Pražská ODS našla AntiBéma. Je jím gynekolog Svoboda

Kateřina Eliášová
14. 9. 2010 12:15
O nominaci Svobody na primátora rozhodla pražská organizace ODS
Bohuslav Svoboda, kandidát ODS na primátora Prahy
Bohuslav Svoboda, kandidát ODS na primátora Prahy | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - ODS představila člověka, který se za stranu bude ucházet o křeslo pražského primátora.

Rada pražské organizace ODS dnes rozhodla, že jím bude nestranický lékař a někdejší šéf České lékařské komory Bohuslav Svoboda.

Občanští demokraté původně chtěli jméno kandidáta oznámit až na konci září. Vedení strany ale nesouhlasilo a dotlačilo Prahu k dřívějšímu datu.

Nečasův člověk

Předseda ODS a premiér Petr Nečas se ostatně dnešního zasedání pražské organizace osobně zúčastnil.

"Nominace pana docenta Svobody je důkazem otevřenosti ODS a vnímavosti vůči vzkazu, který poslali voliči v minulých volbách," reagoval Nečas na otázku, proč občanští demokraté nevysílají do boje o pražskou radnici někoho ze svých řad. Pražská ODS v parlamentních volbách propadla, poprvé v historii skončila druhá, konkrétně za TOP 09.

Vedení ODS proto v tomto případě tlačilo na to, aby se tváří do komunálních voleb stal člověk, který nebude spjatý s tímto volebním krachem i skandály z pražského magistrátu, které jsou příčinou pádu pražské ODS.

Dalšími možnými kandidáty byli kromě Svobody šéf pražské buňky ODS, poslanec Boris Šťastný, a pražský radní Rudolf Blažek. Zbylí čtyři lídři jedonotlivých obvodů měli téměř nulové šance.

"Jméno docenta Svobody stálo vysoko, ne-li  nejvýše v mých preferencích. Nicméně rozhodnutí o tom, kdo bude nakonec lídrem, bylo suverénním rozhodnutím pražské ODS," uvedl Nečas.

Svoboda vstoupí do ODS

"Stojí za to do toho jít. Podpora ODS i pro nezávislého kandidáta je tak veliká, že se na ni lze spolehnout. To, že se k tomu strana odhodlala ukazuje, že je to strana schopná reflektovat své chyby a je natolik silná, že se takového rozhodnutí nemusí bát a že je to strana, za kterou stojí bojovat a pracovat," zdůvodnil Svoboda, proč se nakonec rozhodl kandidovat.

Přímo na tiskové konferenci pak oznámil, že podá přihlášku do ODS.

Šťastný, který Svobodu na post superlídra navrhl, pak dodal, že je strana připravena vést kampaň, která jí zajistí vítězství ve volbách.

"Tato kampaň nebude jednoduchá. V těchto volbách totiž nečelíme jen soupeřům, ale permanentnímu zpochybňování vybraných lídrů a zvoleného postupu při průběhu kampaně. Doufám, že se pochybnosti stanou minulostí," řekl novinářům předseda pražské ODS Boris Šťastný.

 

Právě se děje

Další zprávy