otázkou, zda ta strana bude hledat prostor napravo od ODS a jestli tam takový prostor je. Volby ukazují, že ne," řekl Topolánek.

"ODS vyjde z kongresu posílená, jednotná a s jasným názorem, jak bude vládnout dál, to si buďte jistí," věří.

 

Právě se děje

Další zprávy