Sociální demokraté si vyhlásili příměří před volbami

Martina Machová Martina Machová
27. 8. 2010 12:40
Krakeni a vzkazy prý poškozují stranu
Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka
Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Po více než dvou týdnech stupňujících se hádek si čelní představitelé sociální demokracie slíbili, že složí zbraně. Měsíc a půl před komunálními a senátními volbami si prý uvědomili, že je vzájemné pošťuchování na veřejnosti před voliči poškozuje.

"Abychom spolu diskutovali, jsou tu orgány sociální demokracie, jako je grémium, předsednictvo nebo ústřední výkonný výbor," uvedl Bohuslav Sobotka, který se vrátil z dovolené s tím, že usmíří zejména hejtmany Michala Haška a Davida Ratha, kteří tento týden své spory nejvíce vyhrotili.

Oba hejtmani se mimořádně zúčastnili jednání grémia, jehož členy s rozhodujícím hlasem jsou podle stanov předseda, místopředsedové a předsedové parlamentních klubů. 

Michal Hašek a David Rath spolu
Michal Hašek a David Rath spolu | Foto: Ondřej Besperát

Hašek a Rath spolu

I když Hašek v médiích označil Ratha přezdívkou "samozvaný Kraken" a i když Rath o Haškovi řekl, že podlézá vládě, nyní spolu před novináři vtipkovali. 

"Nemáme tolik energie, abychom s ní mohli plýtvat na nějaké vzkazy přes media," uvedl posléze Rath, ale na další dotazy odmítl reagovat.

"Mně činí čest, že můžu společně s Davidem Rathem a Bohuslavem Sobotkou a dalšími kolegy pracovat jako politik sociální demokracie," řekl Hašek. "Půjdeme vládě Petra Nečase po krku všude tam, kde si myslíme, že postupuje špatně," vyvrátil také ihned Rathvo podezření, že by podlézal vládě. 

Urban mlčel

K útokům na Ratha se minulý týdne připojil i místopředseda Milan Urban, který politický styl středočeského hejtmana přirovnal ke způsobům někdejšího rakouského politika Jörga Haidera. Dnes však mlčel.

"Vše již bylo řečeno," řekl jen deníku Aktuálně.cz, když odcházel z tiskové konference. 

Podle Sobotky se dohoda o zdržení se jakýchkoli výpadů vůči stranickým kolegům platí i pro facebook. Právě tuto sociální síť na internetu si v poslední době oblíbil expředseda ČSSD Jiří Paroubek, který skrze něj komentuje politické dění, nevyjímaje to vnitrostranické.

 

Právě se děje

Další zprávy