ANO nás znovu podrazilo, zní z koalice. Jdete na ruku lobby, stejně jako při hazardu, kontruje Babiš

Michal Štůsek Lucie Stuchlíková Markéta Šrajbrová Michal Štůsek, Lucie Stuchlíková, Markéta Šrajbrová
Aktualizováno 25. 5. 2016 16:17
Sociální demokraté i lidovci jsou nespokojeni s chováním poslanců hnutí ANO při schvalování protikuřáckého zákona, kteří tak opakovaně nehlasovali pro vládní návrh zákona. Považují to za porušování dobrého fungování koalice. Premiér proto svolá jednání koaliční rady. Andrej Babiš ale tvrdí, že jde o podraz sociálních demokratů s lidovci, kteří návrh zákona cíleně ve Sněmovně upravili společně s opozicí.
Svatopluk Němeček a Bohuslav Sobotka.
Svatopluk Němeček a Bohuslav Sobotka. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) musí řešit další spor v koalici. Tentokrát jej vyvolalo neúspěšné schvalování protikuřáckého zákona Svatopluka Němečka, který po třech hodinách hlasování poslanci zamítli. Výrazný podíl na tom měli zástupci hnutí ANO, kteří byli proti nebo se hlasování zdrželi.

Sociální demokraté i lidovci okamžitě po jednání začali mluvit o porušení koaliční smlouvy ze strany ANO. "Zákon je možné předložit znovu, ale v této situaci by to mělo nejistý výsledek. Jsem postupem hnutí ANO konsternován. Není to poprvé, co potopili vládní návrh. Nevarovali nás," reagoval na selhání koalice při hlasování předseda klubu ČSSD Roman Sklenák.

Zaskočen hlasováním poslanců ANO byl i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. "Bylo to překvapení ze strany koaličního partnera. Přes 30 lidí z klubu ANO zákon nepodpořilo. Já to považuji za hrubé porušení koaliční dohody, protože šlo o vládní návrh. Stovky a stovky hodin práce, zákon, který nás mohl posunout výrazně v ochraně nekuřáků, spadl, je pryč," řekl Němeček s tím že předpokládá, že do konce volebního období již nic podobného přijato nebude. Dodal, že jde o podraz na nekuřáky a že Česko zůstane kuřáckým skanzenem.

Rozčarování neskrývali ani lidovci. "Hnutí ANO porušilo koaliční smlouvu a dalo najevo, že pohrdá prací Poslanecké sněmovny. Budeme požadovat, aby byla svolána koaliční rada. Toto jednání není ojedinělé. ANO jasně porušilo koaliční smlouvu," rozčílil se místopředseda Sněmovny Jan Bartošek z KDU-ČSL.

Bohuslav Sobotka už ČTK vzkázal, že bude chtít chování poslanců ANO probrat na koaliční radě. "Poslanci hnutí ANO opakovaně nehlasovali pro vládní návrh zákona, což je v rozporu s dobrým fungováním vládní koalice," uvedl po zamítnutí návrhu protikuřáckého zákona.

Pro předpis, který měl vedle rozšíření zákazu kouření také omezit prodej a podávání alkoholu, se v závěrečném hlasování vyslovilo 13 poslanců ANO, 16 se jich zdrželo, 15 bylo proti. "Poslanci ANO záměrně zabránili přijetí vládního návrhu zákona. Nahráli tím tabákové lobby a poškodili zájem občanů," uvedl Sobotka v textové zprávě.

Premiér upozornil na to, že ministři ANO ve vládě zákon podpořili. Předseda klubu poslanců ANO Jaroslav Faltýnek ale v chování svých kolegů podraz nevidí. "Hnutí ANO nepovažuje tento postoj za porušení koaliční smlouvy. Původní vládní návrh z našeho pohledu byl dobrý, nicméně dneska se to změnilo v kuřácký zákon," řekl Faltýnek.

Mnohem ostřejší slova zvolil předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš. "Na vládě si odhlasujeme podobu zákona a pak ji ve Sněmovně socialisté upravují ve shodě s opozicí. Dělají to v zájmu nejrůznějších lobby. Bendův návrh šel na ruku tabákovým výrobcům," stěžoval si Babiš. Podle něj jde o klasický socanskolidovecký podraz, který naposledy v koalici zažil při hlasování o hazardu. "Stejně šli na ruku hazardní lobby a hlasovali proti ministerstvu financí, kde jsme přišli o 450 milionů korun ročně a dělají z nás a z lidí pitomce," dodal.

Jeho stranický kolega Rostislav Vyzula, který zároveň vede zdravotní výbor, řekl, že ANO nemohlo podpořit zákon kvůli kuřárnám v restauracích a dalších výjimkách. "To nebyl protikuřácký zákon. To byl kuřácký zákon," řekl Vyzula. Koaliční partneři podle něj věděli, že hnutí ANO má s tímto pozměňovacím návrhem problém. "Já jsem profesor onkologie, nebudu hlasovat pro žádné změkčování. Mám takového politikaření dost," dodal poslanec ANO.

ANO chce proto znovu vrátit do Sněmovny návrh na zákaz kouření v restauracích, který skoro před dvěma roky předložil poslanec hnutí Radek Vondráček.

Naopak potěšeni z toho, že poslanci hnutí ANO opakovaně nehlasovali pro vládní návrh zákona, měli občanští demokraté. "Jsem rád, že poslanci podpořili náš názor a odmítli další regulaci podnikání a omezení naší svobody. I nadále tak zůstává provozovatelům restaurací volba, zda jejich restaurace bude kuřácká či nekuřácká. A i nadále zůstává na zákaznících, zda chtějí či nechtějí do daného zařízení vstoupit. Snad se vláda poučila a od podobných návrhů do budoucna upustí," uvedl místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Spokojený byl i prezident Miloš Zeman. "Všimněte si, jak jsem se sladce usmál pln radosti, že tento zákon neprošel, protože jsem řekl, že bych byl v konfliktu zájmů, neboť bych ho nemohl vetovat jako silný kuřák. A když neprošel, mám radost," řekl Zeman novinářům během Žofínského fóra, kde ve středu přednášel.

 

Právě se děje

Další zprávy