Bártovy pokuty narušily vyhlášený mír v ČSSD

Martina Machová Martina Machová
30. 8. 2010 12:44
Senátor Vladimír Dryml kritizuje úřadujícího předsedu Sobotku, že s Bártovým plánem souhlasí
Vladimír Dryml
Vladimír Dryml | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr dopravy Vít Bárta nepřímo zapříčinil konec vyhlášeného smíru v opoziční sociální demokracii.

Za jeho plán - rozlišovat pokuty podle majetnosti řidiče - se totiž postavil úřadující lídr ČSSD Bohuslav Sobotka a jeho za to nyní veřejně zkritizoval sociálně demokratický senátor Vladimír Dryml. Ten stejně jako Sobotka chce kandidovat ve volbách na předsednické místo v ČSSD.

Považuji souhlasné vyjádření úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky v této věci za chybu, reagoval Dryml na Sobotkova slova, že mu takový systém přijde spravedlivější.

Třídní boj se vrací

Mnohem ostřeji však Dryml napadl samotný Bártův nápad. 

Podle něj se jedná o návrh, který je populistický, nese znaky návratu k poměrům před listopadem 1989 a jde o pokus zavést v ČR totalitní praktiky a možná i třídní boj.

"Rozšíření pravomoci dopravní policie, která by mohla zjišťovat majetkové poměry pachatelů dopravních přestupků je jednoznačně v rozporu s principy právního státu," píše ve svém prohlášení.

"Jde i o útok na Ústavu ČR, která zaručuje rovnost všech občanů před zákonem a je také krokem k vychýlení rovnováhy mezi preventivní a represivní rolí státu," dodává.

Sociální demokraty dále vyzývá, aby Bártův návrh nepodporovali.

Foto: Ludvík Hradilek

Kdo chce vést ČSSD? 

Své ambice vést sociální demokraty po Jiřím Paroubkovi přiznali kromě Sobotky a Drymla ještě jihomoravský hejtman a šéf asociace krajů Michal Hašek a severočeský poslanec Jaroslav Foldyna.

Kandidaturu údajně zvažuje i exministr vnitra Martin Pecina, který za ČSSD úspěšně probojoval do poslanecké sněmovny. Ten ovšem stále není členem strany.

 

Právě se děje

Další zprávy