Proč je lídrem Svoboda? Praha se smiřuje se zbytkem ODS

Kateřina Eliášová
14. 9. 2010 18:50
Nečas zasáhl do výběru pražského lídra, je jím lékař Svoboda
Bohuslav Svoboda: shodli se na něm pražští politici s těmi celostátními. Nevídané
Bohuslav Svoboda: shodli se na něm pražští politici s těmi celostátními. Nevídané | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - ODS v úterý dopoledne oznámila jméno muže, který za ni bude v podzimních volbách bojovat o křeslo pražského primátora. Do poslední chvíle napínala veřejnost tím, kdo ze sedmičky pražských lídrů to nakonec bude.

Ve skutečnosti se o "superlídrovství" Bohuslava Svobody rozhodlo už mnohem dříve, tvrdí šéf pražské ODS Boris Šťastný. Podle něj to byla promyšlená taktika. "Museli jsme veřejnost trochu napínat. Chtěli jsme docílit momentu překvapení," uvedl.

Z rozhovorů s členy pražské organizace, se kterými Aktuálně.cz situaci kolem výběru lídra probíralo na oficiálních i neformálních setkáních, nicméně vyplynulo, že Bohuslav Svoboda nebyl jasným lídrem hned od srpna, kdy Šťastný představil obnovené kandidátky, na nichž figuroval i zpěvák Jan Kalousek nebo hokejista Petr Bříza.

Většina členů pražské ODS ale nakonec dospěla k názoru, že zvolení Svobody lídrem je v dané chvíli to nejlepší řešení. "Nezaznamenal jsem nakonec nikoho, kdo by výrazně vystoupil proti Svobodově lídrovství," řekl Aktuálně.cz pražský radní Milan Richter.

Nečasův (Šťastného) člověk

ODS vsadila na léčbu šokem, když namísto politika ze svého středu nakonec vybrala nestraníka s motýlkem a decentním vystupováním, lékaře Bohuslava Svobodu. Tedy úplný opak dosluhujícího primátora, občas velmi impulsivního Pavla Béma.

Lídra pro Občanské demokraty objevil Šťastný, který Svobodu znal dlouhá léta. Jeho matka, primářka mikrobiologie, pracovala ve stejné nemocnici jako Svoboda, jako zdravotnický expert strany se s ním potkával i v době, kdy Svoboda šéfoval České lékařské komoře.

"Když jsem se letos v červnu stal šéfem pražské ODS, kandidátky byly už schválené. Já jsem přesto začal nosit v hlavě plán, že by se lídrem mohl stát právě docent Svoboda a nakonec jsem toho dosáhl," popsal Aktuálně.cz Šťastný jeho několik měsíců staré plány.

Známý lékař perfektně odpovídal představám centrály strany, která nelibě nesla špatný výsledek pražské ODS z parlamentních voleb a volala po neokoukané tváři, která není spjata s magistrátními skandály.

"Neměl to ale jednoduché. Mezi lídry byli lidé, kteří měli své osobní ambice a stáli o to, aby potencionálními primátory byli právě oni. Na druhé straně na něj tlačilo vedení, které si přálo neokoukanou tvář. Boris (Šťastný) bruslil někde mězi těmito zájmy," řekl Aktuálně.cz člen nejužšího vedení strany, který žádal redakci o anonymitu.

"Mnoho lidí mohlo mít různé ambice, ale jak uvedl Petr Nečas, konkrétní ambice jednotlivců musí jít stranou v zájmu celku a postupného vývoje a proměny pražské ODS," řekl k tomu Šťastný bez dalších podrobností.

Nečasův zásah

Ještě začátkem srpna předseda ODS a premiér Petr Nečas novinářům řekl, že se nebude pražské ODS plést do jejího výběru. Když ale o pár dní později pražská buňka zveřejnila sedmičku jmen bez jasného lídra, vedení strany změnilo názor a začala s Prahou jednat.

Centrálu popudila nejen absence lídra, ale i oznámení, že jeho jméno zazní až koncem září.

"Petr Nečas jasně řekl svoji preferenci na výkonné radě (30. srpna), předtím i poté jsem s ním měl několik neformálních rozhovorů, pravidelně jednalo i grémium za účasti pražských politiků," potvrdil Šťastný, že centrála ODS nenechala situaci pouze v rukou pražské organizace.

"Jméno docenta Svobody stálo vysoko, ne-li nejvýše v mých preferencích. Nicméně rozhodnutí o tom, kdo bude nakonec lídrem, bylo suverénním rozhodnutím pražské ODS," uvedl na úterní tiskové konferenci Petr Nečas. I on potvrdil, že situaci kolem lídra pravidelně s vedením pražské ODS konzultoval.

Konec války Praha vs. Praha

Způsob výběru lídra ukazuje nový trend v komunikaci pražské ODS s centrálou, která byla ještě donedávna na bodu mrazu. Přesněji v době, kdy pražskou ODS vedl až do sněmovních voleb Pavel Bém a ODS Mirek Topolánek.

Spory mezi nimi byly nejhorší v době, kdy se po prohraných krajských volbách Bém postavil Topolánkovi při volbě předsedy a prohrál.

"Tou cestou, že nejlepší politikou pražské ODS je vymezit se vůči vedení a pokud možno je zničit a škodit jim, já rozhodně nepůjdu," řekl k tomu Boris Šťastný.

"Mí Pražané mi rozumějí," glosoval to Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy