Analýza: Vláda vydrží, ale bez reforem

Petr Holub
21. 1. 2007 19:14
Analýza - Nepřátelství mezi pravicí a levicí se po hlasování o důvěře ještě prohloubí. Nastupující vláda se tím ihned dostává do obtížné situace.
Premiér Topolánek přijímá gratulace k získání důvěry pro svou vládu
Premiér Topolánek přijímá gratulace k získání důvěry pro svou vládu | Foto: Ludvík Hradílek

"Reformy Topolánkovy vlády nemohou projít, pokud nezíská podporu sociální demokracie. Také nemůže například měnit daně bez toho, že udrží tři roky stabilitu, aby si země na změny zvykla," říká ředitel společnosti STEM Jan Hartl.

To se však podle něho jen těžko splní, když spory mezi ODS a ČSSD dál rostou.

Za pravdu dávají Hartlovi změny, které v obou největších stranách nastaly v posledních dnech.

ČSSD: Tažení proti Zemanovi

Sociální demokracie potřebuje obnovit jednotu, kterou porušily spory nad chováním přeběhlíků. Proti předsedovi Jiřímu Paroubkovi vystupuje otevřeně nepřátelsky expremiér Miloš Zeman a jejich konflikt ukončí nejdříve březnový sjezd.

"Pokud neexistuje naděje na překlenovací vládu odborníků, pak se domnívám, že by měli poslanci ČSSD diskutovat o možné toleranci, ovšem za určitých velmi tvrdých programových podmínek," řekl Zeman před čtrnácti dny v debatě ČT.
Podle naznačeného scénáře postupovali Michal Pohanka a Miloš Melčák.

Poslanci Melčák a Pohanka.
Poslanci Melčák a Pohanka. | Foto: Aktuálně.cz

V dohodě poslanců a předsedy ODS Topolánka navíc stojí: "I když obě strany nepovažují toleranci vládě za vyslovení podpory celému jejímu programu, zavázala se vláda po vzájemné dohodě ke změnám ve svém programovém prohlášení."

Zeman se pak přeběhlíků zastal, když je Paroubek odsoudil jako zrádce: "Teprve kdyby tito dva poslanci podpořili například návrh rovné daně, tak bych to pokládal za zradu principů sociální demokracie."

Proto bývá Zeman v ČSSD označován za člověka, který postup Pohanky a Melčáka přinejmenším inspiroval.

Paroubek musí na postup svého předchůdce reagovat, pokud chce uchovat nejen funkci předsedy, ale především suverénní postavení v čele strany.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Sjezd může definitivně vyřešit vleklý, chronický konflikt, který má Zeman s předsedy ČSSD," potvrzuje levicový politolog a bývalý ministr Pithartovy vlády Jaroslav Šabata.

Zeman nabízel jiné povolební řešení už Paroubkovu předchůdci Špidlovi, když namísto středolevé vlády s lidovci a US-DEU doporučoval menšinovou vládu ČSSD. Spor skončil konfliktem, při kterém Zeman neuspěl v prezidentské volbě a Špidla přišel o premiérské křeslo.

Podle Šabaty může současný spor skončit dokonce vyloučením Zemana ze strany. V každém případě Paroubek do sjezdu neoslabí svou kritiku "zrádců" a "zkorumpované" koaliční vlády. 

ODS: Program za každou cenu

Opačný vývoj očekávají politologové u občanských demokratů. "Očekávám, že nastane dočasný klid. Vydrží, dokud bude vláda populární," předpovídá Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity.

V souvislostech
Autor fotografie: Aktuálně.cz

V souvislostech

Z přední stranické linie se stáhli Topolánkovi kritici, místopředsedové Pavel Bém a Petr Bendl, kteří nemohou bezprostředně prosazovat své záměry na širší dohodu politických stran. Větší slovo dostane regionální frakce, která prostřednictvím Topolánka prosadila svou představu o vládě. "Jejím reprezentantem může být do budoucna například ministr Gandalovič," říká Mareš.

Souhlasí s tím, že silným mužem regionů se stal i šéf Senátu Přemysl Sobotka.

Uklidnit by se měl spor Topolánka s Klausem. "ODS bude mít vůči Klausovi vždy ohledy, a proto nebude mít Klaus důvod, dělat v ODS takové revoluce, jako Zeman v ČSSD," míní Mareš.

V tom s ním souhlasí Šabata, který připomíná, že Klaus se dostává do sporu s ostatními straníky častěji, vždy se však vrátí přinejmenším na okraj stranického života.

Podle Mareše se větší otřesy uvnitř ODS nedají čekat do podzimního kongresu: "Vláda byla slepována dost dlouho, aby na současném stavu nechtěl nikdo nic měnit."

Hlavním vládním trumfem je program, který snižováním daní a byrokracie odpovídá tomu, jak by si ho představoval řadová volič ODS, míní politolog. Teď jde o to, aby byl prosazen.

Ztracený rok

Srovnání postojů velkých stran ukazuje, že se politické poměry neuklidní. "ODS těžko může najít u sociální demokracie podporu pro své zákony. Nedokázala vyjednat podporu pro vládu a tím spíše to nepůjde ve chvíli, kdy by každý kompromis pro ČSSD znamenal ústup od stranických principů," vysvětluje ředitel Hartl.

V takové situaci hrozí, že se ODS soustředí na populistická opatření, při kterých bude předstírat, že prosazuje zásadní reformy.
"Z pohledu občanů to bude ztracené období," obává se sociolog.

 

Právě se děje

Další zprávy