'AntiBém' Svoboda slibuje udělat revoluci v zakázkách

Kateřina Eliášová
26. 9. 2010 0:00
Kandidát občanských demokratů Bohuslav Svoboda Aktuálně.cz řekl, co hodlá změnit
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tři neděle před volbami slibuje lídr ODS, jednoho z hlavních favoritů, změnit dosavadní politiku pražského magistrátu a zcela jej otevřít veřejnosti. Tak, aby bylo rozhodování politiků na radnici co nejvíce transparentní.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz Bohuslav Svoboda řekl, že zveřejňovat bude veškeré zakázky a také bude dopředu informovat voliče o tom, co politici na radnici zamýšlejí.

Chce rovněž změnit dosud zavedená pravidla týkající se toho, kdo smí zadávat veřejné zakázky bez souhlasu radních či zastupitelstva.

"Například zakázky do dvaceti milionů může rozhodnout šéf odboru, aniž by prošly jakýmkoliv jednáním městské rady a jsou z tohoto pohledu nedohledetelné. V mém pojetí není zakázka, která by byla tak malá nebo nevýznamná, aby toto bylo možné," řekl Aktuálně.cz.

Nejsou malé zakázky

A.cz: Pražský magistrát se pokouší transparentně chovat de facto až na sklonku tohoto volebního období, když začal pravidelně zveřejňovat zakázky na webu. Přesto tam některé zakázky stále nelze dohledat. Co s tím chcete jako  budoucí možný primátor udělat?

Jsem přesvědčen, že práce magistrátu musí být průzračně čistá. A to zajistíte jenom tím, že se za nic nestydíte. Že popis toho, co děláte, je přístupný na webu. Řada věcí musí být veřejnosti známa dopředu.

A.cz: To je dost obecné. Takto nyní mluví téměř všichni adepti na primátora. Máte nějaký konkrétní příklad, co byste chtěl změnit?

Jsem například přesvědčen, že nemohou existovat rozhodnutí, která jsou zpětně neanalyzovatelná. Například zakázky do dvaceti milionů může rozhodnout šéf odboru, aniž by prošly jakýmkoliv jednáním městské rady a jsou z tohoto pohledu nedohledetelné. V mém pojetí není zakázka, která by byla tak malá nebo nevýznamná, aby toto bylo možné. Samozřejmě o nákupu kancelářských potřeb nebudou rozhodovat radní.

Co půjde do rady

A.cz: Takže veškeré zakázky bez ohledu na cenu musí schválit rada?

Dvacetimilionová suma nemůže být pouhým rozhodnutím jakkoliv vysoce postaveného úředníka, musí projít jednáním rady.

A.cz: A jaký by měl být limit, do něhož mohou rozhodovat pouze úředníci?

Výše té sumy musí být podrobena diskusi. Nicméně když jsem byl v pozici děkana, mohl jsem bez souhlasu univerzity pracovat s částkou do sta tisíc, Magistrát sice pracuje s větší sumou než univerzita, ale půl milionu by ten limit neměl překročit. To už je například nákup aut, jejich potřebnost by měla být diskutována.

Ne rychle, zodpovědně

A.cz: A co rychlé schvalování desítimilionových tendrů bez souhlasu zastupitelstva, což se rovněž stalo?

Jestli je ve hře tak velká zakázka, není to otázka rychlého rozhodování. Rozhodování o penězích musí být zodpovědné, jako je rozhodování o vlastních penězích. Čím větší průhlednost, tím menší sumy, které mohou uniknout veřejné kontrole.

A.cz: Městští radní dopředu nezveřeňují tisky, o kterých budou jednat. Veřejnost nemá možnost práci radních kontrolovat. Vy byste je kompletně zveřejnil?

Nemám s tím nejmenší problém. Magistrát není ministerstvo obrany, abych říkal že je to tajné, není to ani zasahování do soukromí osob, vyjma osobních údajů.

 

Právě se děje

Další zprávy