ANO pohřbilo protikuřácký zákon a chce prosadit svůj. Po dnešku neprojde, myslí si jeho autor

Markéta Šrajbrová Markéta Šrajbrová
25. 5. 2016 18:41
Komplexní protikuřácký zákon sociálních demokratů hnutí ANO odmítlo s tím, že je vykostěný, protože umožňuje hospodským zřídit si v podniku kuřárnu. ANO chce nyní oživit jednoduchý návrh svého poslance Radka Vondráčka, který plošně zakazuje kouření v restauracích. Sám Vondráček si ale nemyslí, že by jeho návrh měl, hlavně u koaličních partnerů z ČSSD, po dnešku šanci. "Jednoznačně jsem zachytil, že s tím nemůžeme počítat. Ale jestli to pan ministr Němeček s tou urnou, kterou nosil, myslel vážně, a jestli to ti, kteří proklamují svůj boj proti kouření, myslí vážně, tak doufám, že budou schopni se přenést přes to, že se to dneska nepovedlo," doufá v rozhovoru s Aktuálně.cz Vondráček.
Radek Vondráček
Radek Vondráček | Foto: ČTK

Nemyslíte si, že by bylo lepší schválit alespoň nějaký zákaz kouření v restauracích než žádný?

Já jsem člověk celkem příznivý kompromisům, ale v tomto případě se z návrhu udělal paskvil. Já nesouhlasím s návrhem K1 Marka Bendy (návrh umožňující zřízení kuřáren v restauracích – pozn. red.), protože malí hospodští to prostě nemůžou udělat. Jsou to velké investice, významně bychom jim zasáhli do života. Ti velcí, kteří mají finanční prostředky, jsou schopní si provozovnu upravit a pak budou mít určitou konkurenční výhodu proti těm, kteří na to nemají. Někdy je to i trochu o odvaze říct: radši ne. Neexperimentovat tady u nás ve Sněmovně a radši to zkusit znovu a lépe.

Myslíte si, že váš návrh na zákaz kouření v restauracích by mohl projít do konce volebního období?

V dnešních emocích si to nemyslím. Jednoznačně jsem zachytil, že s tím nemůžeme počítat. Ale jestli to pan ministr (zdravotnictví Svatopluk Němeček - pozn. red.) s tou urnou, kterou nosil, myslel vážně, a jestli to ti, kteří proklamují svůj boj proti kouření, myslí vážně, tak doufám, že budou schopni se přenést přes to, že se to dneska nepovedlo. A ne naší vinou. Já si myslím, že ten Rubikon jsme překročili hlasováním o pozměňovacím návrhu (Marka Bendy - pozn. red.). Pak už to nešlo vzít zpátky, nešlo to spravit.

Můj návrh je jednoduchý, je ve druhém čtení. Když bude vůle to změnit, tak to můžeme změnit relativně rychle. Já si dokonce myslím, že vůči mému návrhu nebyl jediný pozměňovací návrh. Můj návrh je tak jednoduchý. Je to šest slov, myslím.

Ale když sám říkáte, že jste tu dnes slyšel, že váš návrh nemá šanci projít, tak se znova ptám: Nebylo lepší odhlasovat alespoň něco než nic?

Já si myslím, že to „něco“ není dobře. Spousta hospodských by to neuvítala. Já jsem strávil spoustu času mezi lidmi. Do hospody jsem zašel, řešil jsem to s hospodskými a oni by byli radši, aby byly férové podmínky a plošný zákaz.

Nebylo variantou dnes odhlasovat vládní návrh se změnami a pak přijít s vaším návrhem, který by to zpřísnil?

Dokonce tam nahlas od kolegů ze sociální demokracie zaznívalo: Tak se to třeba spraví v Senátu. Ale já nevím, jestli jako poslanec mám tu práci dělat tak, že něco odmávnu a řeknu si: však oni nám to senátoři spraví. Kdyby se to vrátilo ze Senátu, kde máte jistotu, že to stejně nespadne pod stůl? Tlaky jsou asi obrovské, my jsme je asi vždycky podceňovali. Viděl jsem průzkumy, kde 120 poslanců bylo pro. Říkal jsem si, že v této Sněmovně to konečně projde. Jak vidíte, přes noc se všechno změnilo.

Jak probíhala jednání uvnitř ANO? Například předseda klubu Jaroslav Faltýnek byl zastáncem varianty: lepší něco než nic, ale předseda zdravotního výboru a lékař Rostislav Vyzula byl ostře proti vykostěnému návrhu.

Část, která vnímala, že nám potom kolegové nepodpoří náš návrh, říkala: To v tomto volebním období znamená konec, tak nepřijmeme aspoň něco? A hledala na návrhu něco pozitivního. Pak samozřejmě vyvolalo emoce, že nás takhle překvapili. Je pravda, že ten pozměňovací návrh Marka Bendy byl zamítnut. Najednou zvýšenou aktivitou poslanců z klubu ČSSD došlo k opětovnému hlasování a návrh byl přijat. Takže to byl aktivní přístup našeho koaličního partnera k tomu, aby tento sporný, někdo říká kastrovací, pozměňovací návrh prošel.

Už máte nějaké zprávy od pana ministra Babiše, jak na dnešní postup klubu ANO reaguje?

Nemáme no. To jsem zvědavý.

Myslíte si, že nebude rád?

Ono to má dvě roviny. Zákon zakazující kouření v restauracích měl vždycky jeho podporu. Druhá rovina je ta koaliční. Máme splnit nějaký vládní program. Máme koaličního partnera, musíme s ním komunikovat a najít s ním společnou řeč. Když byla přestávka, tak jsem to vnímal. Bylo tam hodně rozčilených lidí. Bude potřeba to vyřešit s chladnou hlavou.

Předseda výboru Vyzula mluvil o tom, že kuřáci z úplného zákazu kouření v restauracích, jaký navrhujete, nebudou mít radost. Ale kdo ví, kdy váš návrh projde a jestli vůbec. Tak jak vnímáte to, že kuřáci naopak po dnešku mohou slavit?

Já si myslím, že slaví dvě skupiny. Jednak ta, která třeba má nějaké finanční zájmy, co se týče tabákových výrobků. Tam otevírají Dom Perignon. Ale i ti obyčejní taky určitě něco otevřou.

A to vám není líto?

To mě mrzí. Je to kus mého života, spousta práce, diskusí, seminářů, přesvědčování, schůzek. To všechno odešlo během pár vteřin hlasování o pozměňovacím návrhu K1. To si budu pamatovat do smrti.

 

Právě se děje

Další zprávy