Páté jméno na předsedu ČSSD. Hlásí se senátor Dryml

Martina Machová Domácí Martina Machová, Domácí
18. 8. 2010 11:08
Tvrdý kritik poměrů v ČSSD znovu čeří dění ve straně
Vladimír Dryml.
Vladimír Dryml. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senátor Vladimír Dryml, který přede dvěma lety balancoval na hraně vyloučení ze sociální demokracie, veřejně oznámil, že bude kandidovat na místo předsedy ČSSD. 

Hlavní opoziční strana nemá po povolebním odchodu Jiřího Paroubka řádného lídra. S Drymlem nyní zaznělo už páté jméno, které v souvislosti s volbou nového předsedy padlo. 

Kromě prvního místopředsedy Bohuslava Sobotky, který nyní stranu formálně vede, oznámil ambici být předsedou také jihomoravksý hejtman a někdejší předsdseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek.

"Jsem připraven se postavit v přímých březnových volbách o předsedu ČSSD proti oběma mladým kandidátům z Jihomoravského kraje, kteří již svou kandidaturu ohlásili," napsal Dryml v tiskové zprávě, kterou zaslal mediím.

Samotný Jiří Paroubek pak o víkendu v televizi řekl, že by jako prvního muže strany viděl středočeského hejtmana a exministra zdravotnictví Davida Ratha. 

Kandidaturu zvažuje i exministr vnitra a novopečený poslanec za ČSSD Martin Pecina, a to přesto, že ještě není ani členem strany.

Dryml kritizoval současné poměry ve straně již krátce po volbách. Vydal veřejné prohlášení, v němž po Paroubkově reziganci vyzval k odchodu také další členy vedení ČSSD, zejména Bohuslava Sobotku nebo Milana Urbana.

Zároveň řekl, že by místo ve stranickém vedení sám přijal. O možnosti být přímo předsedou však hovořil jen mimo záznam. Po dvou měsících nyní přichází s tímto oznámením veřejně.

Ve svém aktuálním vyjádření rovněř vyzval místopředsedu Milana Urbana, aby se veřejně omluvil za své "neuvážené mediální útoky" proti Davidu Rathovi. "V dnešní situaci velmi poškozují ČSSD," píše Dryml. Situací ve Středočeském kraji se má podle senátora zabývat i vedení strany a vyhrocené vztahy mezi straníky před blížícími se volbami zklidnit.

 

Právě se děje

Další zprávy